Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

06/10/09



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

“ΕΛΠΙΖΩ ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματος των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της”. Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Καθαρές κουβέντες πριν απ’ τις καθαρές πράξεις.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου νίκησε, τι νίκησε, θριάμβευσε και η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κώστας Καραμανλής ηττήθηκε, τι ηττήθηκε, συνεντρίβη! Κώστα μου ήταν φυσικό τη μάχη να την χάσεις/ Γιώργο ότι μας έταξες κοίτα μην τα ξεχάσεις! Η μαντινάδα του Ηλία Σταματάκη επί του προκειμένου.

ΑΠΟ ΕΝΑ στόμα έβγαινε/ και σε χιλιάδες αυτιά έμπαινε!/ Κι άντε να ΄βρισκες στουμπώματα/ και να’ κλεινες χιλιάδες στόματα. Για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αποτελέσματος ο λόγος.

ΑΥΤΗΝ την καφτή πατάτα ποιος θα την πιάσει; Τον καταραμένο τον όφη ποιος θα τον βγάλει από την τρύπα του; Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα!

ΤΟΝ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ δεν θα τον χαίρεσαι ούτε όταν μπαίνει στη θάλασσα ούτε όταν κολυμπά, αλλά όταν βγαίνει από τη θάλασσα! Λόγια σοφίας από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Για να τα έχουν υπόψη τους οι κάθε λογής κολυμπητές. Ειδικά εκείνοι που καλούνται να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της εξουσίας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. Παπανδρέου, Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, Γιώργος Γ. Παπανδρέου. Απ’ τον παππού στον εγγονό με ενδιάμεσο τον γιο. Από τον Γέρο της Δημοκρατίας, στον Ανδρέα της Αλλαγής κι από κει στον Γιώργο της νέας εποχής.

“ΕΜΕΙΣ θα τους σεβαστούμε όλους. Χωρίς να διακρίνουμε τους πολίτες σε μπλε, κόκκινους, πράσινους.” Με όρους κοινωνίας μίλησε ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Δεν είναι ο μόνος που το λέει και το εννοεί. Ευτυχώς.

ΑΝ ΜΗ ΤΙ άλλο ο Κώστας Καραμανλής αποχαιρέτησε με άκρα αξιοπρέπεια την “Αλεξάνδρεια” της εξουσίας. Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος. Να του το αναγνωρίσουμε αυτό. Βεβαίως του το αναγνωρίζουμε, φίλε!

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη! Στεντορεία τη φωνή ψάλλουμε τη φήμη του με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη του στο Νομό μας, από σήμερα.

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ εκλήθη να εκφωνήσει έναν λόγο μπροστά στο λίκνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν αυτός γεννήθηκε. Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος, που υπήρξε αργότερα και δάσκαλος του Μεγάλου Στρατηλάτη είπε τα εξής: “Εύχομαι όταν μια μέρα γίνεις βασιλιάς να είσαι το ίδιο απαθής στη γλώσσα της κολακείας, όπως είσαι απαθής στον λόγο, που ο πατέρας σου με έβαλε να εκφωνήσω τώρα μπροστά σου.”

“Μπορώ/ ν’ ανοίξω λαγούμια στην ψυχή μου,/ για να κρύψω τις σημαίες του αγώνα./ Μπορώ/ να σκάψω τάφους στην καρδιά μου,/ για να θάψω βαθιά εκείνα τα όνειρα./ Μπορώ/ να τρυπήσω με τα νύχια τα χέρια μου/ για να κρατήσω εκείνες τις υποσχέσεις./ Μπορώ/ να αντέξω τη λεηλασία της σιωπής./ Το μόνο που δεν μπορώ είναι/ να λάβω μέρος στη δολοφονία της ελπίδας.”
Το ποίημα “Λόγος"του γράφοντος” (“ΚΑΖΟΒΑΡ”, Εκδ. Φιλιππότης, 1987)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου