Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΣΤ1 ΤΑΞΗ 11ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΕΟΡΤΗ

Καλοί μου φίλοι,
Καλό Σαββατοκύριακο!

Στον απόηχο της μεγάλης των Θεοφανείων εορτής ο σημερινός Παιδότοπος από τα παιδιά της Στ2 τάξης του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων.
Με “μνήμες” άλλων εποχών κι όχι της φετινής που ήταν, “προσαρμοσμένος” στις έκτακτες, λόγω κορωνοϊού, συνθήκες.
Να ‘ναι καλά ο καλός παλιός μου συνεργάτης που “συντόνισε” διαδικτυακά πριν τα Χριστούγεννα, τους μαθητές του και βέβαια η επίσης καλή μου φίλη διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Κληματσάκη για την όλη συνεργασία.
Καλή φώτιση σε όλους τους μαθητές και όλους τους δασκάλους και με το καλό ν’ απαλλαγούμε σύντομα από τον καταραμένο ιό!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΗ ΣΧΟΛΗ

Με τη μεγάλη Ημέρα των Θεοφανείων ολοκληρώνεται το εορταστικό Δωδεκαήμερο! Τα παιδιά του ΣΤ2 του Σχολείου μας (11ου Δημοτικού) παρουσιάζουν γνώση, έθιμα, βιώματα και εικαστική δημιουργία, δίνοντας τα "Φώτα" τους, για τ' Αγιασμού τη Σχόλη!

Γιώργος Κανδαράκης

δάσκαλος

 

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται τις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία του Δωδεκαημέρου. Το όνομα προκύπτει από τη Φανέρωση των Τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδας, που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα. Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Θεοφάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης. Στην εκκλησία γίνεται Μέγας Αγιασμός που λαμβάνει χώρα εντός της εκκλησίας. Η κατάδυση του τιμίου σταυρού γίνεται σε θάλασσες, λιμάνια, όχθες ποταμών ή λιμνών ή και σε δεξαμενές νερού. Τα έθιμα είναι: τα κάλαντα των Φώτων που λένε τα παιδιά, το πιάσιμο του σταυρού ,που γίνεται από κολυμβητές.Αυτός που θα τον πιάσει πρώτος τον προσκυνά πρώτος και του φέρνει τύχη για όλη τη χρονιά. Ακόμα γίνεται ο αγιασμός των σπιτιών από τους ιερείς. Σε κάποιες περιοχές μετά τον αγιασμό συνηθίζουν να πλένουν τις εικόνες στα αγιασμένα νερά. Ο χορός των καλικαντζάρων που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας συναντάμε είναι διαφορετική εκδοχή του εθίμου αυτού.

Άντυ και Ηλιάνα  Μπονάτου

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου. Η μεγάλη αυτή γιορτή του Χριστιανισμού είναι σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από το Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το  έθιμο που γίνεται  εκείνη την ημέρα είναι τα κάλαντα των φώτων. Την παραμονή των Θεοφανείων τα παιδιά τραγουδούν :"Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός και χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός...". Επίσης ένα άλλο έθιμο είναι η ανέλκυση του σταυρού. Γίνεται από κολυμβητές τους λεγόμενους "βουτηχτάδες" κατά την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά σε ηλικία άτομα βουτούν στα κρύα νερά για να πιάσουν πρώτοι τον σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερέα αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντρόφων τους.

Μιχαέλα Βλαστάκη

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ



Τα Θεοφάνεια είναι μια μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Το όνομα προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα.

Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανείων:

·        Ο Μέγας Αγιασμός, που γίνεται  εντός των Εκκλησιών.

·        Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.

Έθιμα

·        Κάλαντα των Φώτων. Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτή σε πολλές παραλλαγές.

·        Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

·        Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς.


Κρητικά Κάλαντα Θεοφανείων

 



Aύριο είναι τω Φωτώ π’ αγιάζουν οι παπάδες,

μέσα στα σπίθια μπαίνουνε και λεν τσι εορτάδες.                            

O Iωάννης Bαπτιστής επέρασε και είπε,

Χαρίσετέ μου τα κλειδιά τα μαργαριταρένια

ν’ ανοίξω τον Παράδεισο, να μπω στο περβολάκι,

να θέσω ν’ αποκοιμηθώ σε μια μηλιά ’πο κάτω,

πέφτουν τα μήλα κόκκινα απάνω στην ποδιά μου

και τα χρυσά τραντάφυλλα απάνω στα μαλλιά μου.

 

 (Β’ παραλλαγή την ημέρα των Φώτων)

Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός

η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.

Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό

κάθετ' η κυρά μας η Παναγιά.

               Όργανο βαστάει, κερί κρατεί

και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.

'              Αϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή

βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.

Ν' ανεβώ επάνω στον ουρανό

να μαζέψω ρόδα και λίβανο.

Καλημέρα, καλημέρα,

Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά

Αντωνία Δερμιτζάκη

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ



Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή(¹). Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων).Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φανή, Φώτιος, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης.

Στη Λήμνο πιστεύουν πως ο Χριστός ειπε στους ανθρώπους να φυλάγονται το Δωδεκαήμερο από τους Καλικάντζαρους

Βέβαια, οι κάτοικοι της Λήμνου δεν παραλείπουν να γιορτάζουν τα Φώτα, τιμώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του νησιού. Ντύνονται με φορεσιές ζώων, ψαλλουν τα κάλαντα και γλεντούν μέχρι αργά το βράδυ.

Τα Θεοφάνεια τίμουν οι κάτοικοι όλων των χωριών της Λήμνου όπως της Νέας Κούταλης, του Θάνους, της Ατσικής, του Κέρους της Ηφαιστίας, Αγίου Δημητριου, Αγίου Ερμολάου, Κάσπακα και άλλα, με τη ρίψη του Σταυρού.

Κωνσταντίνος Νικολακάκος

 Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 9.1.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου