Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Eυθύβολα και μη...

Γράφει ο
NΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΥ.
KΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail:nek@haniotika-nea.gr

...Ειρηναίος...

“Δεν είμαι μικρός, είμαι ελάχιστος... Κι από ελάχιστος ακόμη πιο μηδαμινός για να μπορέσω να σηκώσω το όποιο "εσωτερικό" βάρος εκείνου του ανθρώπου που τολμά να πει δυο κουβέντες για τον πρώην Κισάμου και Σελίνου γέροντα Ειρηναίο”!
Κι όμως... ανάμεσα στις πρωταρχικές όπως τις παραπάνω σκέψεις, που με κρατούσαν καθηλωμένο στην καρέκλα μου και με το βλέμμα καρφωμένο σε κάποια από τα χιλιάδες γραφόμενα για εκείνον, αίφνης μια άλλη ξεπήδησε και δίχως πολύ-πολύ να την καλωσορίσω μέσα μου και να αρχίσω τις... "άσκοπες" αναλύσεις περί αυτής, τινάχτηκα -κατεύθυνση μπρος στην οθόνη του υπολογιστή- να σημειώσω τα όσα εκείνη τη στιγμή η ανθρώπινη φύση μου ένιωθε να εκφράσει για ’κείνον...
Και κάθε μια από τις λέξεις που γράφονταν -όλες αυτές που τώρα διαβάζονται- έμοιαζαν να είναι προερχόμενες από την ίδια εκείνη δύναμη, που λίγο πιο πριν ήταν αδύναμη πολύ, και με απέτρεπε να τις συνταιριάσω και να τις δω να γράφονται!
Αδυναμία απόλυτα δικαιολογημένη...
Ο Ν. Καζαντζάκης κάπου έχει γράψει: "ό,τι ζεις στην έκσταση ποτέ δεν θα μπορέσεις να το στεριώσεις σε λόγο". Αυτό συμβαίνει σκέφτηκα! Ο,τι κι αν έχω να εκφράσω για όλα όσα απ’ εκείνον προέρχονται, ποτέ δεν θα με κάνουν ικανό να μιλήσω και να πω... κάτι γι' αυτόν.
Αδυναμία απόλυτα δικαιολογημένη...
Ισως γιατί με όποιον κι αν έχω μιλήσει από την Κυριακή -κι ένθεν- όταν πρωτακούστηκε το νέο ότι ο "παππούς" μπήκε στο Νοσοκομείο, και μέχρι και χθες που γράφονταν τούτες οι αράδες, όλοι ανεξαιρέτως είχαν να προσθέσουν στην μικρή γνώση μου για εκείνον και τα έργα του, επιπλέον πολλές-πάμπολλες λεπτομέρειες που αλίμονο -μόνο λεπτομέρειες δεν είναι- και οι οποίες μεγεθύνουν την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός ανθρώπου που έχει καταφέρει όσα άλλοι δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν σε "ν" ζωές!
Κι όμως ούτε αυτό από μόνο του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το σημαντικότερο που θα καθιστούσε τον Ειρηναίο ως ένα από τους σημαντικότερους Κρήτες!
Κι ίσως είναι ακόμη νωρίς, αλλά κάποια στιγμή όλα θα ξεδιαλύνουν και μόνο τότε θα μπορούμε να υποστηρίξουμε την παραπάνω άποψη! Ομως και πάλι, αυτό δεν είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να τον χαρακτηρίσει, αφού ο Ειρηναίος πάντα έμοιαζε και μοιάζει να ξεκινάει με κάθε "πατουριά" του, νέες οδούς και ν’ ανοίγει νέους δρόμους στους οποίους συμπαρασύρει και ωθεί τους άλλους, μένοντας αυτός μακριά από τα "φώτα της δημοσιότητας" που δεν συνάδουν προς την ορθόδοξη "δια βίου" ζήση του!
Κι όταν κάποιος αναλογιστεί τι σημαίνει η αληθινά "ορθόδοξη δια βίου ζήση", τότε θα συνειδητοποιήσει "κάπως και λίγο" από το μέγεθος του ανδρός!

>> τυπώστε αυτό το άρθρο


--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου