Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ σου ουρανός, άστρα τα δυο σου μάτια/ γαρίφαλα τα χείλια σου, του έρωτα παλάτια». Ερωτική η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ωραίος! Τι ωραίος; Ωραιότατος!


Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και 13, σήμερα! Εντάξει, το ξέρω ότι στην Ελλάδα τον ρόλο της γρουσούζικης μέρας εξακολουθεί να τον παίζει ακόμα η “Τρίτη και 13”, δεν θ’ αργήσει η στιγμή, ωστόσο, ύστερα από απαίτηση του Σόιμπλε, που οι εταίροι μας θα βάλουν θέμα. Δεν είναι δυνατόν, θα μας πουν, όλη σχεδόν η Ευρώπη να θεωρεί γρουσούζικη μέρα την “Παρασκευή και 13” κι εσείς να επιμένετε στην “Τρίτη και 13”. Ακου να δεις τι σκέφτεται ο άνθρωπος με το που ανοίγει τον ημεροδείκτη του!
Η ΤΡΟΪΚΑ απέθανε, ζήτω οι θεσμοί!! Δεν προλάβαμε να το πούμε και ιδού οι θεσμοί εγέννησαν παιδίον, ονόματι Μπρούσελς Γκρουπ. Πού θα πάει, θα συνηθίσουμε την παρουσία του, αυτό έλειπε να μην τη συνηθίσουμε. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια!
ΑΝΑΛΑΦΡΑ και κάνοντας πλάκα ξεκίνησα σήμερα, ωστόσο, και πρέπει να το γράψω αυτό, πολύ μ’ αρέσει που οι τρεις κοστουμαρισμένοι “ακατονόμαστοι” μας άφησαν χρόνους. Κάτι είναι κι αυτό. Λίγο, πολύ λίγο, αλλά κάτι, όπως αποφάνθηκε κι ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος. Εκ των ων ουκ άνευ ότι πάμε βήμα – βήμα. Το θέμα είναι βέβαια να πηγαίνουμε μπροστά και να μην κάνουμε σημειωτόν.
ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑ το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων στην Ελλάδα η γερμανική κυβέρνηση. Λήξαν το θέμα γι’ αυτήν. Εχει αναγνωρίσει την ηθική και ιστορική της ευθύνη για τις ενέργειες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία, άλλωστε. Ψιλά γράμματα η ηθική και ιστορική δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην πατρίδα μας γι’ αυτήν. Ως να μην υπήρξαν…
«ΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ η εποχή μας!/ Κινείται σαν εκκρεμές./ Βάρβαροι εκπολιτίζονται/ Πολιτισμένοι εκβαρβαρίζονται. Και η ώρα μένει στάσιμη./ Μεσάνυχτα». “Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΤΟ ΟΤΙ η ΑΕΚ δεν νίκησε τον Ολυμπιακό προχθές, αν και άξιζε τη νίκη, δεν είναι είδηση. Ούτε ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι, διέκοψαν με το που πέτυχε γκολ ο Ολυμπιακός τον αγώνα, είναι. Ανίκητη, δυστυχώς, η βλακεία!
«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ σου ουρανός, άστρα τα δυο σου μάτια/ γαρίφαλα τα χείλια σου, του έρωτα παλάτια». Ερωτική η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ωραίος! Τι ωραίος; Ωραιότατος.
ΜΕΤΑ τον θάνατο του Αλεξάνδρου ο στρατηγός Περδίκας, που είχε αναλάβει ουσιαστικά την ανώτατη εξουσία στην αυτοκρατορία, βρήκε τα σχέδια που είχε σκοπό να πραγματοποιήσει ο Αλέξανδρος, αν δεν τον προλάβαινε ο θάνατος. Τα σχέδια αυτά, μεγαλόπνοα στη σύλληψή τους, θα άλλαζαν την πορεία της ιστορίας, αν ζούσε περισσότερο ο μεγάλος οραματιστής και τα είχε κάνει πράξη. Ο Αλέξανδρος, λοιπόν, σχεδίαζε να ναυπηγήσει έναν τεράστιο στόλο από 1.000 πλοία και να εκστρατεύσει στη Δύση. Θα καταλάμβανε τα παράλια της Λιβύης, την Ιβηρική Χερσόνησο και τα μεσογειακά παράλια της σημερινής Γαλλίας και Ιταλίας, μέχρι τη Σικελία. Παράλληλα στα σχέδιά του περιλαμβανόταν η κατασκευή οδού κατά μήκος των ακτών της Λιβύης μέχρι τις Ηράκλειες στήλες και η κατασκευή λιμανιών για τον στόλο. Ομως, ο πιο μεγαλόπνοος από τους οραματισμούς του ήταν να ιδρύσει πόλεις και να μεταφέρει πληθυσμούς από την Ασία στην Ευρώπη, αλλά και από την Ευρώπη στη Ασία, για να πετύχει την πολιτιστική ενοποίηση των δύο μεγάλων ηπείρων, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα είχε για την ιστορία της ανθρωπότητος. Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
«Περιμέναμε/ Το φτερούγισμα της κίχλης/ στις κουμαριές/ Αγρια καρδιά του βοριά/ στα κόκκινα κούμαρα με την ομίχλη/ Το χτυποκάρδι/ μαραθώνιες εξομολογήσεις/ ενοχές/ Η κίχλη μόνο του χειμώνα/ Πως σ’ άλλα καλοκαίρια/ μετανάστευε/ ούτε το φανταζόμαστε».
Ατιτλο ποίημα του Γρηγόρη Γεωργουδάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (13.03.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-262/#ixzz3UGf75Drr 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου