Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 8

() Βαγγέλης Κακατσάκης έκρινε, παίνεσε, χαρακτήρισε, δίδαξε, πόνεσε, χάρηκε μαζί μας αυτό μας δείχνουν τα πεταχτά του. Δεν άφησε τρόπο της ζωής μας και λουλούδι κι ανθό της γεννήτρας γης μας να μην αγγίξει. Σαν μέλισσα μελιτοφορούσα και κηροπλαστούσα μάζεψε πνευματικό υλικό, το πλασε και μας το πρόσφερε απλόχερα. 
Βασίλης Ιγγλεζάκης
Δείτε περισσότερα ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ  


ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ2012)
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τα πεταχτά σου, δεν είναι σαν τα πουλιά που ξέφυγαν στου κυνηγού στα πεταχτά, τα σκάγια. Μόνο είναι λόγια σωστά, σκέψεις σοφές που μένουνε, τις γνώσεις μας πλουτίζουνε και στην ψυχή μιλούνε. 
Στα χέρια μου, χαιρετισμός το βιβλίο σου, σ? ευχαριστώ φίλε Βαγγέλη. 
Γι? αυτό κι εγώ, λοιπόν, λόγια στα πεταχτά θα γράψω. 
Μιας πλούσιας καλής χρονιάς πνευματική σοδειά του 2012 είναι τα 72 κείμενα που μας παρουσιάζει ο πολυδιαβασμένος δάσκαλος, ο ποιητής, ο λογοτέχνης.
Εδώ, ας μου επιτρέψει και τον δικό μου χαρακτηρισμό. Ο φίλος μου ο Βαγγέλης είναι η φωτεινή, θετική, ήρεμη σκέψη, ο δάσκαλος - ο άνθρωπος του ΕΜΕΙΣ.
Στολίδι των 'Χ.Ν.' η μικρή στήλη με την ξεχωριστή πολυδιαβασμένη γραφή.
Ποιες οι στιγμές της έμπνευσης και πια η φλόγα που τη φωτίζει. Το ομολογεί.
Γράφει: «Στέκομαι και θαυμάζω συχνά τ? αγριοπούλια που παιγνιδίζουν στην κορυφή του κυπαρισσιού που βρίσκεται δίπλα στο πατρικό μου κι ύστερα στρέφω τη ματιά και καμαρώνω την αγριάδα, μα και την ιστορία της Μαδάρας». Αλλού πάλι γράφει, «πριν ροδίσει η αυγή ανοίγει το παραθύρι για να τον δροσίσει το πρωινό αέρι και από κει βγορολογά τα γύρω και τα μακρινά και τότες παίρνει αρχή η σκέψη και το μολύβι αρχίζει τη γραφή». Ολα λίγο πολύ τα άγγιξε, μέτρησε, αξιολόγησε και παρουσίασε περιληπτικά.
Υμνολόγησε τον Θεό προστάτη σου, αγκάλιασε την οικογένεια κι έδειξε τη σωστή μορφή της. Μίλησε για γερόντων σοφίες και μητέρων θυσίες. Πρωτοπόρος στην ανύψωση και διατήρηση της παράδοσης. Στα πολιτιστικά έδωσε δυνάμωμα με την καθημερινή παρουσία του. Φρονημάτισε με τον λόγο και παράδειγμά του.
Σε ιστορικές στιγμές και εθνικές επετείους μας έφερε προσκυνητές. 
Εκρινε, παίνεσε, χαρακτήρισε, δίδαξε, πόνεσε, χάρηκε μαζί μας αυτό μας δείχνουν τα πεταχτά του. Δεν άφησε τρόπο της ζωής μας και λουλούδι κι ανθό της γεννήτρας γης μας να μην αγγίξει. Σαν μέλισσα μελιτοφορούσα και κηροπλαστούσα μάζεψε πνευματικό υλικό, το πλασε και μας το πρόσφερε απλόχερα. 
Σ? ευχαριστούμε Βαγγέλη. Συγχαρητήρια για την προσφορά του βιβλίου σου στο 'Βοήθεια στο σπίτι' του Κοινωφ. Ιδρύματος 'Αγία Σοφία'. Συγχαρητήρια στον οραματιστή ιδρυτή των 'Χ.Ν.' Γ. Γαρεδάκη για την έκδοση και σ? όλους που βοήθησαν. Ευχαριστίες και στους μαντιναδολόγους, που με το ταλέντο τους καθημερινά μας θυμίζουν τη χάρη και ομορφιά του κρητικού ποιητικού λόγου. 
Ο γερω - δάσκαλος - ο φίλος σου.

Χανιώτικα νέα (09.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου