Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Εδώ υπάρχει η Κάντανος! Εδώ εξακολουθεί να υπάρχει η Κάντανος! Να δημιουργεί, να παράγει πολιτισμό, μην λησμονώντας το παρελθόν της, ζώντας το παρόν της και ατενίζοντας το μέλλον της! Κόντρα στην ύβρη των επιγραφών που έγραψαν οι “ελληνολάτρεις”, τύπου Αδόλφου Χίτλερ, στην πλατεία της. Κόντρα στην όποια ιδιώτευση, τον όποιο εφησυχασμό και την όποια κρίση, 
Δείτε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Εδώ υπάρχει η Κάντανος

Εκδηλώσεις ευαισθησίας, αλλά και ουσίας ταυτόχρονα, οι φετινές λαμπρές και πολυποίκιλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκαν, από 1 – 3 Ιουνίου, στην Κάντανο, για την επέτειο των 74 χρόνων απ’ το ολοκαύτωμά της, βασικά απ’ το τοπικό “εμείς”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καντανία”, τον Αθλητικό Όμιλο “Υρτακίνα” και τον Σύλλογο Γυναικών “Ταβιθά”. Εδώ υπάρχει η Κάντανος! Εδώ εξακολουθεί να υπάρχει η Κάντανος! Να δημιουργεί, να παράγει πολιτισμό, μην λησμονώντας το παρελθόν της, ζώντας το παρόν της και ατενίζοντας το μέλλον της! Κόντρα στην ύβρη των επιγραφών που έγραψαν οι “ελληνολάτρεις”, τύπου Αδόλφου Χίτλερ, στην πλατεία της. Κόντρα στην όποια ιδιώτευση, τον όποιο εφησυχασμό και την όποια κρίση, διεκδικητικά και όχι εκδικητικά. Τίποτα δεν ξεχνιέται, αν δεν το αφήσουμε να ξεχαστεί και τίποτα δεν γίνεται από μόνο του, αν δεν αγωνιστούμε να γίνει. Δεν είναι θεωρία, αλλά πράξη για τους φορείς της Καντάνου αυτό. Από την πλατεία ευθύνης στην οδό θυσίας για την ελευθερία, στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εκείνοι οι βία θανόντες. Από την οδό της θυσίας για την ελευθερία, στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στην πλατεία ευθύνης, πάντα στην πλατεία Καντάνου, ετούτοι, οι σημερινοί Καντανιώτες.
«Μα η Κάντανος εχτίστηκε καλύτερη απού πρώτα!». Απ’ τον “Κρητικό Τραγουδιστή”! Λίγα χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η διαπίστωση, σαν επίλογος στο γνωστό ριζίτικο τραγούδι του. Καθόλου κενός περιεχομένου λόγος η πάντα καινή επαναβεβαίωσή του απ’ τους τραγουδιστάδες της “Καντανίας”, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τις ομιλίες. Και πριν την κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Υμνο. «Εμείς θα  την κάνουμε πολύ καλύτερη από τώρα», μου φάνηκε, ωστόσο, ότι άκουγα να λένε αργότερα οι τρεις Καντανοπούλες μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου, που μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Βαβουλέ “Εις μνημόσυνον αιώνιον: θύματα Μάχης Κρήτης και Κατοχής από και στο Νομό Χανίων” (στην οποία συμμετείχα) παρουσίασαν με τη σειρά τους και πριν απ’ τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καντάνου, την ιστορία του σχολείου τους.
Εδώ πάντα θα υπάρχει η Κάντανος!

Χανιώτικα νέα (08,06.2015)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/evfimes-mnies-20/#ixzz3cUEfZDus 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου