Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Και χάρηκε σφόδρα ο Αγιος

Ολοι οι δρόμοι της άλλοτε επαρχίας των Αποκορώνων οδηγούσαν, ενώ κατηφόριζε ο ήλιος για να βασιλέψει, την περασμένη Κυριακή 9 Αυγούστου στο Καρύδι, όπου στο ανακαινισθέν (χάρις βασικά σε δύο ανθρώπους τον π. Δωροθέο και τον Μιχάλη Ανδριανάκη να τους μνημονεύουμε) μοναστήρι τ’ Αϊ Γιώργη, ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας των Αποκορωνιώτικων Σωματείων και του δήμου Βάμου, θα ετελείτο παναποκορωνιώτικος εσπερινός και θα γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, αλλά και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” Νίκος Παπαδάκης για τον Λεωνίδα Μαλέκο-Παπαμαλέκο, από τον και εκλεκτό τακτικό συνεργάτη της εφημερίδας μας ιστορικό ερευνητή Χαράλαμπο Μπουρνάζο. Και ξετρούλιαζαν οι αυλές και τα σώχωρα του παλαιϊκού Μοναστηριού από Αποκορωνιώτες κυρίως, αλλά όχι μόνο, που συναθροίστηκαν ενθάδε εκ περάτων στη μέσα φωνή τους υπακούοντας. Και εμνήσθη ημερών αρχαίων ο Αγιος και χάρηκε σφόδρα που τον θυμήθηκαν οι συνεπαρχιώτες του, όπως δήλωσε δια του εκπροσώπου του, του και μοναδικού μοναχού και άρχοντα ηγουμένου του π. Δωρόθεου Χαροκοπάκη. Ιδιαιτέρως γιατί το αίτιο της συνάθροισης ήταν η γνωριμία των πολλών μ’ έναν “αλαφροΐσκιωτο” ήρωα που ξόδεψε τη ζωή του πολεμώντας με δράκους, για την ιδέα της ελευθερίας...

Μια εκδήλωση καρδιάς

“Για την Κρήτη και τη Μακεδονία: Ο Λεωνίδας Μαλέκος - Παπαμαλέκος και τα γεγονότα της εποχής του (1890-1912)”, ο πλήρης τίτλος του περί ου ο λόγος βιβλίου που έγραψε ο Νίκος Παπαδάκης και εξέδωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου “Ο Πρίνος” και ο Σύλλογος Αθηνών “Ο Βάμος” με χορηγό την Ελσα Δημητρίου Λαμπράκη. Δεν θ’ αναφερθώ, ωστόσο, καθόλου στα που είπε ο Χ. Μπουρνάζος παρουσιάζοντάς το, ούτε βέβαια οι εκπρόσωποι των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αποκορωνιώτικων Σωματείων Γιάννης Τερεζάκης, ο δήμαρχος Βάμου Λεωνίδας Λιμαντζάκης και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Βάμου Αικατερίνη Βενετάκη και Μανώλης Μπολάνης, λόγω έλλειψης χώρου. Απλώς στον κοινό παρονομαστή των λεγομένων όλων, ότι πρόκειται για ένα βιβλίο από καρδιάς για έναν ήρωα της καρδιάς μας, στέκομαι. Ισα ίσα για να επισημάνω ότι όλη η εκδήλωση, έτσι όπως έγινε, στο πλαίσιο των ετήσιων θερινών παναποκορωνιώτικων συνάξεων που ξεκίνησε η Ομοσπονδία των Αποκορωνιώτικων Σωματείων, και στον τόπο που έγινε, ήταν μια εκδήλωση καρδιάς. Ενα κερί για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Αποκόρωνα!

Ο Χρυσός του μπουρνάζειου ύφους

“Δέχτηκα ευχαρίστως να μιλήσω για το βιβλίο του Νίκου Παπαδάκη επειδή και οι δύο είμαστε ομοιοπαθείς, πάσχοντες από την ίδια ανίατη ασθένεια που ως φαίνεται είναι μεταδοτική και την εκολλήσατε κι εσείς, όσοι δεν την είχατε από τα πριν. Για να ‘ρχεσθε τέτοιαν ώρα μαγική που ξεμυαλίζει η ομορφιά της αυγουστιάτικης νύχτας, “νύχτας γιομάτης θάματα, νύχτας σπαρμένης μάγια” , ως θα την έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός. Κι αντίς να πάτε σε χίλιους δύο τόπους μαγικούς, έρχεστε ευχαρίστως και κλείνεσθε στον αυλόγυρο ετούτου του παλαιϊκού μοναστηριού, για ν’ ακούσετε να μιλούν για αλαφροΐσκιωτους προγόνους κρητικούς, που 22 από τα 42 τους χρόνια απαρνούμενοι τη ζωή, “το μέγα καλό και πρώτο” (Δ. Σολωμός), μ’ όλα τα αγαθά της, για χάρη της ιδέας της ελευθερίας, που της χαρίσανε στο τέλος και τη ζωή τους την ίδια για να ‘μαστε εμείς ελεύθεροι απόψε εδώ.
Η φιλόμουσος ομήγυρίς σας είναι και μια παρηγοριά, ελπίδα και εγγύηση ότι δεν επήγαν όλα “πυρ πυριού και άνεμος τ’ ανέμου” (Π. Πρεβελάκης) αλλά πως οι αξίες που αποτελούν την ψυχική περιουσία της πατρίδας ζουν, οδηγούν, εμπνέουν και συγκινούν και σε ζοφερούς καιρούς σαν τους σημερινούς. Και οφείλομε χάριτες πολλές στον Νίκο Παπαδάκη και στην Ομοσπονδία των Σωματείων του Αποκόρωνα που μας έσμιξαν απόψε εδώ, για να τιμήσουμε τούτες τις αξίες και τα λαμπρά παλικάρια που θυσιάστηκαν γι’ αυτές”.
Κανένα σχόλιο στον επίλογο της ομιλίας του Χαράλαμπου Μπουρνάζου. Για να φανεί ατόφιος ο χρυσός του μπουρνάζειου ύφους που αντανακλά το μπουρνάζειον ήθος. Πλην της παρατήρησης ότι, εκτός από μαθήματα ιστορίας, όπως είπε ο Νίκος Παπαδάκης που τον ονόμασε “Διδάσκαλον της Κρήτης”, παρέδωσε επίσης και μαθήματα λογοτεχνίας. Τι κρίμα αλήθεια τα που έχει γράψει (κι αν έχει γράψει!) ο κυριολεκτικά και μεταφορικά Ελευθεροπολίτης Χαράλαμπος Μπουρνάζος, να μην έχουν πάρει ακόμα τη μορφή βιβλίου.

e-mail:kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα (17.08.09)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου