Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Θαυματ' αν κάνει ο ουρανός κανέναν μην ρωτήξεις/ ανέβα σε ψηλή κορφή τον κόσμο να ξανοίξεις. Ένα μήλο την ημέρα/ τον γιατρό τον κάνει πέρα. Μα και μια μαντινάδα την ημέρα/ την όποια απαισιοδοξία, την όποια στεναχώρια, κάνει πέρα. Μια μαντινάδα, ειδικά γραμμένη για τους αναγνώστες της στήλης από τον Ηλία Σταματάκη.

ΕντυπωσιακΕς είναι οι νύχτες λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο, καθώς ο αστερισμός του Περσέα ομορφαίνει τον ουρανό με τα χιλιάδες φωτεινά του αστέρια που μετατρέπονται σε αστερόσκονη. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε να κοιτάζουμε ψηλά.

ΔυστυχΩς επτωχεύσαμεν! Ο Χαρίλαος Τρικούπης, είχε το θάρρος να βγει τότε, με το τέλος του 19ου αιώνα και θα το πει καθαρά! Ίσως γιατί η κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών έγινε μετά από ένα πρωτοφανές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το νεοσύσαστο ελληνικό κράτος.

Στα 18,6 δις ευρώ ανήλθε, λέει το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Στα πόσα καιγόμαστε; Ή μηπως καήκαμε και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Με αυτογκολ έχασε πέρυσι το ματς της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εφέτος τα στοιχήματα πέφτουν βροχή. Όχι αν θα το χάσει ή όχι. Αλλά αν θα το χάσει πάλι με αυτογκόλ ή με γκολ που θα σημειώσει ο αντίπαλος.

Ηλθε, είδε, συμφώνησε ότι δεν έχει γίνει τίποτε στον αγροτικό τομέα και απήλθε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης. Τι να κάνει ο άνθρωπος, Υφυπουργός είναι. Δεν είναι πρωθυπουργός, ούτε καν υπουργός...

Απο την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας οι εξωελληνικές δυνάμεις παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη ρύθμιση του Ελληνισμού, όχι μόνο στην εθνική του ολοκλήρωση, αλλά και στην εσωτερική του πολιτική και κοινωνική εξέλιξη σε σημείο που η επίσημη πολιτική της Ελλάδας να δίνει συχνά την εντύπωση ότι ανελίσσεται εν απουσία των Ελλήνων. (Νίκος Σβορώνος: "Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας", 1975)

Στον αποηχο του πανηγυριού του Αγίου Εύπλου, που για τέταρτη συνεχή χρονιά έκανα, πολλά θα μπορούσα να γράψω. Όμως το πολύ το "Κύριε ελέησον" και ο παπάς το βαριέται. Φτάνουν και περισσεύουν αυτά που έγραψε ο φίλος ο Γιάννης Κάκανος (να 'σαι καλά Γιάννη!) στο χθεσινό φύλλο.

Καποτε ο μεγάλος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας Σιμωνίδης ο Κείος πήγε και παρακάλεσε τον φίλο του Θεμιστοκλή που είχε τότε την εξουσία να του κάνει μια χάρη που ήταν αντίθετη προς τους νόμους. Ο Θεμιστοκλής όμως του αρνήθηκε λέγοντάς του: “Αγαπητέ Σιμωνίδη αν έφτιαχνες τους στίχους σου παραβλέποντας τους κανόνες της μετρικής θα ήσουν κακός ποιητής. Μη μου ζητάς λοιπόν να γίνω κακός άρχοντας κάνοντας κάτι που δεν μου το επιτρέπουν οι νόμοι”.

... “Μα κάποτε, μια υποψία μπορεί να γεννηθεί,/ γιατί μια καινούργια εμπειρία/ τραντάζει το ατράνταχτο αξίωμα. Ξυπνάει η αμφιβολία./ Και μιαν άλλη μέρα ένας άλλος άνθρωπος/ στοχαστικά σβήνει απ' το βιβλίο της Γνώσης/ το αξίωμα με μια μονοκοντυλιά”...
Από το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρέχτ (μετάφραση Μάριου Πλωρίτη) "Εγκώμιο στην αμφιβολία"

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(13.08.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου