Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Α3 ΚΑΙ Α4 ΤΑΞΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΥΔΑΣ
ΕΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στον απόηχο της επίσκεψής μου, στις 21 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης) στο Λύκειο Σούδας και ο σημερινός, πρώτος μεταπασχαλινός, και ο επόμενος Παιδότοπος. Οι εντυπώσεις των παιδιών από τα τμήματα Α3 και Α4, που μου έστειλε η φίλη διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Μαράκη, σήμερα, τα ποιήματα των μαθητών από τη Β’ τάξη το άλλο Σάββατο. Τα παιδιά εν τέλει διδάσκουν (σ)τους όποιους δασκάλους των περισσότερα από όλα όσα εκείνοι τους διδάσκουν. Κι αν ισχύει απόλυτα αυτό για τα ωραία δεκαεξάχρονα παιδιά, κορίτσια κι αγόρια, του Λυκείου Σούδας. Κι αν με εντυπωσίασαν με το επίπεδο, αλλά και με την ευγένειά τους! Κι αν τους είμαι υπόχρεως για τα (υπερβολικά πάντως) λόγια της αγάπης τους!… Από καρδιάς το “ευχαριστώ” μου και για την πρόσκληση (να ’ναι καλά η διευθύντρια σας) και για τις δύο υπέροχες ώρες που μου χαρίσατε, καλά μου παιδιά!
Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Την Τετάρτη 21/3 ήταν η παγκόσμια μέρα ποίησης, και ο ποιητής κ. Κακατσάκης επισκέφτηκε το σχολείο μας, αφήνοντάς μας ευχάριστες εντυπώσεις. Οργανώθηκε μια εκδήλωση προς τιμήν του, στην οποία συμμετείχαν μαθητές της Α΄& Β΄ Λυκείου. Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου ασχολήθηκαν με τη ζωή και το έργο του ποιητή, καθώς διάβασαν κάποια από τα ποιήματα του, ενώ οι μαθητές της Β΄ λυκείου διάβασαν ποιήματα, που έγραψαν οι ίδιοι. Η ατμόσφαιρα ήταν ευχάριστη, καθώς όλοι οι μαθητές παρακολουθούσαν με προσοχή τα λόγια του κ. Κακατσάκη. Ακόμα, υπήρχε ενδιαφέρον αφού είχαμε μια ευαίσθητη συζήτηση για την προσωπική ζωή του ποιητή, που ο ίδιος μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια. Τέλος, τα ποιήματα που ακούσαμε είχαν πολύ έντονα συναισθήματα και οι περισσότεροι μαθητές ταυτίστηκαν με τα λόγια αυτά καθώς τα αναλύαμε. Σαν μαθητές, ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κακατσάκη που μας επισκέφτηκε και δέχτηκε να μας μιλήσει, χαρίζοντάς μας όμορφες στιγμές.
Ηλιάνα Σαντορινάκη

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Κακατσάκη την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο σχολείο μας, σύλλεξα πολλές καινούριες εμπειρίες και έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένη. Αρχικά, ο κ. Κακατσάκης είναι ένας πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος ποιητής, και πρωτεύων άνθρωπος, που με το κέφι και την ενεργητικότητά του μπόρεσε να κάνει όλα τα παιδιά να τον παρακολουθούν με προσοχή και στην αίθουσα να κυριαρχεί απόλυτη σιωπή. Με αυτόν τον τρόπο όλοι πρόσεχαν κάθε του λέξη και εξέφραζαν απορίες τόσο για τη ζωή του όσο και για το έργο του. Ακόμα,  η ανάγνωση των ποιημάτων του προξένησε πάμπολλα συναισθήματα και “τροφή” για σκέψη καθώς όλα του τα ποιήματα εξέφραζαν αληθινές προσωπικές του ιστορίες που προβλημάτισαν τα παιδιά και τα οδήγησαν στο να κάνουν δικές τους προσωπικές περιηγήσεις στον εαυτό τους. Επιπρόσθετα, εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των παιδιών στην ανάλυση των ποιημάτων όπου με τα λεγόμενα του καθενός, όλο το νόημα που κρυβόταν πίσω από αυτά ενωνόταν και βρίσκαμε έτσι συλλογικά τι προσπαθούσε να μας πει. Συμπερασματικά, η επίσκεψη του κ. Κακατσάκη στο σχολείο μας, μας έκανε πραγματικά να προβληματιστούμε ως νεολαία και μας ενέπνευσε να στραφούμε προς την ποίηση αφού η αφοσίωση και η αγάπη του ποιητή αυτού γι’ αυτήν ήταν παράδειγμα προς μίμηση.
Αννα-Μαρία Ρετσινά
Την Τετάρτη 21 Μαρτίου ήρθε στο σχολείο μας ένας υπέροχος άνθρωπος, μαγευτικός ποιητής και έμπειρος δάσκαλος, ο Βαγγέλης Κακατσάκης. Η αφορμή γι αυτή την επίσκεψη ήταν η Παγκόσμια Μέρα Ποίησης. Αρχικά συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί στην αίθουσα των εκδηλώσεων και στη συνέχεια διαβάσαμε μερικά ποιήματα από την ποιητική του συλλογή. Στη συνέχεια ο κ. Κακατσάκης διάβασε κι εκείνος κάποια από τα πιο αγαπημένα του ποιήματα και μας διηγήθηκε όλη την ιστορία πίσω από αυτά, είχαμε αρκετές απορίες τις οποίες ήταν διατεθειμένος να μας λύσει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από όλη την εκδήλωση ήταν πως ο κ. Κακατσάκης ή αλλιώς “ο δάσκαλος” όπως τον φωνάζουν οι φίλοι και οι γνωστοί του, κρατούσε στο χέρι του ένα ματσάκι βασιλικό. Λένε πως συχνά μπορείς να συνδυάσεις μία εμπειρία με ένα άρωμα. Ετσι κι εγώ, κάθε φορά που μιλά κάποιος για αυτό τον εξαίσιο άνθρωπο μου έρχεται στο μυαλό η μυρωδιά του βασιλικού. Αφού τον ευχαριστήσαμε που μας έκανε την τιμή και ήρθε στο σχολείο μας, παρά το βεβαρυμμένο του πρόγραμμα, εκείνος μας έκανε αναφορά στην καινούρια του ποιητική συλλογή η οποία ονομάζεται “όπως στο ψωμί” που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Όλοι οι μαθητές που παραβρέθηκαν εκεί έμειναν συγκινημένοι και έκπληκτοι από τη μεταδοτικότητά του, τη σοφία το και την εμπειρία του. Χαρήκαμε πολύ που βρέθηκε μαζί μας και ευχόμαστε να έχουμε κι άλλες φορές στο μέλλον την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε μαζί του.
Μαρία Παρρά

Η επίσκεψη του κ. Κακατσάκη αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης καθώς με ενθάρρυνε να συνεχίσω την προσπάθεια μου στο γράψιμο. Επειτα, έδειχνε να ενδιαφέρεται πραγματικά και να ακούει τα ποιήματα των παιδιών που παρουσίασαν τα ποιήματά τους. Επιπρόσθετα, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η επικοινωνία που είχε με όλα τα παιδιά και ο τρόπος που τους μετέδιδε τα μηνύματα των ποιημάτων του. Τέλος, θεωρώ ότι ο κ. Κακατσάκης είναι ένας πολύ σημαντικός και δημιουργικός ποιητής με υπέροχα βιωματικά ποιήματα.
Ηλέκτρα Δεμίρη


Η επίσκεψη του κ. Κακατσάκη ήταν αρκετά σημαντική διότι μας έδειξε μέσα από τα ποιήματά του, το βαθύτερο νόημα της ποίησης αφού τα ποιήματα τα οποία μας διάβασε ήταν εμπνευσμένα από βιωματικές του εμπειρίες δείχνοντας έτσι την σημαντικότητα της λογοτεχνίας στην ζωή των ανθρώπων.
Μαιρήνη Καφεσάκη
Ο κ. Κακατσάκης είναι ένας πολύ σπουδαίος ποιητής και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την συνάντηση αυτή. Κατάλαβα ότι τα ποιήματά του κρύβουν ένα βαθύ νόημα. Μας απήγγειλε μερικά από τα ποιήματά του, τα οποία άκουσα με προσοχή, γιατί περιλάμβαναν βιωματικές εμπειρίες του ποιητή.
Λαμπρινή Καφούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου