Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΗΦΑΙΣΤΕ, ΙΣΧΥΡΟΚΑΡΔΕ, μεγαλοδύναμε, που είσαι το άσβεστον πυρ, που φωτίζεσαι από φλογερές λάμψεις, ως Θεέ που παρέχεις το φως εις τους ανθρώπους [...] Άκουσέ με μακάριε, εσέ προσκαλώ εις τας Ιεράς σπονδάς, διά να προσέλθεις πάντοτε ήμερος και με έργα που φέρουν χαράν. Κατάπαυσε την λυσσασμένην μανίαν του ακατάβλητου πυρός/ παρέχων εις τα ιδικά μας σώματα την φυσικήν καύσιν».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΙΚΟ ύμνο «Ηφαίστου, θυμίαμα λιβανομάνναν» σε μετάφραση (www.olympia.gr) το παραπάνω, πρώτο σημερινό «πεταχτό». Με αφορμή τη φθινοπωρινή ισημερία. Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα να 'χουμε! Και ο... από μηχανής θεός να μας σώσει.
ΑΝΟΡΕΞΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ (πρωτοβρέξια, τα 'λεγε η μάνα μου) στα Μετόχια Τσικαλαριών που μένω, προχθές. Κάποιες ψιχάλες κι αυτές ήταν όλο. Χθες, όμως, κανένα παράπονο...
ΧΑΛΑΡΑ, ΠΟΛΥ χαλαρά άρχισα σήμερα, ωστόσο, μόνο χαλαρή δεν είναι η κατάσταση. Οι ελπίδες ότι θα βγούμε απ' το τούνελ που μας έβαλαν φθίνουν. Κανένα φως στην άκρη του. Και μη χειρότερα!
«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ και χειρότερα, κάπου σε μια ξεχασμένη γειτονιά της Ευρώπης. Εκεί που μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ένας εύπορος να πει φορολογήστε και μας. Κι όπου οι κυβερνώντες προκειμένου να καλύψουν τις μαύρες τρύπες των κρατικών προϋπολογισμών αυξάνουν τον Φ.Π.Α. στο σουβλάκι και στον καφέ πηγαίνοντάς τον στο 23% και μειώνουν το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ, δηλώνοντας έμμεσα ότι εκεί θα οδηγηθεί το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας» (www.sofokleous10.gr).
ΕΚΤΟΣ ΟΛΩΝ των άλλων. Μη λαμβάνοντας υπόψη την οργή και την απόγνωση της κοινωνίας.
ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ και επί τα αυτά. Εντός της Ευρωζώνης, εκτός της Ευρωζώνης και επί τα αυτά της χρεοκοπίας, που συντεταγμένα έχει ήδη αρχίσει. Να το πω αλλιώς: Καλωδιωμένοι στην Εντατική.
ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ανά οικογένεια, ένας γιατρός ανά Νοσοκομείο, ένας δάσκαλος ανά σχολείο και βεβαίως ένα βιβλίο ανά μαθητή. Το πολύ...
ΣΤΙΧΟΣ ΚΑΙ ΡΙΜΑ για να βγει χρειάζεται μεράκι/ θεμελιωμένος στην καρδιά σαν ριζιμιό χαράκι. Μαντινάδα για τη μαντινάδα. Από τον καλά καλό ριμαδόρο Γιάννη Μαλαξιανάκη που υπογράφει ως «Εννιαχωριανός».
ΟΙ ΛΙΠΑΡΑΙΟΙ ρώτησαν κάποτε την Πυθία πώς θα νικούσαν σε ναυμαχία τους πανίσχυρους Τυρρηνούς. Αυτή τους συμβούλεψε να κάνουν ναυμαχία με όσο το δυνατό λιγότερα πλοία. Επλευσαν, λοιπόν, κατά των Τυρρηνών μόνο με πέντε πλοία. Οταν αυτοί τους είδαν, για να μη δείξουν ότι είναι κατώτεροι, έστειλαν εναντίον τους ίσο αριθμό πλοίων. Αυτά τα νίκησαν και τα αιχμαλώτισαν οι Λιπαραίοι. Βγήκε, στη συνέχεια, η δεύτερη πεντάδα, η τρίτη, η τέταρτη... με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα. Ενθουσιασμένοι από τη νίκη τους οι Λιπαραίοι έστειλαν στους Δελφούς τόσα αγάλματα, όσα εχθρικά καράβια αιχμαλώτισαν. Από το βιβλίο «Η άλλη όψη της Ιστορίας» (εκδ. Σαββάλας).
«Ασε το φθινόπωρο/ γύρω σου να στρώσει/ τ’ άνθη τα στερνά·/ μια ζωή πεθαίνει/ μια ζωή περνά-/ τάχα σε προσμένει/ μια άνοιξη ξανά;/ Ασε το φθινόπωρο/ γύρω σου ν’ απλώσει/ μια στερνή ευωδιά·/ μια φωνή σωπαίνει,/ μια χαρά χαμένη/ μέσα στην καρδιά-/ τα στερνά τα φύλλα/ παίρνει το φθινόπωρο/ γύρω απ’ τα κλαδιά».
Το ποίημα «Φθινόπωρο» του Κώστα Χατζόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα(23.09.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου