Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ του Σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου, πρώην Κισάμου και Σελίνου, πολλά τα έτη! Αλλά και Ειρηναίου του σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου αρχιεπισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπως και Ειρηναίου του σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου της μητροπόλεως Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, πολλά τα έτη!

Τ’ ΑΓΙΟΥ Ειρηναίου, επισκόπου Λουγδούνων (της σημερινής Λυών στη Γαλλία) αύριο και ο νους μου πάει με το που βλέπω την ημερομηνία στους Ειρηναίους της Κρήτης. Στον Παππού, στον Ειρηναίο Γαλανάκη, κατ’ αρχήν “τον πιο σεβάσμιο Ελληνα της εποχής μας”, που ειρήσθω εν παρόδω, μάλλον βγαίνει τη Δευτέρα, όντας καλά, απ’ το νοσοκομείο, στον για 32 τόσα χρόνια ποιμενάρχη μας, τον από Κυδωνίας και Αποκορώνου, νυν αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη, τον “επίσκοπο της ανύστακτης έγνοιας” και στον εκ Σπηλιάς Κισάμου ορμώμενον Μητροπολίτη Λάμπης Ειρηναίο Μεσαρχάκη. Εχω τόσα, τόσα πολλά, να θυμηθώ. Στην γιορτή του Ειρηναίου Αθανασιάδη αποσπέρας, την παραμονή, στην γιορτή του Ειρηναίου Γαλανάκη ανήμερα. Για χρόνια πολλά... και για πολλά χρόνια!

Η ΚΡΗΤΗ των Ειρηναίων. Οι Ειρηναίοι της Κρήτης. Με προεξάρχοντα βεβαίως τον Παππού. Τον από τετραετίας ερημίτη του φτωχικού της οδού Δρομονέρου της Χαλέπας. Τον “τελευταίο κρητικό επαναστάτη” κατά τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος” Νίκο Παπαδάκη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στα ίδια. Στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος κύριος του οποίου είναι ο ΣΥΝ, όπου γίνεται του... Κοροβέση για παράδειγμα. Ολοι εναντίον όλων και πάντες όλοι (Σχολή Αλέφαντου άνοιξε ο Μητσικώστας) εναντίον του Κοροβέση, εκεί.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ, όλο ανεβαίνει, λέει, το πολιτικό θερμόμετρο. Σιγά μη σπάσει και χυθεί ο υδράργυρος. Το “Δίχως έργο θεατές” το έχετε δει;

ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ τριγυρνώ/ τριγυρνώ και τραγουδώ/ ιέ της νέας γρίπης είσαι ‘δω; Μιλιά κι αχνιά ο εν λόγω ιός. Κάνει το κουνέλι, για να το πούμε αλλιώς, κι απαντά, αντ’ αυτού, ο υιός του. Παίρνω το μπαστούνι του και σας κυνηγώ, μας λέει. Ο υιός του ιού. Σε τα μας τώρα, σε τα μάς;

ΕΛΛΗΝΙΚΟ καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές γίνεται; Φυσικά και δεν γίνεται. Ακόμα και όταν όλα, μα όλα θα έχουν καεί, δεν θα γίνεται. Φτου κι απ’ την αρχή θα ξανακαίμε τα καμένα. Οι κατακαημένοι!

ΕΝΑΣ ΠΕΡΣΗΣ ευγενής μετά τη μάχη στα Γαυγάμηλα συνελήφθη αιχμάλωτος. Ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τον μεταχειρίζονται καλά και να μην του λείψει τίποτα. Κατόπιν τον κάλεσε μπροστά του και του μίλησε μ’ ευγένεια και καλοσύνη. Ο Πέρσης αποκρίθηκε με περιφρόνηση. Τότε ο Μ. Αλέξανδρος είπε στους αξιωματικούς του: “Πάρτε τον απ’ εδώ για να μη με κάνει να θυμώσω με τις απαντήσεις του. Νίκησα αυτόν τον άνθρωπο αλλά τώρα είναι πολύ δύσκολο να νικήσω τον εαυτό του”.

“Κάτω απ’ την σκιά ενός γέρω-κυπάρισσου/ Ειρηναίου Γαλανάκη πλατεία./ Τα τραπεζάκια έξω/ Πατείς με πατώ σε ο κόσμος./ Μια γιαγιά κατοχρονίτισσα γυρίζει τον χερόμυλο της ιστορίας./ Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όρθιος εποπτεύει τον χώρο./ Ο Μίκης Θεοδωράκης συνομιλεί με τον Δασκαλογιάννη/ Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει την αναφορά του/ Ο Νίκος Ξυλούρης ανασύρει τα ωραία ελληνικά φωνήεντα/ Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος βάζει χρώμα στα εναπομείναντα σύμφωνα./ Ο Βιντσέντζος Κορνάρος τραγουδεί τον Ερωτόκριτό του./ Τα τζιτζίκια επιμένουν ότι στην Κρήτη η ορθοδοξία ζει”.
Το ποίημα του γράφοντος, “Ειρηναίου Γαλανάκη πλατεία”.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου