Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΟΤΙ έχει ο Θεός είναι σίγουρο, αλλά χωρίς την ανθρώπινη συνέργεια δεν το δίνει. “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εδώ είναι το πρόβλημα. Κουλή έχει μείνει η ρημάδα η χέρα μας απ’ την αχρησία. «Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται» όπως επιμένει να λέει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Αν δεν ανασυσταθεί ο πλουτοπαραγωγικός ιστός της χώρας, κλάφ’ τα Χαράλαμπε!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης






Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ψάχνουν στα σκουπίδια: Για το επόμενο γεύμα σας σάς παρακαλώ ελάτε μέσα και πείτε μας ό,τι θέλετε να φάτε και ό,τι δεν μπορείτε να πληρώσετε… Είστε άνθρωποι που αξίζετε κάτι περισσότερο από ένα γεύμα από τον σκουπιδοτενεκέ. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω! Οι φίλοι σας από τον “Ζορμπά”».
ΕΛΛΗΝΙΚΟ εστιατόριο, της ομογενούς Ελένης Φωτιάδη, στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α. ο “Ζορμπάς”, μας πληροφορεί στη στήλη του “9 μποφόρ” στην εφ. “Χριστιανική” (Πέμπτη 4.6.2015) “ο βοριάς”. Κι αν υπάρχουν στον παράδεισο του καπιταλισμού συνάνθρωποί μας που αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια! Υπάρχει όμως ως ελληνικό φαινόμενο και σίγουρα όχι μόνο, η ανθρωπιά. Δεν είναι είδος εν ανεπαρκεία και στη χώρα μας, δόξα τω Θεώ. Ομως δεν αρκεί αυτό για ν’ αλλάξει ο κόσμος, δεν αρκεί…
ΣΤΑ ΥΨΗ εξακολουθεί να βρίσκεται η ανεργία στην Ελλάδα. Ο ένας στους δύο νέους χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον. Αντε να παντρευτούν, να δημιουργήσουν οικογένεια. Ευτυχώς που υπάρχει ακόμα η σύνταξη του παππού. Οσο υπάρχει…
ΣΤΗΝ Παλαιά Ηλεκτρική του Δήμου Χανίων οι 263 μετανάστες της Παλαιόχωρας. Τυχεροί αυτοί, δεν πνίγηκαν απ’ τους δουλέμπορους στη Μεσόγειο, όπως χιλιάδες άλλοι. Ο αγώνας τους για μια θέση στον ευρωπαϊκό ήλιο συνεχίζεται. Πέρασμα γι’ αυτούς η Ελλάδα. Τι να τους προσφέρει η… Ψωροκώσταινα!
ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για νέα εννιάμηνη παράταση οδηγούνται κατά τα φαινόμενα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, ύστερα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Απού ζει μεταζώνεται. Από παράταση σε παράταση κι όπου μας βγάλει… Εχει ο Θεός…
ΟΤΙ έχει ο Θεός είναι σίγουρο, αλλά χωρίς την ανθρώπινη συνέργεια δεν το δίνει. “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εδώ είναι το πρόβλημα. Κουλή έχει μείνει η ρημάδα η χέρα μας απ’ την αχρησία. «Ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται;» όπως επιμένει να λέει ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Αν δεν ανασυσταθεί ο πλουτοπαραγωγικός ιστός της χώρας, κλάφ’ τα Χαράλαμπε!
ΣΠΥΡΟ ΑΥΛΩΝΙΤΗ ποιητή, Αθήνα: Σας ευχαριστώ από καρδιάς για το τριπλό – τρίδιπλο δώρο που μου στείλατε, για τις τρεις τελευταίες ποιητικές σας συλλογές, δηλαδή την “Ακροκέραμο” (Εκδ. “Εψιλον”, 2014), την “Απανεμιά” (εκδ. “Ποιήματα των φίλων, 2013) και την “Αγρυπνία” (Εκδ. “Ποιήματα των φίλων, 2014). Και βέβαια θα χρησιμοποιήσω όσο γίνεται περισσότερα στο τέλος της στήλης. Το αξίζουν!
ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ από τον Πόντο υποσχόταν στον Αντισθένη πως θα του δώσει μεγάλη αμοιβή μόλις φτάσει το πλοίο του με τα παστά τρόφιμα. Τότε ο ρήτορας τον πήρε από το χέρι, πήρε κι ένα άδειο σακίδιο, πήγαν στο κατάστημα κάποιας που πουλούσε αλεύρι και αφού το γέμισε απομακρυνόταν. Κι όταν η γυναίκα έβαλε τις φωνές και του ζητούσε τα χρήματα αυτός της πέταξε: “Θα σου τα δώσει ο νεαρός άμα θα έρθει το καράβι με τα παστά”. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Τον ερχομό της χειμωνιάς/ στο ζεστό ακρογιάλι./ Το αδιέξοδο του νέου στις συμπληγάδες του σήμερα./ Το θλιμμένο χαμόγελο/ ζωγραφισμένο στο κάδρο./ Την απόγνωση του άνεργου για το ακαθόριστο μέλλον./ Το νεκρό κοχύλι να τρίβεται στα βότσαλα./ Τον βουβό αποχαιρετισμό του μετανάστη./ Τον καμένο κορμό/ του γέρικου δέντρου./ Την τελευταία ανάσα του πληγωμένου ναυτεργάτη./ Την ειρωνεία του χορτασμένου στον πεινασμένο ταξιδιώτη./ […] Αρνιέμαι να ζω σκυφτός/ να σέρνομαι στο χώμα/ αφού μπορώ να πετάξω. Αρνιέμαι πως φτερά δεν έχω».
Από το ποίημα “Αρνιέμαι” του Σπύρου Αυλωνίτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (12.06.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-311/#ixzz3cpygAFx5 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου