Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Για ένα μάθημα αλλιώτικο, μα εντελώς αλλιώτικο, απ’ τ’ άλλα, μας μιλούν με τις εργασίες τους, που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο, τα παιδιά της Δ’ τάξης των Εκπαιδευτηρίων “ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ”. Για ένα μάθημα – γνωριμία με τη Νοηματική Γλώσσα, ο λόγος. Αξέχαστη γι’ αυτά η επίσκεψη του γνωστού για τις δραστηριότητες του σχετικά με τη διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας, ταμία των Κωφών Ν. Χανίων, αγαπητού σε όλους τους Χανιώτες Ανδρέα Καλαϊτζάκη, στην τάξη τους. 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


 Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για ένα μάθημα αλλιώτικο, μα εντελώς αλλιώτικο, απ’ τ’ άλλα, μας μιλούν με τις εργασίες τους, που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο, τα παιδιά της Δ’ τάξης των Εκπαιδευτηρίων “ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ”. Για ένα μάθημα – γνωριμία με τη Νοηματική Γλώσσα, ο λόγος. Αξέχαστη γι’ αυτά η επίσκεψη του γνωστού για τις δραστηριότητες του σχετικά με τη διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας, ταμία των Κωφών Ν. Χανίων, αγαπητού σε όλους τους Χανιώτες Ανδρέα Καλαϊτζάκη, στην τάξη τους. Ηταν μια συναρπαστική εμπειρία, μας λένε… Και γιατί ήταν μάθημα ζωής γι’ αυτά. Πολλά συγχαρητήρια στον δάσκαλό τους, τον Μανόλη Κουναλάκη, και γι’ αυτή του την πρωτοβουλία! Πάντα άξιος!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος


Η επίσκεψη του κυρίου Αντρέα μού έκανε εντύπωση επειδή είναι γνωστός και ότι καταλάβαινε τι λέγαμε από το στόμα μας, άρα έπρεπε να μιλάμε σιγά. Επίσης μας έμαθε και κάποιες λέξεις να τις λέμε στη γλώσσα του. Δηλαδή μας έμαθε τις λέξεις σπίτι, οικογένεια, μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, αδελφός, αδελφή και άλλες λέξεις. Αυτή η συνάντηση με τον κύριο Αντρέα μου άρεσε πολύ και θα ήθελα να ξαναέρθει στο σχολείο μας. Κάτι που με εντυπωσίασε πολύ είναι ότι μιλούσε χωρίς να ακούει τι λέει. Επίσης μας έδωσε σε φωτοτυπία πολλά πράγματα για τους κωφούς.
Θεόφιλος Πρασάκης



Όταν ήρθε ο κύριος Αντρέας μάς έδειξε κάποια πράγματα στη νοηματική γλώσσα, δηλαδή μας έδειξε την οικογένεια, τα φυτά και τα ζώα. Επίσης μας έμαθε τα ονόματά μας. Με εντυπωσίασε που μιλούσε ενώ ήταν κωφός αλλά μιλούσε λίγο περίεργα και πολλές φορές δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Επιπλέον διάβαζε τα χείλη και του μιλούσαμε κανονικά. Μου άρεσε περισσότερο το σημείο που μας έδειχνε τη νοηματική γλώσσα γιατί δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Αθηνά Μανούσακα

Μια μέρα στην τάξη μας ήρθε ένας κύριος που δεν άκουγε και δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ καλά. Μου έκανε εντύπωση πως θυμόταν όλη τη νοηματική γλώσσα. Δεν μιλούσε καθόλου αστεία, όπως μας είχε πει η κυρία της θεατρικής παιδείας. Μας έμαθε πολλά πράγματα, ακόμα και την αλφαβήτα, ρήματα και πολλά ακόμα. Μάθαμε τα ονόματα μας στη Νοηματική γλώσσα και πώς να τα κάνουμε προτάσεις με ρήματα, ουσιαστικά και πράγματα. Επίσης καταλάβαμε ότι είχε και αυτός δικαιώματα όπως τους άλλους ανθρώπους.
Αρτεμις Μπικάκη




Τον Μάρτη, στην τάξη μας, ήρθε ένας κύριος. Το όνομά του είναι Αντρέας. Ο κύριος Αντρέας είναι κωφός. Όταν ήρθε στην τάξη μας ρώτησε πώς μας λένε. Όλοι του είπαμε τα ονόματά μας και αυτός τα κατάλαβε διαβάζοντας τα χείλια μας. Μας έμαθε την αλφαβήτα στη νοηματική γλώσσα και πολλές άλλες λέξεις. Μας έμαθε τον γάιδαρο, το λιοντάρι, τον ταύρο, τον καρχαρία, και την οικογένεια. Ήταν συναρπαστικό. Θα ήθελα να ξαναέρθει!!!
Παράσχος

Μια μέρα, ο κύριός μας μάς ανακοίνωσε ότι θα έρθει ένας κύριος στην τάξη που ήταν κωφός και θα μας μάθαινε τη νοηματική γλώσσα. Οταν ήρθε αυτός ο κύριος πρώτα απ’ όλα γνωριστήκαμε. Μετά μας έμαθε την αλφαβήτα και ο κυριός μας μάς έφερε φωτοτυπίες με την αλφαβήτα στην νοηματική. Υστερα μας είπε πώς είναι η οικογένεια, η μαμά, ο μπαμπάς και πολλά άλλα. Ηταν συναρπαστικό!
Ολυμπία Κρομυδάκη

Η συνάντηση με τον κύριο Αντρέα μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά το πιο πολύ που μου άρεσε ήταν ότι μας έδωσε μια φωτοτυπία με την αλφαβήτα της νοηματικής γλώσσας. Επίσης ήταν ένας κωφάλαλος αλλά μιλούσε περίεργα. Μας έμαθε και τη γιαγιά, τον παππού, τον μπαμπά, τη μαμά, τον θείο, τη θεία, τον ξάδελφο, τη πολυκατοικία και άλλα πολλά. Μετά που τα μάθαμε αυτά μας εξέτασε και τα πήγαμε υπέροχα. Του είπαμε τα ονόματά μας στη νοηματική γλώσσα και μας έδωσε πολλές φωτοτυπίες με κάποιες οδηγίες. Μακάρι να ξαναέρθει στη τάξη μας του χρόνου!
Βασίλης Βασιλάκης
Ο κύριος Ανδρέας είναι ένας πολύ καλός κύριος. Μας έμαθε να κάνουμε μερικά νοήματα όπως το Α ή την οικογένεια στην νοηματική γλώσσα. Ο κ. Αντρέας μου έκανε πολύ καλή εντύπωση επειδή μ’ άρεσαν τα γράμματά του. Επίσης μου άρεσε ο τρόπος που μας το εξηγούσε. Πάντως, για να πω την αλήθεια, τα νοήματα τα λάτρεψα. Ηταν μια πολύ συναρπαστική μέρα. Εγώ τον αγάπησα πολύ. Εύχομαι να τον ξαναδώ και να μας μάθει και άλλα νοήματα.
Κωνσταντίνος
Τσιχριτζής

Ο κ. Αντρέας είναι ένας κύριος που είναι κωφός. Οι κωφοί έχουν μια δικιά τους γλώσσα που αποτελείται από νοήματα με τα χέρια. Όταν ήρθε στο σχολείο μας μάς έμαθε τα εξής: ζώα, χρώματα, τα μέλη μιας οικογένειας και κάποια πράγματα. Επίσης μάθαμε την αλφαβήτα. Πιστεύω ότι είναι κανονικός άνθρωπος, απλώς δεν ακούει, αλλά και αυτός έχει τα ίδια δικαιώματα με μας. Έχει κι αυτός κανονική οικογένεια μια γυναίκα και αυτή κωφή και δύο παιδιά που ακούνε σαν κι εμένα. Τα παιδιά του μαθαίνουν τη νοηματική γλώσσα για να συνεννοούνται με τους γονείς τους.
Γεωργία
Χανιώτικα νέα (06.06.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mathima-noimatikis-glosas/#ixzz3cN8oEFsr 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου