Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Το βενιζελικό εμείς στο Ατσιπόπουλο

Άλλη μία "βενιζελική" εκδήλωση στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, έναν σύλλογο με δυνατές ρίζες και φουντωτά κλαδιά, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", τον δήμο Νικηφόρου Φωκά και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Ρεθύμνου (Ι.Λ.Ε.Ρ.) Για την εκδήλωση που έγινε στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ατσιπόπουλου, ενός κτηρίου που αποτελεί κόσμημα και καύχημα του όμορφου αυτού χωριού, την περασμένη Δευτέρα 3 Αυγούστου, με θέμα την παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου "Θέρισσο 1905: 100 χρόνια", ο λόγος. Είναι η 6η συνεχής χρονιά που συνεργαζόμαστε, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο και κινών τα νήματα πτου βενιζελικού εμείς εντός και εκτός Ελλάδος, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης, αποδίδοντας τα αναλογούντα εύσημα στους διοργανωτές αλλά και στους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη που παρουσίασε το βιβλίο και την φιλόλογο - ιστορικό Στέλλα Αλιγιζάκη που μίλησε με θέμα "Το Θέρισσο του 1905 προάγγελος του 1909." Στον ρόλο του Ιδρύματος στην όλη συνεργασία είχαν σταθεί, εξάλλου, προηγουμένως στους χαιρετισμούς των και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών: η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δέσποινα Αγγελιδάκη (και μάθημα τοπικής ιστορίας και ομιλία της με την έννοια ότι αναφέρθηκε παραστατικά στο δυναμικό παρών που έδωσε το Ατσιπόπουλο με το που κηρύχθηκε στις 10 Μαρτίου 1905 το κίνημα του Θερίσου), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νικηφόρου Φωκά Ελευθερία Βενιεράκη και ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Ρ. Μιχάλης Τρούλης.

“Εκατό χρόνια μετά οι αναλογίες της τελμάτωσης του πολιτικού μας βίου, η επικράτηση του κλίματος της διαφθοράς και της συναλλαγής στην ελληνική πολιτική ζωή και στην κοινωνία, η παρακμάζουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στη χώρα μας, σχετική και με τα αδιέξοδα μιας νέας επαπειλούμενης χρεοκοπίας μπορεί να μας κάνει να στραφούμε ξανά στους ποιητικούς προβληματισμούς του Παλαμά, αλλά και να κρατήσουμε το αισιόδοξο μήνυμα του Γ. Σουρή: «Εμείς εκαθαρίσαμε τας κόπρους των Αυγείων/ και δεν θα καθαρίσουμε τας κόπρους Υπουργείων; / Θ' αλλάξουμε στο πείσμα σου κι εις όλων το γινάτι/ όπου θα μείνουν έκθαμβα πολιτισμένα κράτη. / Τελείωσαν τα ψέματα δεν είναι παραμύθια/ Λαοί, Βουλές και Στέμματα θ΄ αλλάξουνε στ' αλήθεια.»” Ο επίλογος της όντως εμπεριστατωμένης και γλαφυρά δοσμένης ομιλίας της και αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, γνωστής τοις πάσι φιλολόγου - ιστορικής ερευνήτριας Στέλλας Αλυγιζάκη στην περί ης ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες εκδήλωση, "Το Θέρισο του 1905 προάγγελος του 1909 - 100 χρόνια από το κίνημα στο Γουδί", ο πλήρης τίτλος της. Σαν μία βάση για ένα ευρύτερο προβληματισμό...




Μνημείο για τα “θερισιανά” του Ατσιπόπουλου

Εκτός από τους Ατσιποπουλιανούς και τους άλλους Ρεθεμνιώτες, το παρών στην εκδήλωση το έδωσαν και 30 περίππου Χανιώτες που ήρθαν επί τούτου. Αποκομίζοντας το ωφέλιμον της ιστορικής γνώσης με το τερπνόν της ατσιποπουλιανής φιλοξενίας που έτυχαν. Μεταξύ αυτών ο αντινομάρχης Χανίων Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο οποίος και χαιρέτισε και ο δήμαρχος Θερίσου Γιάννης Τσαπάκος. Την ιστορική σχέση Θερίσου - Ατσιπόπουλου υπογράμμιζε προφανώς η παρουσία του τελευταίου, όπως και η παρουσία του δημάρχου Νικηφόρου Φωκά Αντώνη Πατεράκη. Μα και την πιθανή στο εγγύς μέλλον αδελφοποίηση των δύο δήμων, που πρότεινε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης (φωτό στο βήμα). Να ευχηθούμε του χρόνου τέτοιον καιρό! Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια ενός Μνημείου των θερισιανών αγωνιστών που συγκρούστηκαν στις 2 Αυγούστου 1905, έχοντας επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μάνο, με τις υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις και την Κρητική Χωροφυλακή, εν ονόματι της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα που ήταν το σύνθημα του θερισιανού κινήματος. Ενός Μνημείου, που όπως υπογράμμισε ο και αναδείξας τα "θερισιανά" του Ατσιπόπουλου, συντονίζων την όλη εκδήλωση πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Περπιράκης, (φωτό στο Προεδρείο) είναι πάντα στόχος των Ατσιποπουλιανών.

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(10.08.09)



>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου