Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

 ΒΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ


Πωλ Γκωγκέν: Ο βίαιος μύστης 

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Eχει ανοίξει για τα καλά όπως φαίνεται ο ασκός του Αιόλου μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Υπάρχει ένας απίστευτος καταιγισμός από γνωστούς και αγνώστους Έλληνες οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο αποκαλύπτουν τεκταινόμενα από το παρελθόν τους, περιπτώσεις κατά τις οποίες βρέθηκαν θύματα λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής και όχι μόνον βίας!

Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια ελληνικό, ωστόσο μάλλον τώρα οι συνθήκες μοιάζουν πιο κατάλληλες για να ειπωθούν όλα τα ανείπωτα! Να βγουν στην επιφάνεια όλα τα αποσιωπημένα μυστικά που ορισμένοι γνώριζαν ή βίωσαν αλλά υπό καθεστώς φόβου ποτέ δεν είχαν καταγγείλει. Υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις που σε καταγγελίες δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία!

Ανάμεσα σε όλα όσα πληροφορηθήκαμε και η καταγγελία για τον βιασμό 11χρονης στον χώρο της Ιστιοπλοΐας από προπονητή ο οποίος παραδέχθηκε ότι… αγαπούσε την 11χρονη και θα την παντρευόταν όταν θα ενηλικιωνόταν!

Αρρωστημένες τουλάχιστον κουβέντες που εκστόμισε! “Απίστευτη” ομολογία που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα! Οσοι… άντεξαν να ακούσουν ή να διαβάσουν τα όσα είπε ο 38χρονος σήμερα προπονητής, σίγουρα θα ένιωσαν τουλάχιστον σοκαρισμένοι και αποτροπιαμό!

Δυστυχώς, όλες αυτές οι καταγελίες που ακούμε τις τελευταίες ημέρες είναι μία πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι ότι η κοινωνία μας είναι δομημένη έτσι ώστε να ακροβατεί τεχνηέντως ανάμεσα στο ηθικό και το νόμιμο!

Κι εμείς μπαίνουμε στο… “τριπάκι” να κατανοήσουμε τις διαφορές -ανάμεσα στο ηθικό και στο “νόμιμο”- χωρίς να λαμβάνουμε όμως υπόψη ότι οι ανήθικες και πολλές φορές μη αποδεκτές συμπεριφορές (βία, κακοποίηση) μπορούν να καταστρέψουν την ψυχική υγεία π.χ. ενός κατά βάση αδύναμου ατόμου! Έτσι η ουσία του ανθρώπου, του προσώπου, της ψυχικής του υγείας παραβλέπονται μέσα σε ένα αλλόκοτο κόσμο, ο οποίος επιφανειακά πράττει και “δημιουργεί”, δημιουργίες όμως κυρίως εντυπώσεων και όχι “ουσίας”!

…Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε αρχίσει να πληροφορούμαστε ακριβώς τι ορίζεται ως βία, ως κακοποίηση! Είναι εξίσου σημαντικό να εκπαιδευτούμε και να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε· δυστυχώς υπάρχουν εμφανώς τριγύρω μας!

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να καταγγέλλουμε, να απορρίπτουμε, να πολεμούμε κάθε μορφή τους!

Να ακόμη ένα δικό μας χρέος απέναντι στα παιδιά μας!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 27.1.2021)

https://www.haniotika-nea.gr/viaios-kosmos-mprosta-sta-matia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου