Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β

«ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ»  ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Γράφει ο Σταμάτης Αποστολάκης



Όντως πολλές και ενδιαφέρουσες οι πρόσφατες εκδόσεις. Ξεκινούμε από του εκλεκτού μας συναδέλφου Βαγγέλη Κακατσάκη την έντυπη πλέον, Β’ έκδοση, της πολυπαινεμένης και δίκαια, ποιητικής συλλογής του: “Τα χελιδόνια του μοναχού”. Επαινούμε και συγχαίρουμε τις Εκδόσεις: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης: “Πυξίδα της Πόλης”, του ξεχωριστού μας φίλου Μαθιού Φραντζεσκάκη, και γι’ αυτή του την έκδοση και βέβαια την οικογένεια του αείμν. Γεωργ. Κ. Παπαδάκη, για την ευγενική τους υποστήριξη, οικονομικά. Χρέος μας κι ας έχομε την ψηφιακή, της συλλογής μορφή, να φροντίσουμε και για της παρούσας έκδοσης το τόσον καλαίσθητο αντίτυπο, αλλά και για μικρή μας έστω, ενίσχυση του Ιδρύματος “Αγ. Σοφίας”, με τις τόσες καθημερινά, ανάγκες του.
Βαγγέλη, πάντα άξιος! Τ’ αξίζεις, γι’ αυτό και σε τιμούμε όλοι!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ  Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 18. 12.2020)

Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε σήμερα, με την παρουσίαση δύο εκλεκτών συναδέλφων έργα. Το πρώτο, είναι η γνωστή “τοις πάσι”, ποιητική συλλογή “Τα Χελιδόνια του Μοναχού”, του φίλτατου Βαγγέλη Κακατσάκη έργο, στη δεύτερη οριστική έκδοσή του. Για το έργο, γράψαμε από τους πρώτους στη στήλη μας αυτή, και δεν θα επανέλθουμε. Θα σιγοψιθυρίσουμε μόνο, «Των Ειρηναίων» (σελ. 39) την ευχή: «…Ν’ αργήσει η ώρα,/ που θα βρεθούνε για πάντα μαζί,/ Μόνο αυτό ζητά ο Παππούς/ από το Θεό/ περισσεύουν οι ανάγκες/ των ζώντων», και επίκαιρα θα χαρούμε ξανά, των σελ. 66-68, “τα Χριστουγεννιάτικα” της συλλογής: “Χριστούγεννα”, “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” και “Άγιος Βασίλης έρχεται”, μ’ όσα σηματοδοτούν οι μετρημένες λέξεις των:
Αγαπητέ Βαγγέλη, πάντα άξιος και να ‘σαι βέβαιος, πως το νέο σου αυτό έργο, πολλά σκαλιά στση ποίησης το θρόνο σ’ ανέβασε. Θέλω να γίνει αυτό το έργο, απόκτημα σ’ όλες τις βιβλιοθήκες!

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ  Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 25. 12.2020)

 

 

1 σχόλιο:

  1. Δυο συνεχείς Παρασκευές (18. 12. 2020 και 25. 12. 2020) ασχολήθηκε ο γνωστός ανά το πανελλήνιο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Απ. Αποστολάκης με «ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ» στην εβδομαδιαία στήλη του «Πνευματικά και καλλιτεχνικά Γεγονότα», που κρατά εδώ και 50(!) περίπου χρόνια στη εφημερίδα «Χανιώτικα νέα». «Να γίνει αυτό το έργο απόκτημα σε όλες τις βιβλιοθήκες» η προτροπή του στο τέλος . Χρεώστης πάντα στην αγάπη σου, Σταμάτη! Πάντα ΩΡΑΙΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή