Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Για τους δασκάλους, μα όχι μόνο...

Το όφειλε πρωτίστως στον εαυτό του ο στειακός δάσκαλος Γιώργης Πετρουλάκης το ξεχωριστό από πολλές απόψεις βιβλίο που έγραψε και κυκλοφορηθηκε τελευταία (εκδόσεις “Τυποκρέτα” Ηράκλειο), ένα βιβλίο έργο ζωης, “Αναπολήσεις από τη δασκαλική μου διαδρομή”, ο τίτλος του. Όχι, βέβαια, για λόγους αυτοπροβολής. Μου το δήλωσε ρητα και κατηγορηματικα, εξάλλου, στους δυο ακροτελεύτιους δεκαπεντασύλλαβους στίχους της θερμης του αφιέρωσης. “Δεν το ‘γραψα με το σκοπό δαφνοφυλλα να δρέψω/ μόνο ν’ αφήσω πίσω μου ίχνη σα θα μισέψω”. Νερό πίνουν στ’ όνομά του, όχι μόνο οι μαθητές του αλλα και όλοι όσοι έτυχε να γνωρισουν από κοντά τον ξεχωριστό αυτόν άνθρωπο.
Ανεξίτηλα τα ίχνη που άφησε απ’ όπου κι αν πέρασε. Στον αιώνα. Ρωτήστε τους Μουστακιώτες και τους Μεσκλιανούς, στα χωριά των οποίων υπηρέτησε ως δάσκαλος τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 να σας μιλήσουν, για παράδειγμα. Για τον βίο και την πολιτεια του. Για τα έργα και τις ημέρες του. Για τη θέση που έχει ακόμα και σημερα στις καρδιές τους. Για να βεβαιωθείτε ότι το όνομα Γιώργης Πετρουλάκης είναι ένας εκ των πλέον εγκύρων ορισμών της λέξης ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Και ότι τα τιμημένα και αναγνωρισμένα από πολλούς φορείς ίχνη που άφησε στην τριανταπεντάχρονη δασκαλική του διαδρομή έπρεπε να μείνουν σαν παιδαγωγικό κυρίως ανάγνωσμα. Οπως έμεινε σαν ερωτικό κυρίως ανάγνωσμα ο “Ερωτόκριτος” του μεγάλου συμπατριώτη του Βιτσέντζου Κορνάρου. Για τους σημερινούς και τους αυριανούς δασκαλους μα όχι μόνο...


Το βιβλίο του Γιώργη Πετρουλάκη "Αναπολήσεις από την δασκαλική μου διαδρομή" μπορεί να βραβευτεί από πολλούς και διάφορους φορείς σαν ένα βιβλίο δασκαλικό, που καταξιώνει τον συγγραφέα του, ως ποιητή, μα και σαν ένα βιβλίο ποιητικό που καταξιώνει τον συγγραφέα του ως δάσκαλο. Μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για το γύρισμα ενός ποιητικού ντοκυμαντέρ με τίτλο "Ενας δάσκαλος" ή μιας ταινίας παιδαγωγικού περιεχομένου με τίτλο "Ενας ποιητής. Μπορεί παραπέρα να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε χιλιάδες αντίτυπα και να διανέμεται σαν δώρο, σ' όλους τους δασκάλους όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, με το που αναλαμβάνουν υπηρεσία... Οι σκέψεις - προτάσεις που έκανα διαβάζοντάς το, έτσι όπως στο περίπου τις κατέγραψα, μαζί με πολλές άλλες σημειώσεις, (στις οποίες δεν στέκομαι καθόλου, λόγω έλλειψης χώρου), στα περιθώρια των σελίδων του. Προϊόντα ενθουσιασμού; Ισως. Ποιός είπε, όμως, ότι δεν θα υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν κι άλλοι πολλοί σαν κι εμένα;)

Ενα ποιητικό μυθιστόρημα


Οτι είναι, εκτός από ξεχωριστός δάσκαλος, και πρώτης τάξης μάστορας του δεκαπεντασύλλαβου ο Γιώργης Πετρουλάκης, το διαπίστωσα την εποχή που είχα την τύχη (1984-1987) να συνυπηρετήσουμε στο 7ο Δημ. Σχολείο Χανίων. Οποία έκπληξις, ωστόσο, όταν με το που άνοιξα το βιβλίο του, που είχε την καλοσύνη να μου στείλει, διαπίστωσα ότι είναι όλο, απ' την αρχή μέχρι το τέλος, 380 τόσες σελίδες, γραμμένο, σε δεκαπεντασύλλαβο, με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, εν είδει μαντινάδων. Για ένα παιδαγωγικό μυθιστόρημα σε ποιητική μορφή ή για ένα ποίημα ποταμό, 11.400 περίπου στίχων, παιδαγωγικού κυρίως περιεχομένου, πρόκειται. Για ένα ποίημα - μυθιστόρημα ή ένα μυθιστόρημα ποίημα το οποίο διαβάζεται στην κυριολεξία απνευστί. Πρωταγωνιστής, βέβαια, σ' αυτό είναι ο εκ Σκορδύλλου Σητείας ορμώμενος συγγραφέας του. Στις δασκαλικές του περιπλανήσεις, στις παιδαγωγικές και διδακτικές του αναζητήσεις, στο δημόσιο μα και στον ιδιωτικό βίο του, στην καθημερινότητα των προσπαθειών του, να κάνει πάντα εντός και εκτός αίθουσας διδασκαλίας, αυτό που άλλοι θεωρούσαν ακατόρθωτο. Στο Παλαιοχώρι Παγγαίου όπου πήρε το βάπτισμα του δασκαλικού πυρός, στο Σκοπό Νέστου, στις Λουσακιές Κισάμου, στο Δαράτσο Κυδωνίας, στο Μουστάκο Σελίνου, στα Μεσκλά Κυδωνίας (στο σχολείο το οποίο κυρίως μεγαλούργησε ως δάσκαλος, αφού εδώ έμεινε, με την Αλίκη του πάντα, τα περισσότερα χρόνια) στο 7ο Δημ. Σχ. Χανίων, όπου συνέχισε τη δασκαλική του διαδρομή και τέλος στο 3ο Δημ. Σχ. Σητείας, όπου:
"Το ταξίδι τελείωσε στον τόπο που 'χε αρχίσει/ και πολλούς χρόνους και καιρούς είχε επικρατήσει". Ενας πρωταγωνιστής που δεν ξέρω γιατί σε πολλά, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, μου θύμισε τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος του Γιώργη Μανουσάκη "Ο Εθελοντής". Ισως γιατί την Ελλάδα σήκωνε στην πλάτη του σ' όλη τη δασκαλική του διαδρομή ο Γιώργης Πετρουλάκης...

e-mail: Kakatsakis@sch.gr


Χανιώτικα Νέα(03.08.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου