Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Κάποια απ’ τα προϊόντα μιας… μελισσοεργασίας φιλοξενούνται στον σημερινό, πρώτο φετινό καλοκαιρινό Παιδότοπο. Μιας “μελισσο-συνεργασίας” διορθώνω, μιας που η χειρόγραφη, σε έγχρωμη φωτοτυπία, εργασία για το μέλι η οποία έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας πριν ένα περίπου μήνα, είναι μια “συμπαραγωγή” της Α’ και της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Καντάνου,..
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

 Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο
Κάποια απ’ τα προϊόντα μιας… μελισσοεργασίας φιλοξενούνται στον σημερινό, πρώτο φετινό καλοκαιρινό Παιδότοπο. Μιας “μελισσο-συνεργασίας” διορθώνω, μιας που η χειρόγραφη, σε έγχρωμη φωτοτυπία, εργασία για το μέλι η οποία έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας πριν ένα περίπου μήνα, είναι μια “συμπαραγωγή” της Α’ και της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Καντάνου, όπως σημειώνουν σε σχετικό σημείωμά τους οι δάσκαλοι των παιδιών, η Κατερίνα Τσαλταμπάση και ο Μύρων Παναγιωτάκης.
Συγχαρητήρια και για τη συνεργασία (κι αν την διδάσκουν οι μέλισσες…) και για τα αποτελέσματά της, καλά μου… μελισσόπουλα της Καντάνου!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

Να τι μάθαμε για τις μέλισσες


Η μέλισσα είναι έντομο και ανήκει στην τάξη των υμενόπτερων. Ζουν σε κυψέλες οργανωμένα σε οικογένειες. Κάθε οικογένεια έχει μια βασίλισσα που φροντίζει για τον πολλαπλασιασμό τής οικογένειας. Οι αρσενικοί κηφήνες γονιμοποιούν τη βασίλισσα μια φορά και πεθαίνουν.
Οι χιλιάδες εργάτριες φροντίζουν για τη συλλογή τροφής, τη φύλαξη της κυψέλης και την περιποίηση των μωρών. Μεγαλύτερο μέγεθος έχει η βασίλισσα, ο κηφήνας είναι πιο σκούρος και δεν έχει κεντρί και οι εργάτριες χάνουν το κεντρί τους όταν το χρησιμοποιήσουν ενώ η βασίλισσα όχι. Η βασίλισσα τρέφεται με τον βασιλικό πολτό. Αυτός είναι ένα έκκριμα αδένων. Το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που το μαζεύουν οι μέλισσες και στη συνέχεια το μεταβάλλουν σε ένα πυκνότερο υγρό για την τροφή τους. Το αποθηκεύουν στις κηρήθρες. Σε κάθε εργάσιμη μέρα, η μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί περίπου 3.000 λουλούδια.
Η μέλισσα είναι πιο σημαντική και από το ίδιο της το προϊόν. Χωρίς αυτή η φύση θα μαραινόταν και θα έσπαγε η διατροφική αλυσίδα.
Οι μέλισσες όμως μειώνονται. Φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βασικές αιτίες. Υπάρχουν υποψίες ότι φταίνε ακόμα και οι γραμμές υψηλής τάσης ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας. Μπερδεύουν την επιστροφή στην κυψέλη. Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι “Χωρίς τη μέλισσα, η ανθρωπότητα δεν θα είχε πάνω από 4 χρόνια ζωή”.
Ακόμα και το περιοδικό “ΤΙΜΕ” είχε αφιέρωμα σ’ έναν κόσμο χωρίς μέλισσες.

Α’ τάξη: Ανδρέας, Γεράσιμος, Ελένη, Ελευθερία, Στεφανία
Ε’ τάξη: Ανδριάνα, Γιάννης, Κωνσταντίνος, Μάριος, Χρήστος, Αγγελος.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου σε μέλισσες. Το αγνό μέλι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές για τον άνθρωπο.
Δημοτικό Σχολείο
Καντάνου


«Σ’ αγάπησα όπως αγαπά η μέλισσα το μέλι».
«Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι».
«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι».
«Τα κάστανα θέλουν κρασί και τα καρύδια μέλι».
Μάριος Σηφάκης
Κι απ’ τον πλανήτη άμα χαθεί η μέλισσα που λέμε,
η γη δεν θα καρποφορεί και όλοι μας θα κλαίμε.
Ανδριάννα Κονόμι

Χανιώτικα νέα (20.06.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/i-melisses-to-meli-ke-ta-melissopoula/#ixzz3dykV2Uf2 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου