Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΠΩσ κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, δεν γινόταν αλλιώς, το ξαναείδαμε το ίδιο έργο. Η Ελλάδα, η Αττική ειδικότερα, στις φλόγες, φωτιά στα μπατζάκια μας. Έργο κακών εμπρηστών με την αμέριστη βοήθεια του στρατηγού Ανέμου. Κόκκινες νύχτες, μαύρες μέρες!

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, Πεντέλη, Ροδόπολη, Διόνυσος, Γραμματικό, Σταμάτα, Βαρνάβας, Δροσιά, Νέα Μάκρη... Τα καμένα των ξανακαμένων, αλλά και τα ξανακαμένα των καμένων.
ΟΧΙ, δεν έλειπε το πνεύμα αυτοθυσίας από τους στρατιώτες της σύγχρονης μάχης του Μαραθώνα. Έλειπε όμως ο σύγχρονος Μιλτιάδης και το σύγχρονο σχέδιό του. Του χρόνου; Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ως του χρόνου!

ΕΝΩ η Ανατολική Αττική καιγόταν η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή χτενίζονταν. Είδαν κι έπαθαν να πάρουν μπροστά. Αν τελικά πήραν. Κι ενώ τα πύρινα μέτωπα, εκεί που πήγαιναν να σβήσουν εκεί ξαναφούντωναν.

ΕΝΤΑΞΕΙ! Ό,τι ήταν δάσος να μείνει δάσος. Εκτός και αν γίνει οικόπεδο. Τότε ο σκοπός ειναι ιερός, οπότε πάω πάσο.
Ο πρωθυπουργος πάντως αν μη τι άλλο, στάθηκε στο ύψος του. Πέταξε την πρώτη μέρα με ελικόπτερο και είδε την κατάσταση από ψηλά. Πρωθυπουργός αέρος αέρος. Σιγά που θα το ‘παιζε εδάφους εδάφους.

ΤΟΥΤΩΝ ούτως εχόντων ουδεμία πολιτική ευθύνη υπάρχει. Εξάλλου δεν κάηκε όλη η Ελλάδα. Ούτε καν όλη η Αττική. Ούτε καν όλη η Ανατολική Αττική. Μόνο η Βορειοανατολική Αττική κάηκε κι αυτή όχι εντελώς. Άντε κι ένα μέρος της Δυτικής.

ΜΕ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕΣ φράσεις, μας πληροφόρησε το αθλητικό ρεπορτάζ ότι έβρισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Τεν Κάτε τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Νίκο Σπυρόπουλο, επειδή τον θεώρησε βασικό υπεύθυνο της ήττας απ’ την Ατλέτικο Μαδρίτης, με αποτέλεσμα ο παίχτης ν’ αντιδράσει και ν’ ανταποδώσει τα ίσα. Ποιος τιμωρήθηκε με πρόστιμο κι αναγκάστηκε μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη; Φυσικά ο ποδοσφαιριστής. Ο πολύς Τεν Κάτε, έχει το ελεύθερο να βρίζει κατά βούληση.

ΟΤΑΝ ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν πολύ νέος και τον ρωτούσαν πότε θα παντρευτεί απαντούσε ότι δεν είχε έρθει ακόμα ο καιρός. Όταν παραμεγάλωσε και του έκαναν την ίδια ερώτηση απαντούσε ότι είχε περάσει πια ο καιρός. Στο ίδιο μήκος κύματος κι εγώ. Όταν με ρωτούσαν, τέλη Ιουνίου, πότε θα πάω διακοπές, απαντούσα ότι δεν έχει έρθει ακόμα ο καιρός. Όταν με ρωτούν τώρα, τέλη Αυγούστου, καλά το καταλάβατε, πότε θα πάω διακοπές, το παίζω Θαλής Μιλήσιος και τους απαντώ ότι έχει περάσει πια ο καιρός.

ΕΚ ΤΩΝ ων ουκ ανευ πάντως ότι για κάποιες μέρες θα εξαφανιστώ από προσώπου γης, στον κούμο μου. Πώς και πώς τις περιμένω.

ΙΑΣΟΝΑ Στυλ. Μαυροματάκη, Κάινα: Ευχαριστώ πολύ και δια του Τύπου για το βιβλίο “Το χωριό μας, η Κάινα”, που σαν “δείγμα αγάπης κι εκτιμησης” μου έστειλες. Δείχνεις σε πολλούς τον δρόμο για την Κολχίδα της Λαογραφίας, όπου βρίσκεται το χρυσόμαλλον δέρας της λαϊκής μας κληρονομιάς, Ιάσονα!

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Μεγάλου Βασιλείου ήταν πολύ ευκατάσταστος κι είχε στον Πόντο μεγάλα κτήματα. Κάποτε, λοιπόν, ήρθαν οι άνθρωποί του και του ανακοίνωσαν ότι μερικοί αγρότες απ’ την γύρω περιοχή έμπαιναν τακτικά στις εκτάσεις του και κυνηγούσαν λαγούς. Ο πατέρας του Αγίου Βασιλείου τους απάντησε: “Αφήστε τους ανενόχλητους. Προτιμώ ν’ αποχτώ φίλους παρά να έχω λαγούς.”

“Ανακάλυψες τα σταυρόλεξα/ κι έλυνες με πάθος κάθε λογής/ και κάθε δυσκολίας, μ’ ευχαρίστηση/ κι ευκολία σχετικά μαστορική./ Υπάρχει καλλιέργεια στο πνεύμα/ κι εσύ καλλιεργείσαι ψυχαγωγικά./ Να’ μοιαζαν τα προβλήματά μας/ σαν σταυρόλεξα, να τα ‘λυνες κι αυτά”.
Το ποίημα “Σταυρόλεξα” του Γιάννη Πετσαλάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου