Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΟΚΤΩΒΡΗ και δεν έσπειρες, οχτώ σωρούς δεν έκανες! Καμία σχέση με τις εκλογές η παροιμία σε μια πρώτη ανάγνωση. Μπορεί ούτε σε μια δεύτερη. Σε μια τρίτη όμως; Ούτως ή άλλως καλό μήνα, καλά κρασιά (βράζει ο μούστος στο βαρέλι) και καλό βόλι, καλή ψήφο δηλαδή.

ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ το 46 π.Χ. πήρε (του δόθηκαν είναι το σωστό) τα πρωτεία του χρόνου απ' τον Μάρτη ο Γενάρης. Μεταξύ των άλλων που πλήρωσαν τη νύφη ήταν τότε και ο Οκτώβρης που βρέθηκε απ' την όγδοη στη δέκατη θέση. Εκεί μένει μέχρι σήμερα κι ας λέει άλλα τ' όνομά του. Τι Οκτώβρης, τι Δεκέμβρης!

ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ το 44% στο ΠΑΣΟΚ, το 40% στη Νέα Δημοκρατία, το 10% στο ΚΚΕ, το 7% στον ΛΑΟΣ το 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 3% στους Οικολόγους και το υπόλοιπο μέχρι το 120% (τόσο είναι στη διάθεσή μας) στα λοιπά κόμματα. Πάλι παράπονα ακούω,ε;

ΕΥΧΟΜΑΙ στον λαό να μην το μετανιώσει! Το πάρθειο βέλος που εκτόξευσε μετά τις εκλογές του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης, ύστερα απ' τη μεγαλειώδη νίκη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Προηγουμένως τον είχε συγχαρεί τον αντίπαλο του βεβαίως, βεβαίως. Ακου να δεις τι θυμάται ο άνθρωπος!

ΑΠ' ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ στην Κατίνα και στην Ψιψίνα! Απ' το 1981 μέχρι σήμερα έχουν περάσει κοντά τριάντα χρόνια. Σαν να μου φαίνεται ότι θα το παίξω Κικέρων και θα αναφωνήσω: O tempora! O mores! Ω καιροί! Ω ήθη!

ΒΕΒΑΙΩΣ θα μας ψηφίσει ο λαός, γιατί βεβαίως βεβαίως κάναμε πολλά λάθη, αλλά βεβαίως βεβαίως βεβαίως κάναμε κι ένα πολύ σπουδαίο έργο. Λόγια βεβαιότητας ή μήπως λόγια αβεβαιότητας;

ΠΟΛΛΟΙ απ' τον ωραίο κύκλο των Χανιωτών ποιητών βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες στην αυλή του Παυλή (ένας είναι ο Παυλής και μια η αυλή του.) Όσοι έλειψαν (μεταξύ αυτών και γράφων) σίγουρα έχασαν την ευκαιρία να κλέψουν μια του Χάρου.

ΧΡΥΣΟ σταυρό μου χάρισες, χρυσή και αλυσίδα/ για τη δική σου την καρδιά θα ζω με την ελπίδα. Ιδού η μαντινάδα που μου έστειλε ο μαντιναδολόγος μας Ηλίας Σταματάκης απευθυνόμενος στη θαυμάστριά του. Τι θέλω εγώ και ξαγλιώ; Πάνω απ' όλα μαντιναδολόγος του έρωτα είναι ο φίλος μου.


ΑΝ Η ΑΕΚ είχε τερματοφύλακα τον Νικοπολίδη και ο Ολυμπιακός τον Σάχα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα 'Εβερτον - ΑΕΚ και ποιο του αγώνα Άρσεναλ - Ολυμπιακού; Για διαβασμένους φιλάθλους η ερώτηση, ε;

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Μίλτον (1608 - 1674), γνωστός κυρίως για το έργο του "Ο απωλεσθείς παράδεισος", ήταν ήδη τυφλός, όταν παντρεύτηκε. Η γυναίκα που πήρε ήταν πολύ όμορφη, αλλά και πολύ δύστροπη. Μια φορά ο δούκας του Μπάκιγχαμ θέλοντας να τον κολακεύσει του είπε ότι η σύζυγός του ήταν όμορφη σαν τριαντάφυλλο. Ο ποιητής απάντησε: "Το ξέρω. Κι αν δεν βλέπω τα χρώματά της, αισθάνομαι τα αγκάθια της".

“Με γιασεμάκι χιώτικο/ λευκό χρυσανθεμάκι/ Όκτώβρης ήρθε κι άνοιξε/ του κήπου το πορτάκι./ Τα μάτια είχε χαμηλά/ σεμνά και λυπημένα/ και κάτω απ' τα βλέφαρα/ δύο σύννεφα κρυμμένα”
Από το τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού (στίχοι Ηλία Κατσούλη)
“Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια”

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου