Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ τους κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, ετούτοι. Περιμένοντας να τους βάλουν κάτι στο σε χρήση δίσκου επαιτείας άδειο και τρύπιο καπέλο τους, εκείνοι. Περιμένοντας τους βαρβάρους όλοι μας...
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα, σύμφωνα με κύκλους της τρόικας. Η έκτη δόση θα δοθεί, λένε. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και δυσάρεστα νέα. Για να δοθεί θα πρέπει ν' αρχίσει να λειτουργεί η πλατεία Κλαυθμώνος. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.
ΣΑΣ ΔΩΣΑΜΕ, σας δώσαμε φλουρί κωνσταντινάτο. Αυτοί. Μας δώσατε, μας δώσατε βαρέλι δίχως πάτο. Εμείς. Σας δώσαμε, σας δώσαμε φλουρί κωνσταντινάτο. Εμείς. Μας δώσατε, μας δώσατε βαρέλι δίχως πάτο. Αυτοί. Τι παιχνίδι κι αυτό!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Αν βρείτε κάποια στιγμή μια μπάλα στο μπαλκόνι σας να αναρωτηθείτε ποιανού είναι. Μπορεί να είναι της Κυβέρνησης. Μπορεί να είναι της Αντιπολίτευσης. Μπορεί να είναι και δική σας...
ΜΟΝΑΧΗ ΤΖΗ το πελέκα η γαϊδούρα το σωμάρι/ γή μακρύ τζη γή στενό τζη μοναχή τζη θα το βάλει. Ξεκάρφωτη σε πρώτη ανάγνωση η μαντινάδα. Σε δεύτερη όμως;
ΝΑΙ! ΤΑ σχολικά βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου κυκλοφορούν μαζί με τις εφημερίδες σε ντιβιντί! Οι... ντιβιντοθήκες θα προσφερθούν οσονούπω απ' το Υπουργείο. Μαζί με τα βιβλία, όταν με το καλό εκδοθούν.
«ΣΟΦΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ παραβάλει τον οίνον προς τον φίλον, υποστηρίζων ότι ο παλαιότερος είναι και ο καλύτερος. Δεν προσέθηκεν όμως, ότι οι παλαιότεροι φίλοι γίνονται και οι ασπονδότεροι εχθροί μας, όπως ο παλαιότερος οίνος μεταβάλλεται εις το δριμύτερον όξος, όταν ο διάβολος αποφασίση να βουτήξει την ουράν του εις το βαρέλιον του οινοπώλου». Από τη «Χρυσή Διαθήκη» του Π. Δημητρακόπουλου.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ την ιστορία εξακολουθούν να την γράφουν οι παρέες. Το επιβεβαίωσε γι' άλλη μια φορά η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των νεανίδων. «Είμαστε μια πολύ καλή παρέα και αυτό μας οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης», είπε η Χανιώτισσα (τιμή μας και καμάρι μας!) Μαρία Φαρμάκη, μεταξύ των άλλων, σε ολοσέλιδη συνέντευξή της στην εφημερίδα μας. Νιώθω κι εγώ, ως παλιός σου διευθυντής, στο 5ο Δημ. Σχολ. Χανίων, περήφανος για σένα, Μαρία! Σ' ευχαριστούμε!
ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ η παλιά, το λένε και τ' αηδόνια τις νύχτες όταν κελαηδούν στων γιασεμιών τα κλώνια. Απ' τον μαντιναδολόγο μας, τον Ηλία τον Σταματάκη η μαντινάδα. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο λιμάνι για την παλιά πόλη.
ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ Σπαρτιάτης ρωτήθηκε για κάποιο ζήτημα από έναν άλλο Ελληνα και έδωσε αρνητική απάντηση. «Λες ψέματα» του είπε εκείνος που τον είχε ρωτήσει. Και ο Σπαρτιάτης ατάραχος: «Βλέπεις λοιπόν πως είσαι ανόητος γιατί ρωτάς για πράγματα που ξέρεις;».
«[...] - Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία/ κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν). Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,/ κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;/ Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν./ Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,/ και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν./ Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους./ Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».
Από το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» του Κ.Π. Καβάφη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου