Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΕΝ ΞΕΣΠΑΣΑΝ σε τραγούδια οι Αγγελοι, όταν γεννήθηκε η Παναγία (σήμερα η γιορτή της γέννησής της) μας λέει ο Ποιητής! Ηξεραν. Είναι βαριά, πολύ βαριά η αλήθεια. Η όποια αλήθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ανθρώπους στην πλάνη τους εφόσον η πλάνη τους τους κάνει ευτυχισμένους, έχει γράψει, στο περίπου το θυμάμαι, ο Ελιοτ. Να το επαναλάβω βάζοντας, ωστόσο, στο τέλος ερωτηματικό. Ν? αφήνουμε τους ανθρώπους στην πλάνη τους, εφόσον η πλάνη τους τους κάνει ευτυχισμένους;

Σ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που άρχισες αισιόδοξα. Το προχθεσινό σχόλιο της καθημερινής αναγνώστριας των «πεταχτών» Σοφίας Χατζή, στη σελίδα μου στο φέισμπουκ. Για να δούμε το σημερνό σου σχόλιο Σοφία!

ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ συγκρατημένα αισιόδοξοι, για να πάμε παρακάτω ή μήπως συγκρατημένα απαισιόδοξοι; Πόσο συγκρατημένα, ωστόσο;

ΕΙΣ ΤΟΝ ΧΟΡΟ της Τρόικας οι Ελληνες χορεύουν/ κι οι μάγειρες του Δου Νου Του, το τι τους μαγερεύουν!!! Η τελευταία μαντινάδα του Ηλία του Σταματάκη. Με τρία (3) θαυμαστικά στο τέλος.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ όλα κρέμονται στην μπαμπακερή κλωστή. Και πάλι χάσκει ο γκρεμνός μπροστά μας. Και πάλι βρισκόμαστε στο «βόηθα Παναγία μου»...

ΜΙΜΗ ΝΑ ΕΝΑ βιβλίο! Ελλη να ένα άλλο!... Μέχρι πέρυσι. Από εφέτος. Μίμη να μια φωτοτυπία! Ελλη να μια άλλη!... Η Αννα σε ρόλο δασκάλας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι ποιος θα πληρώσει τις φωτοτυπίες, αλλά ποιος θα την πληρώσει στο τέλος. Από τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο η επισήμανση. Δικό του και το προηγούμενο «πεταχτό».

ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ τα ΝΑΤΟ-ικά MIRAGE να απογειώνονται απ? τ? Ακρωτήρι. Και να ξέρεις που πηγαίνουν και τι πάνε να κάνουν. Να τα βλέπεις να προσγειώνονται στ? Ακρωτήρι. Και να ξέρεις από που έρχονται και τι έχουν κάνει...

ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΩΝΙΤΗ, δάσκαλο - συγγραφέα, Χανιά: Με το που το πήρα προχθές στα χέρια μου άρχισα να το διαβάζω. Για το νέο βιβλίο σου 'Τα Σαρχιανά' που εκδόθηκε πρόσφατα απ? τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σεισάρχων Δήμου Ανωγείων ο λόγος. Ενα ξεχωριστό βιβλίο αγάπης, για τον γενέθλιο τόπο σου που αναδεικνύει το πρόσωπό του έτσι όπως η παιδική μνήμη το διέσωσε. Περισσότερα προσεχώς.

ΕΞΙ ΣΥΝΤΟΜΑ μαθητικά μαργαριτάρια σήμερα: α) Και ο νοών νοήμων, β) Εκ της πρέφας του αναγεννάται, ως άλλος φοίνιξ, γ) Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί εμφιάλτες, δ) Ιδιος κι απαράδεκτος, ε) Της έταξε λαχνούς με πετραχείλια, στ) Νους σιγής, ενσωματωμένη σιγή. Στείλε κι άλλο φρέσκο πράμα, Κώστα Μπετινάκη. Τα ψίχουλα μαζώνω!

«Ω πόσο στους Αγγέλους θα κόστισε, που σε τραγούδια να ξεσπάσουν δεν μπόρεσαν (όπως σε δάκρυα ξεσπάζει/ κανείς), μια που γνωρίζανε: τη νύχτα τούτη, η Μάνα/ θα γεννηθεί στο τέκνο, στον Ενα, που σε λίγο θα φαινόταν./ Τα φτερά τους χτυπώντας σώπαζαν κ? έδειχναν μονάχα/ εκεί όπου, απόμερη, του Ιωακείμ η αγροικία βρισκόταν,/ αχ, την αγνή συμπύκνωση, μέσα τους, και στον χώρο ψηλαφούσαν,/ μα δεν επιτρεπότανε στην αγροικία να κατεβούνε».
Από το ποίημα «Η γέννηση της Μαρίας» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε
(Μετάφραση Αρη Δικταίου).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (08.09.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου