Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...

 Κι έτσι λοιπόν “μαζί θα προχωρήσουμε” κι ας είχαμε κάνει μια μεγάλη στάση ανημένοντας αυτό που τελικά δεν ήρθε! Προς τα πού όμως θα προχωρήσουμε τώρα; Προς τα κεί που δεν θέλαμε ή εκεί που θέλαμε; Ή μήπως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν ξέραμε τι θέλαμε!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ...
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης




Μπροστά από τις λέξεις τώρα ο Αλέξης


[Προ κάποιων ετών, ένας Ιάπωνας πολιτικός είχε προσποιηθεί ότι θα κάνει χαρακίρι, προσπαθώντας να πείσει το τηλεοπτικό κοινό της χώρας τού ανατέλλοντος ήλιου, που τον παρακολουθούσε ζωντανά στην ΤV, ότι δεν είχε καταχραστεί δημόσιο χρήμα (επρόκειτο για ένα ποσό 17.000 ευρώ).
Δεν θυμάμαι αν τελικά αποδείχθηκε η αθωότητα ή η ενοχή του, ωστόσο θυμάμαι ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ιαπωνία, όταν δηλαδή εμπλέκεται το όνομα ενός πολιτικού σε σκάνδαλο, ο πολιτικός παραιτείται από τη θέση του έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Θυμάμαι επίσης ότι τότε αντιπαρέβαλα απ’ εδώ τα καθ’ ημάς που είναι εντελώς… διαφορετικά].
Ωστόσο… όλα τα παραπάνω είναι μια… υποσημείωση για το κυρίως πιάτο· αυτό που μας σερβιρίστηκε και δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα δεχθούμε να το φάμε. Δεν ξέρουμε ακόμη δηλαδή αν όλα αυτά τα νέα μέτρα περάσουν από την ελληνική Βουλή ώστε να… προχωρήσουμε!
Η “ελληνική παράλογη πολιτική πραγματικότητα” πάντως έχει αποδείξει ότι σε στιγμές σαν κι αυτή… συνεργάζεται. Συνεργάζονται τ’ ανόμοια (τ’ άσπρο με το μαύρο) και συμφωνούν οι άλλοτε διαφωνούντες διατηρώντας τα όποια κεκτημένα τους αλλά… πάντοτε όλη αυτή η συνεργασία τα τελευταία χρόνια αποβαίνει εις βάρος του λαού… αποδεδειγμένα. Μην απορήσει λοιπόν κανείς εάν δει και πάλι συμμαχίες που ούτε θα μπορούσε να φανταστεί προ ολίγων μηνών!
… Κι έτσι λοιπόν “μαζί θα προχωρήσουμε” κι ας είχαμε κάνει μια μεγάλη στάση ανημένοντας αυτό που τελικά δεν ήρθε! Προς τα πού όμως θα προχωρήσουμε τώρα; Προς τα κεί που δεν θέλαμε ή εκεί που θέλαμε; Ή μήπως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν ξέραμε τι θέλαμε!
Οπως και να ’χει, τούτες τις ώρες της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες έχω την αίσθηση ότι διαπραγματευόμαστε την “ολότητα” ή έστω το μεγαλύτερο μέρος αυτής, δηλ. της επιλογής της 25ης Ιανουαρίου!
Είναι πια η ώρα του μεγάλου “ναι” ή “όχι” που καλείται ο Ελληνας πρωθυπουργός να πει στους… “εταίρους” μας. Εστω με καθυστέρηση, έστω με τερτίπια, με απανωτές υπεκφυγές, τώρα έφτασε κείνη η ώρα που στην κλεψύδρα απομένουν λίγες ακόμη στάλες νερού που κι αν δεν κυλήσουν από το στόμιό της, από την… αφόρητη ζέστη θα εξατμιστούν…
Ιδού το πεδίον μάχης λοιπόν, κι εμείς εδώ σαν τους εγκλεισμένους στο Αρκάδι, σαν κι εκείνους στο… Κούγκι, σαν τις Σουλιώτισσες, σαν τους παλιούς εκείνους ιδεολόγους που κλήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση…
Τούτη η αίσθησή μου κι ίσως να σφάλλω. Είναι όμως η αίσθηση που έχει αποπνεύσει από τις δραστηριότητες και τα λεχθέντα αυτής της Κυβέρνησης που εμείς την εκλέξαμε, που εμείς την υποστηρίζουμε ακόμη και τώρα, βάσει δημοσκοπικών μετρήσεων.
Τούτη την ύστατη λοιπόν ώρα δύο είναι οι επιλογές του πρωθυπουργού: ή υπογράφει όλα αυτά τα οποία έλεγε ότι αποτελούν γι’ αυτόν κόκκινες γραμμές και είναι ανακόλουθος απέναντι στον ελληνικό λαό ή δεν υπογράφει και εμμένει στη θέση του· εφ’ ω ετάχθη με όλα τα συνεπακόλουθα, όποια κι αν είναι αυτά για τη χώρα.
Κι ίσως τώρα είναι η πρώτη φορά που και ο ίδιος νιώθει πιότερο παρά ποτέ ασφυκτικά την πίεση της… ενηλικίωσης στις πλάτες του και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από λέξεις…

Χανιώτικα νέα (24.06.2015)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mprosta-apo-tis-lexis-tora-o-alexis/#ixzz3dydAk9yi 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου