Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Το νησί που ταξίδευε



Γράφει η
Α. ΚΟΚΟΒΛΗ

Η Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη μας αποκαλύπτει με κάθε νέο της πόνημα κάτι που κατά κοινή ομολογία μας είναι από τα πρώτα της βιβλία γνωστό. Ότι δηλαδή πρόκειται για μια προικισμένη συγγραφέα του καλού παιδικού βιβλίου. Και με το νέο της βιβλίο - που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αυτό επιβεβαιώνεται. Είναι επίσης γεγονός ότι η συγγραφέας στοχεύει με κάθε της βιβλίο να διδάξει κάτι καινούργιο στα παιδιά στα οποία και απευθύνεται. Το νησί - καράβι που ταξίδευε, δείχνει στα παιδιά ότι όλα σ' αυτό τον κόσμο είναι αλληλένδετα. Σου προκαλεί θαυμασμό η σύλληψη του μύθου και η ικανότητα της συγγραφέως να τα συνδέσει όλα: ανθρώπους, ζώα, φυτά, εποχές κ.λπ.
Το νησί - καράβι που ταξίδευε, έχει πάνω του όλα τα καλά: Βρυσούλες με καθάρια νερά, φρούτα λαχταριστά και ταξιδεύει με σύμμαχους όλες τις εποχές του χρόνου, που το αγαπούν και το διευκολύνουν στην πορεία του.
Τόσο πολύ δείχνει την αλληλοεξάρτηση ανθρώπων, φυτών και ζώων που όταν ο ψαράς αιχμαλωτίζεται στο βυθό της θάλασσας, φέρνει στη γυναίκα του το κακό μαντάτο ένα πουλάκι κι αργότερο το ίδιο αυτό πουλάκι έρχεται και ειδοποιεί τη μάνα και την καλεί να τρέξει να προλάβει την σύγκρουση των παιδιών της που κινδυνεύουν να συγκρουστούν αφού αγαπούν την ίδια νεράιδα. Θα είμαστε άδικοι να μη σημειώσουμε ότι το βιβλίο γίνεται πιο προσιτό και κατανοητό με τη θαυμαστή εικονογράφηση.
Ευχόμαστε την αγαπητή μας Ευδοκία και νέες επιτυχίες στο δύσκολο μα τόσο ευχάριστο είδος που έχει επιλέξει.


>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου