Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Na ’μαι τον Αύγουστο στο χωριό! Το όνειρο του τους άλλους ένδεκα μήνες του χρόνου. Το αξιώθηκε κι εφέτος. Η πλήρης ευτυχία γι’ αυτόν να γυρίζει στα χωράφια και να συκολογά. Ενώ θα κολυμπά σ’ ένα χείμαρρο αναμνήσεων.

Αυγουστος λοιπόν και οι απανταχού επιστρέφουν οικογενειακώς. Για ν’ ανοίξουν τα κλειδαμπαρωμένα παράθυρα. Για να ξεχορταριάσουν τις αυλές. Για να ξαναβρούν τα σβησμένα χνάρια των παιδικών τους βημάτων. Όχι δεν υπάρχει κανένας τόπος καλύτερος από τούτον που πρωτοείδαν τον ήλιο. Αχ και γιατί να μην ήταν ο Αύγουστος δύο και τρεις φορές το χρόνο!

Στον πεμπτο όροφο ψηλά τον πίνω τον καφέ μου/ στη δεύτερη χειρουργική όμορφα που ‘ναι, Θέε μου! Η μαντινάδα που έστειλε ο και μαντιναδολόγος της στήλης Ηλίας Σταματάκης στους φίλους του όταν τον αναζήτησαν, τις προάλλες για να τους αναγγείλει τον λόγο που χάθηκε απ’ την πιάτσα. Τώρα είμαι καλά, μου είπε προχθές που του τηλεφώνησα. Σιδερένιος, Ηλία! Τις υπόλοιπες μαντινάδες την Πέμπτη.

Θα βουλιαξουμε, βουλιάζουμε, βουλιάξαμε, έχουμε βουλιάξει. Πρώτα ο Στιγμιαίος Μέλλοντας, μετά ο Ενεστώτας, ακολούθως ο Αόριστος και τέλος ο Παρακείμενος. Προς το παρόν, πάντως, βρισκόμαστε στον Ενεστώτα. Βουλιάζουμε και δεν αλλάζουμε. Για πόσο ακόμα;

Μονο μια γρίπη μας σώζει! Μια γρίπη νέου τύπου που θα αρρωστήσει τουλάχιστον τους μισούς Έλληνες και που βεβαίως θα κλείσει τα σχολεία. Γίνονται εκλογές με τους μισούς Έλληνες; Άντε και γίνονται. Πού θα γίνουν όμως που τα σχολεία θα έιναι κλειστά; Είναι σωστό ν’ ανοίξουν μόνο και μόνο για να γίνουν εκλογές; Αν είναι δυνατόν! Κάπως έτσι σκέφτονται, λέει, οι Κυβερνώντες και πορεύονται πολιτευόμενοι.

Οτι ηταν να θορυβηθούμε, θορυβηθήκαμε. Στοπ. Σταματήστε κάθε παραπέρα προσπάθεια θορυβοποίησης μας. Στοπ. Ξαναρχίστε πάλι όταν εφευρεθεί μια άλλη γρίπη. Στοπ. Έχουν και τα πρόβατα, ύστερα από τα κοτόπουλα και τους χοίρους, δικαίωμα στη γρίπη. Στοπ. Για τηλεγράφημα τηλεθεατή, πρόκειται. Καλά το καταλάβατε.

Στην Αθηνα είναι φτηνό/ και το παίρνουν μάνι μάνι/ μα στην Κρήτη και τη Μάνη, το πληρώνουν με στεφάνι. Γιατί έγραψα αυτούς τους στίχους, στίχους γνωστού τραγουδιού, που αναφέρονται, ως γνωστό στο φιλί; Μα για να τους χρησιμοποιήσετε σαν βάση και να γράψετε κάτι σχετικό με την τιμή της βενζίνης που είναι πανάκριβη στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά...

“Χανια, ο δήμος μας” Μετά το “Σούδα, ο δήμος μας” Ευχή μας. Να μην μείνει ούτε ένας δήμος στο Νομό που να μην εκδώσει ανάλογο περιοδικό. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Στο Βορρα στη χώρα που λέγεται Σβίτγιοτ, ορθώνεται ένας βράχος που έχει 1000 μίλια μήκος, χίλια μίλια πλάτος και χίλια μίλια ύψος. Μια φορά κάθε 1000 χρόνια έρχεται απ’ αυτόν τον βράχο ένα πουλάκι για να ακονίσει το ράμφος του. Όταν ολόκληρος αυτός ο βράχος τριφτεί, τότε θα έχει περάσει μία μόνο ημέρα της αιωνιότητας.

“Εγώ,/ ο χρυσόστομος,/ που κάθε μου λέξη/ την ψυχή αναγεννά,/ και το κορμί αλλάζει,/ σας λέω:/ κι η σκόνη η παραμικρή/ αξίζει πιότερο απ’ αυτά που έκανα και κάνω!...”
Από το “Σύννεφο με παντελόνια” του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι
(μετάφραση Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(04.08.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου