Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΜΕΡΕΣ μικρού καλοκαιριού. Ο ουρανός ανέφελος. Η θερμοκρασία εκεί γύρω στους 22ο - 24ο C. Διάφανη ατμόσφαιρα. Ακύμαντη θάλασσα. Μια γλύκα άλλο πράγμα. Μέρες μικρού καλοκαιριού. Ας τις απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις. Όσο τις βρίσκουμε.

ΓΙΑ ΟΛΑ γράφεις, δεν γράφεις πράμα και για τη θάλασσά μας; μου παραπονέθηκαν, ...ομού αμφότεροι και οι δύο, οι φίλοι με τους οποίους συναντιόμαστε κάθε απόγευμα στην παραλία του Καλαμίου. Ό,τι και να γράψω για την ομορφιά της θα 'ναι λίγο, τους απάντησα ενώ σκεφτόμουν: Τι κρίμα που δεν μας αφήνει να την χαρούμε, όπως της πρέπει, η αμερικάνικη παρουσία!

ΟΣΕΣ συμβολικές κινήσεις ήταν να γίνουν από πλευράς Κυβέρνησης έγιναν. Σ' όλες αυτές πήρε άριστα, δέκα με τόνο. Παραπέρα τι γίνεται; Τα δύσκολα έρχονται. Τι έρχονται; Ήρθαν και απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα. Μαζεμένα. Με πρώτο, βέβαια, αυτό της οικονομίας.

ΠΡΩΤΟΙ στο έλλειμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2008. Το 2009, με μαθηματική ακρίβεια, θα είμαστε πρώτοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρωταθλητές κόσμου, δηλαδή. Με τις υγείες μας!

ΒΡΟΧΗ τα χαστούκια που δέχεται η χώρα μας απ' τους κάθε λογής αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι από τους κάθε είδους οικονομικούς κύκλους. Δεν προλαβαίνει να γυρίζει μάγουλα.

ΤΗ ΧΡΥΣΗ τομή για το ρόλο της αστυνομίας ψάχνει να βρει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα τη βρει; Εξαρτάται αν θα βρει τη δόση. Πόσες να δίνει στο καρφί και πόσες στο πέταλο: πού τελειώνει η δημόσια τάξη και αρχίζει η προστασία του πολίτη και πού τελειώνει η προστασία του πολίτη και αρχίζει η δημόσια ασφάλεια. Δύσκολη υπόθεση. Με τον τετραγωνισμό του κύκλου φαίνεται να μοιάζει το πράγμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ, ψηφίστε, τελειώσατε! Σαφής η κατεύθυνση που εδόθη άνωθεν για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία. Στην τακτική του "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε". Το "συζητήστε" δεν παίζει. Άλλων συνεδρίων θέμα αυτό!
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας νίκησε. Έφταιγε η διαιτησία! Ο Παναθηναϊκός μας νίκησε. Έφταιγε η διαιτησία! Η Ξάνθη μας νίκησε. Έφταιγε η διαιτησία! Η Μπάτε Μπορίσοφ μας νίκησε. Έφταιγε η διαιτησία!

ΔΗΜΗΤΡΗ μου, Δημήτρη μου,/ μας το 'κλεισε το σπίτι μας! Στο γνωστό φανατικό αεκτζή γείτονά μου απευθύνομαι. Χρόνια πολλά για μεθαύριο, Μήτσο!

ΑΡΤΕΜΗ Αθανασάκη, Αθήνα: Διάβασα απνευστί την ποιητική σου συλλογή "Ασφυξία" και ανάπνευσα. Βρήκα πολλούς ακόμα δυνατούς στίχους, εκτός απ' αυτούς που εσύ μου έχεις υπογραμμίσει, κατάλληλους για τις ποιητικές ανάγκες των "Πεταχτών". Δεν ξέρω αν συνεχίζεις να γράφεις ποίηση. Θα 'ναι αμαρτία μεγάλη να μην συνεχίζεις.

ΟΤΑΝ ο Αίσωπος ήταν δούλος ο κύριός του τον έστειλε μια μέρα στην αγορά να του αγοράσει για το γεύμα του το καλύτερο φαγητό. Ο Αίσωπος του έφερε γλώσσες και στην απορία του κυρίου του απάντησε: "Μα τι υπάρχει καλύτερο από τη γλώσσα;" Τότε ο κύριός του, του είπε να του αγοράσει αύριο ό,τι χειρότερο βρει. Ο Αίσωπος του έφερε και την άλλη μέρα γλώσσες. Όταν ο κύριός του, του είπε τι σημαίνει αυτή η ιστορία, ο Αίσωπος του απάντησε: “Μα υπάρχει τίποτα χειρότερο;”

“...Λίγο πριν χαράξει μου μίλησες λόγια Μεγάλα./ Σηκώθηκα και σ' ατένισα./ Ρούφηξα το άγευστο αίμα σου./ Πολέμησα τις Σιδερένιες Πολυτέλειες/ και σου είπα:/ Γιατί μισείς τους Χάρτινους Πύργους;”
Από το ποίημα "Μίσος" του Αρτέμη Αθανασάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου