Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ το πλοίο που μεσοπέλαγα/ λύγισε με το κύμα πολεμώντας/ Κλαίω το καράβι στο λιμάνι του/ που ακίνητο το ρήμαξε ο τυφώνας». Από το Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ημέρα κι ας μην μπήκε ακόμα επισήμως η άνοιξη. Μια ματιά έξω απ’ το παράθυρό μου, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη μού δημιουργεί μια διάθεση ευφορίας. Το ξέρω, ωστόσο. Μάρτης είναι αυτός, δεν μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη. Καμιά υπογραφή του δεν είναι έγκυρη και καμιά υπόσχεσή του δεν είναι πιστευτή. Μόνο άδικα δεν του βγήκε το όνομα. Ας είναι…
ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ σου τα βιβλία διώξε τη βία απ’ τα σχολεία! Το σύνθημα που στέλνει σήμερα, 6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Προς πάσαν κατεύθυνση.
ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι να κρύβουμε τα όποια προβλήματα, αλλά η αντιμετώπισή τους. Και βεβαίως υπάρχει βία και εκφοβισμός στα σχολεία μας (και στα σχολεία μας) απ’ τα Νηπιαγωγεία μέχρι τα Πανεπιστήμια. Το βιβλίο είναι ένα όπλο, ένα πανίσχυρο όπλο, για την αντιμετώπισή τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το μόνο…
ΒΙΑ γενικότερα στην κοινωνία, βία στα σχολεία, βία στην οικογένεια. Βάλτε τα μ’ όποια σειρά θέλετε. Πανταχού παρόν, δυστυχώς το φαινόμενο. Κυρίως, όμως, στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, όπου έχει κάμει κατοχή. Σε οριακό σημείο τα πράγματα. Μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.
ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ των θυρών το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας την επόμενη αγωνιστική με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, λόγω των κρουσμάτων βίας. Τι καλά να εξαλείφονταν ως διά μαγείας μ’ αυτή την απόφαση τα αίτια δημιουργίας τους!..
ΟΛΑ τα ’χει η Μαριωρή, το άδειασμα της Αμυγδαλέζας από μετανάστες και το γέμισμα της Ομόνοιας μας έλειπε! Αποψη κι αυτή με μεγάλη πέραση στην κοινωνία. Εύκολα, όλα εύκολα, στη θεωρία, δύσκολα, πολύ δύσκολα, στην πράξη. Γενικό και σιβυλλικό το σχόλιο γι’ αυτήν απ’ τον φίλο μου, τον γερω – δάσκαλο, με τον οποίο την κουβεντιάσαμε.
ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση άρθρο του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ. Αν ευθυγραμμιστεί πλήρως, με τις απόψεις της γερμανικής θα πάψει να ’ναι παρανοϊκή, βέβαια! Εκ των ων ουκ άνευ αυτό!
«ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ το πλοίο που μεσοπέλαγα/ λύγισε με το κύμα πολεμώντας/ Κλαίω το καράβι στο λιμάνι του/ που ακίνητο το ρήμαξε ο τυφώνας». Από το Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Δικαιολογημένη η καθυστέρηση. Δεν γίνονται όλα πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Αδικαιολόγητη, όμως, εντελώς, η μη καταβολή στην ώρα του του μισθού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών…
«ΜΕ ΔΥΟ στιχάκια ταιριαστά σκαρώνετ’ η ρίμα/ που σεργιανίζει στου μυαλού και τση καρδιάς το κύμα». Μέρες τώρα μου την είχε στείλει τη σημερινή μαντινάδα ο Εννιαχωριανός. Σαν απάντηση στην απορία μου και τον θαυμασμό μου για τις υπέροχες ρίμες που γράφει την παίρνω.
ΟΤΑΝ κάποιος επαινούσε έναν ρήτορα που μεγαλοποιούσε ασήμαντα πράγματα, ο Αγησίλαος παρατήρησε: «Πιστεύετε ότι είναι σπουδαίος ένας τσαγκάρης που κατασκευάζει μεγάλα παπούτσια για να τα φορέσει κάποιος με μικρό πόδι;». Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
«Θέλω να λάμπει φως στο σκοτάδι/ Ήλιος η ελπίδα πάνω στη γη/ Οι άνθρωποι όλοι πάντα ομάδι/ Και η Ειρήνη να οδηγεί/ Ζεστή καρδιά θέλω να ’χω στο κρύο/ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!/ Δέντρο μεγάλο θέλω τη γνώση/ Ν’ απλώνει γύρω γερά κλαδιά/ Ανθη να δέσει, καρπούς να δώσει/ Σ’ όλο τον κόσμο για τα παιδιά/ Να γίνει ο Λόγος μέγα σχολείο/ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!/ Θέλω η αγάπη πλατειές φτερούγες/ Να ξεδιπλώσει ζερβά – δεξιά/ Να φτάσει μέχρι τις άδειες ρούγες/ Να συντροφέψει τη μοναξιά/ Κι όπου είναι ένας, να γίνουν δύο/ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο!».
Το ποίημα “Γι’ αυτό διαβάζω” της Πηνελόπης Ι. Ντουντουλάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.03.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-258/#ixzz3TdSeZpul 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου