Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ανεφελος ουρανός, ακύμαντη θάλασσα, γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία. Ιδανικές συνθήκες για όσους συνεχίζουν τις διακοπές τους. Μα και για όσους δεν τις συνεχίζουν. Αύγουστε, Αύγουστε!

Έρχεται, δεν έρχεται,/ έρχεται, δεν έρχεται, δεν έρχεται/ έρχεται, δεν έρχεται, δεν έρχεται, δεν έρχεται/ έρχεται, δεν έρχεται, δεν έρχεται, δεν έρχεται, δεν έρχεται... Συνεχίστε μόνοι σας το μοτίβο που αφορά τον ερχομό ή τον μη ερχομό του Χριστοφοράκου. Τώρα ξέρετε.

Τον Αυγουστο του 2007 η κατάρτιση του Προϋπολογισμού ήταν εθνικό ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία. Τον Αύγουστο του 2009 η κατάρτιση του Προϋπολογισμού είναι εθνικό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!

Κωστα κάνε κάτι, ζητούν από τον Πρωθυπουργό οι υπουργοί του. Κάνε κάτι, ότι να 'ναι, πριν μας πάρει και μας σηκώσει. Ο Μπαινάκης και ο Βγαινάκης... Σαν τι να κάνει, δηλαδή; Έχει τίποτα κουνέλια να βγάλει απ' το καπέλο του και δεν τα βγάζει;

Σαν το γαλακτομπούρεκο γλυκά 'ναι τα φιλιά σου/ κι ειν' η ζωή παράδεισος μέσα στην αγκαλία σου. Η πρώτη απ' τις δύο μαντινάδες του Ηλία Σταματάκη που δημοσιεύουμε σήμερα. Η δεύτερη. Κάθε που τρώγω μπακλαβά τα χείλια σου θυμούμαι/ και τρώγω δυο και τρώγω τρεις κι ετσά παρηγοριούμαι. Εμένα μ' αρέσει το κανταΐφι, Ηλιά!

Χασαμε τον Γιάννη Μανώλη. Στοπ! Ούτε στις άκρες των βουλευτικών εδράνων, ούτε στις αναμεσάδες των τηλεοπτικών δελτίων των Οκτώ, τον συναντάμε. Στοπ! Η παραίτησή του είναι στον αέρα. Στοπ!

Πιο ακριβη η βενζίνη, πιο φθηνό το πετρέλαιο στα Χανιά. Απορώ και εξίσταμαι γιατί δεν έχουμε όλοι αγοράσει πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα!

Κιτρινος απ' το κακό του έχει γίνει απ' την Τρίτη ο γνωστών ποδοσφαιρικών αισθημάτων γείτονάς μου και τα 'χει βάψει όλα μαύρα. Ακούς εκεί ν' αφήσουν τον Σωτήρη Κυριάκο να πάει στη Λίβερπουλ! Σαν δεν ντρέπονται!

Αν εισαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας! Αν είναι πάντως ιστορικό ανέκδοτο η θέση σου στη στήλη των "πεταχτών", είναι στη προτελευταία θέση. Και με το γερανό να θέλουνε να σε πάρουνε από 'κει να μην ξεκουνάς. Εντολή!

Ο βασιλιας της Γαλλίας Φραγκίσκος ο Α', ενώ κυνηγούσε απομακρύνθηκε από τη συνοδεία του και έπεσε σε τέσερις ληστές οι οποίοι δεν τον αναγνώρισαν. Ο πρώτος απ' αυτούς του πήρε το καπέλο του, ο δεύτερος το σακάκι του και ο τρίτος τον μανδύα του. Ο τέταρτος ήθελε να του πάρει το κυνηγετικό κέρας που ήταν στολισμένο με πολύτιμα πετράδια. "Πριν το πάρεις να σου δείξω μια θαυμαστή ιδιότητα που έχει", του είπε ο βασιλιάς και το έβαλε στο στόμα του, κάνοντάς το να ηχήσει δυνατά. Στο άκουσμα όμως, έτρεξαν οι αξιωματικοί της συνοδείας κι έπιασαν τους τέσσερις ληστές.

“...Ορχιέται η νύχτα κύκλο κύκλο στο μεθύσι/ κι ο παππούς μου χερουβική καρδιά της νύχτας/ ζευγάς, σποριάς, θησαυριστής του τραγουδιού/ στη ρίμα δένει τον καρπό, και η νύχτα/ το σπλάχνο της κρατεί ανοιχτό για να δεχτεί το σπόρο...”
Από το ποίημα "Νυν απολύοις" του Αντώνη Δεκαβάλλε.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Βαγγέλη κι εγώ σε παρακολουθώ καθημερινά. Μ' άρσεαν και τα σημερινά "πεταχτά" σου. Κι εμένα αρέσει το κανταϊφι. Ευχαριστώ για το email που μου έστειλες. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ότι θα κλείσεις τη Τρίτη με το ποίημά μου. Με τιμάς πολύ μ' αυτό! Να' σαι καλά.
    Γιάννης Πετσαλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή