Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Κοντρα στους καιρούς που ζούμε και στους αέρηδες που φυσούνε όλο και κάποιοι θα βρεθούνε να φέρουνε σήμερο στις εκκλησίες για ευλογία πάνω σε δίσκους ή μέσα σε πανέρια τα πρώτα σύκα και τα πρώτα σταφύλια. Το καλεί η μέρα, η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού γαρ.

Και του χρόνου και τ’ αντιχρόνου και του καιρού και πάντα! Ποτέ να μην ξελείψουν τα συκοστάφυλα! Και βεβαίως το φως της Μεταμόρφωσης.
Μόρφωση, μεταμόρφωση, διαμόρφωση, παραμόρφωση, αναμόρφωση... Παίζοντας με τις προθέσεις. Ένα απ’ τα παιχνίδαι που μου άρεσε παντα να κάνω.

Ο κυρ Σεπτεμβρης έρχεται,/ εμπρός βήμα ταχύ/ να τον προϋπαντήσουμε/ μ’ εκλογικ(ή) ιαχή! Ας ετοιμαζόμαστε εμείς καλού κακού, κι αν μείνουμε με την ιαχή, στο ...στόμα, μείναμε. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά θα είναι.

Αν δεν μας φέρει πάντως εκλογές ο κυρ Σεπτεμβρης, θα μας φέρει ο κυρ Οκτώβρης. Αν όμως δεν μας φέρει ο κυρ Οκτώβρης, μην περιμένετε να μας φέρει ούτε ο κυρ Νοέμβρης, ουτε ο κυρ Δεκέμβρης, ούτε ο κυρ Γενάρης, ούτε ο κυρ Φλεβάρης. Καλό Μάρτη!
Απο τη γριπολογία στην εκλογολογία. Ό,τι ήταν να πουλήσει η πρώτη πούλησε. Ιός εκλογικής γρίπης ενόψει.

Η τιμή του σιταριού μειώνεται και η τιμή του ψωμιού αυξάνει. Πού το παράξενο; Οτι ο αγροτης παραζημιώνεται και ο μεσάζων παρακερδίζει; Παλιά του τέχνη κόσκινο. Του μεσάζοντος βεβαίως.

Μπορεί όλοι οι δρόμοι των Χανίων να πηγαίνουν στο Ενετικό Λιμάνι, εμένα όμως ο δρόμος μου δεν μ’ έβγαλε μέχρι τα Χανιά. Πρόταση για δικαιολογία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την απουσία του απ’ τα εγκαίνια της έκθεσης Κρητικών Προϊόντων “Αγροτικός Αύγουστος” στην πόλη μας. Προς υιοθεσίαν...

Στα ύψη οι τιμές των ειδών που πουλούν τα κυλικεία των πλοίων. Στα κατάρτια τους θα λέγαμε ότι μας γράφουν, αν τα σημερινά πλοία διέθεταν κατάρτια.

Ρόκα, Βελάσκο, Κλεμάν, Τζόκιτς, Τροϊζε, Μαρσελάο, Οράκ, Φαγιάρδο, Ρομπέρ, Νουόκο, Ντιαλό. Η αρχική ενδεκάδα που παρέταξε τις προάλλες η ομάδα ποδοσφαίρου του Πανθρακικού Κομοτηνής, στον φιλικό αγώνα που έδωσε εναντίον της γαλλικής Λέμαν. Ούτε ένας Έλληνας, έτσι για δείγμα. Ζήτω το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μαρία χάπια και ορούς πέτα τα στα κομμάτια/ εμένα με γιατρεύουνε τα όμορφά σου μάτια. Μπορεί να πέρασε δύσκολες μέρες στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων ο γνωστός και σαν μαντιναδολόγος της στήλης Ηλίας Σταματάκης, την κλίση του να... μαντιναδολογεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ούτε κατ’ ελάχιστον την έχασε.

Μια Σπαρτιάτισσα παραδίνοντας στο παιδί της το σπαθί την ώρα που θα ‘φευγε για τον πόλεμο, το άκουσε να της παραπονείται ότι το σπαθί ήταν κοντό. “Κανένα πρόβλημα. Απλώς εσύ θα χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα μπροστά” ήταν η απάντηση της μητέρας.

“...Και ειμ’ εγώ/ που βάζω πλάτη να μη βγεις/ να μάθεις άλλη μια φορά/ να μην πουλάς όνειρα σε τιμή ευκαιρίας/ να μην πουλάς ελπίδες σε βαρβάρους/ αντί πινακίου φακής/ γιατί και η πίστη θέλει να βάλεις στήθος/ θέλει να παλέψεις κι όχι ανόητες ψαλμωδίες/ θέλει αγώνα και αίμα/ ψηλά σ’ ένα λόφο - τώρα ή ποτέ!”
Απόσπασμα από άτιτλο ποίημα του Αντώνη Δελώνη
(ποιητική συλλογή “Σημειώσεις για έναν Κύριο”)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(06.08.09)
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου