Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΟΥΝΗΣ από χθες, καλό μήνα, λοιπόν, με μια μέρα καθυστέρηση! Μήνας που κλείνουν τα σχολεία (χαράς ευαγγέλια για μαθητές και δασκάλους) ο… Πρωτογούλης για να τον γράψω όπως τον λέγανε μια φορά οι παλιοί μας. Από ονόματα παρανόμια και ο μήνας αυτός άλλο τίποτα!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΙΟΥΝΗΣ από χθες, καλό μήνα, λοιπόν, με μια μέρα καθυστέρηση! Μήνας που κλείνουν τα σχολεία (χαράς ευαγγέλια για μαθητές και δασκάλους) ο… Πρωτογούλης για να τον γράψω όπως τον λέγανε μια φορά οι παλιοί μας. Από ονόματα παρανόμια και ο μήνας αυτός άλλο τίποτα!
ΠΡΩΤΟΛΗ τον θέλει τον Ιούνη ο πιο γνωστός σύγχρονος διαλεκτόφωνος ποιητής της Κρήτης, ο Κωστής ο Λαγουδιανάκης. «Τη μ-πρώτη μέρα ρέγομαι του μήνα του Πρωτόλη,/ που τον σεβντά τα κηπικά ’νημένω στο περβόλι», μας λέει σε μια του μαντινάδα.
ΝΑ ’ΧΕΙΣ μόλις γυρίσει απ’ το Νίππος, απ’ το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος (είναι απόγευμα Δευτέρας) και να πρέπει να γράψεις τα “πεταχτά”. Κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, συνηθισμένο το βουνό απ’ τα όποια χιόνια, άλλωστε! Πάμε, μολυβάκι μου! Τι πάμε; Φευγάτοι είμαστε και μάλιστα με φόρα!
ΚΟΣΜΟΣ πολύς κι οφέτος τ’ Αγιού Πνεμάτου, όπως κάθε χρόνο, μάνα! Και την παραμονή, στην παράκληση, και ανήμερα στη Χάρη του, στη λειτουργία. Εδώ και ο δεσπότης ο Δαμασκηνός που έφτασε με το έβγα του ήλιου, οδηγώντας το αυτοκίνητό του, μάνα. Και του χρόνου να ’χουμε την υγειά μας!
ΕΥΛΟΓΗΤΟΣ ει Χριστέ ο Θεός ημών! Να ’ναι, λέει, τ’ Αγιού Πνευμάτου και ν’ ακούω τον παπα-Μανόλη Παπαδοκωνσταντάκη να ψέλνει στεντορεία τη φωνή το απολυτίκιο της ημέρας. Και να του κρατά το ίσο ένας γερω-κοστιφός απ’ το διπλανό λιόφυτο… Είναι απλή, τόσο απλή η ευτυχία!
ΚΡΙΣΙΜΗ εβδομάδα αυτή που διανύουμε για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων… Και την προηγούμενη και την προπροηγούμενη Τρίτη θα μπορούσα να το είχα γράψει… Και την επόμενη και τη μεθεπόμενη. Δεν υπογράφουμε το γράφω… Εδώ είμαστε!
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ! Δεν υπογράφουμε! Υπογράψτε! Δεν υπογράφουμε! Υπογράψτε!… Υπογράψτε, ρε! Εντάξει, θα υπογράψουμε, αλλά μη φωνάζετε. Δεν σας είπαμε και καμπούρηδες. Παίζει το σενάριο.
ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, το Μεγάλο Κάστρο απόψε το βράδυ, όπου στη Δημοτική Αίθουσα “Ανδρόγεω” θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δασκάλου και καλά καλού μου φίλου, καταξιωμένου διαλεκτόφωνου ποιητή Κωστή Λαγουδιανάκη “Χιλιάκριβε σεβντά μου” και στην Κάντανο, αύριο το μεσημέρι, όπου, μετά τα Χανιά και το Μάλεμε θα παρουσιαστεί το πράγματι μνημειώδες βιβλίο – λεύκωμα του Νίκου Βαβουλέ “Εις Μνημόσυνο αιώνιο – θύματα Μάχης Κρήτης και Κατοχής από και στον Νομό Χανίων”. Χαρά μεγάλη για μένα το ότι θα τύχω στην πρώτη εκδήλωση, τιμή για μένα ότι παρουσιάζω το βιβλίο στην Κάντανο και μάλιστα στην επέτειο του ολοκαυτώματός της απ’ τους Ναζί!
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ μέρα (σ.σ. της Μάχης της Κρήτης) μερικοί Στροβλιανοί πήγαν στον Σάσαλο και από εκεί στα Μεσαύλια με άλλους γυροχωριανούς να κουτελώσουν τους Γερμανούς που θα βάδιζαν προς την Κάντανο και την Παλιόχωρα. Δεν θα περιγράψω τη μάχη. Με το βράδιασμα οι χωριανοί επέστρεψαν με τα τρόπαια από τη μάχη. Αλλος κρατούσε τουφέκι, άλλος ταχυβόλο, άλλοι πτυσσόμενο μαχαίρι, κιάλια, χαρτοφύλακες, ατομικά είδη ή συσκευασίες τροφής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το ταχυβόλο. Δεν είχα ξαναδεί τέτοιο όπλο. Κομψό, γυαλιστερό, έβγαζε μια μυρωδιά μπαρουτιού, αλλά και άλλη ακαθόριστη. Χώματος; Αίματος; Δεν ξέρω. Εμείς τη βαφτίσαμε γερμανίλα. Ολους μας κατείχε φόβος και ανησυχία. Αύριο τι θα γίνει; Το τι έγινε το ξέρουμε! (Νίκος Βαβουλές. Από την αντιφώνησή του κατά την παρουσία του περί ου ο λόγος παραπάνω βιβλίου του).
«Λογιώ – λογιώ οι μυρωδιές λογιώ – λογιώ οι βιόλες/ στένω χορό για το σεβντά καματερές και σκόλες./ Σα ντο κοπέλι του σεβντά ξεσυνορίζομαι ντου/ νικώ ντονε που και βολά, και κακοφαίνεταί ντου./ Στον άγιο του έρωντα ήμουνε τασιμάρης,/ για ένα τάμα μια ζωή θα είμαι διακονιάρης./ Μαζώνω, ρόγδια τση ρογδιάς και τση μηλιάς τα μήλα,/ χώνω και την αγάπη μου μες στης καρδιάς τα φύλλα./ Για να μην έρθει του σεβντά γρίπη και τριμιντίνα/ ένα φιλί και μια μαθιά είναι διπλή βατσίνα».
Μαντινάδες από το βιβλίο “Χιλιάκριβε σεβντά μου” του Κωστή Λαγουδιανάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα ()02.06.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-305/#ixzz3btzXnj2h 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου