Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΚΕΙ που έχεις την εντύπωση ότι το μικρό καλοκαιράκι καλά κρατεί, και συνεχίζεις να κυκλοφορείς με το κοντομάνικο και με τις σαγιονάρες (άμα λάχει να πούμε!), αλλάζει άποψη ο καιρός και στέλνει μια ξεγυρισμένη καταιγίδα, έναν μεγάλο χειμώνα, άλλο πράγμα. Το φθινόπωρο είναι πάντα φθινόπωρο. Μια το παίζει καλοκαίρι, μια το παίζει χειμώνας; Όχι, βέβαια. Απλώς έχει τη δική του λογική.

ΠΟΥ 'ν' το, πού 'ν' το το δαχτυλίδι;/ Ψάξ' το, ψάξ' το, δεν θα το βρείς! Πού 'ν' το, πού 'ν' το το δαχτυλίδι;/ Ψάξ' το, ψάξ' το, δεν θα το βρείς! Πού 'ν' το, πού 'ν' το το δαχτυλίδι;/ Ψάξ' το, ψάξ' το, δεν θα το βρείς! Πού 'ν' το, πού 'ν' το το δαχτυλίδι;/ Ψάξ' το, ψάξ' το, δεν θα το βρείς! Τέσσερις οι ερωτήσεις, τέσσερις οι απαντήσεις. Από μια ερώτηση και από μια απάντηση για καθένα απ' τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας. Σούρεια λογική.

ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη - Αντώνης Σαμαράς ή Αντώνης Σαμαράς - Ντόρα Μπακογιάννη. Τώρα που είναι προβλέψιμο ποιο ζευγάρι θα προκριθεί στον τελικό, θα πρέπει να ξέρουμε την (τον) γηπεδούχο. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτή για να κάνουμε πρόβλεψη.

ΜΕΤΑ το τελευταίο "κατηγορώ" του ελληνικού λαού και το "κατηγορώ" του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έχουμε τα "κατηγορώ" του Αλμούνια, του Τρισέ, του Γιούνγκερ, του Μπαρόζο και των υποδέλοιπων αξιωματούχων, υπαλλήλων και κλητήρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λες και άνοιξε ο ουρανός και βρέχει "κατηγορώ". Μια ομπρέλα, βρε παιδιά!

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ των παχιών αγελάδων, η εποχή που έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα, πέρασε. Η περίοδος των ισχνών αγελάδων, η εποχή που βλέπουν οι άνθρωποι τα λουκάνικα με το μακαρόνι, άρχισε. Για ορισμένους, όχι για όλους. Και η πρώτη και η δεύτερη. Να εξηγούμαστε.

Η ΑΚΡΑ δικαιοσύνη, είναι άκρα αδικία, η άκρα αδικία όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιοσύνη. Η απάντηση που μου έδωσε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, όταν τον ρώτησα να μου πει τη γνώμη του για τα περίφημα STAGE.

ΑΝ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ Τζουμάκας είχε, λέει, διαβάσει τα που είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Σοφοκλή Βενιζέλο, στις 22 Μαρτίου 1964, κατά το μνημόσυνο για τις σαράντα μέρες από τον θάνατο του τελευταίου, θα τον είχε διαγράψει. Απ' τα πολλά "καλά" που είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πρασιανάκης τις προάλλες, στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Σοφοκλή Βενιζέλο, που έγινε στο Ίδρυμα "Ελ. Βενιζέλος". Άλλο πράγμα το πόσα "πεταχτά" είχε η ομιλία του!
ΠαραμονΗ 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής μας επετείου, σήμερα. Να ελπίσουμε ότι τουλάχιστον αύριο το αίμα των ηρώων μας θα είναι λάλον!

Ο ΘΗΒΑΙΟΣ στρατηγός Επαμεινώνδας είχε διατάξει κάποτε σε μία πορεία τον στρατό του να μην περνά μέσα από σπαρτά. Κάποιος στρατιώτης όμως, που δεν την άκουσε γιατί έλειπε, πέρασε, συνελήφθη και χάριν την πειθαρχίας έπρεπε να θανατωθεί. Διαμαρτυρόταν βέβαια πως δεν έφταιγε αλλά ο Επαμεινώνδας δεν τον άκουγε. Τότε αυτός όρμησε εναντίον του Επαμεινώνδα για να τον σκοτώσει λέγοντας: "Θα πέθαινα αθώος, τώρα τουλάχιστον θα πεθάνω φταίχτης". Οι γύρω του τον συγκράτησαν και ο Επαμεινώνδας του είπε: "Τώρα πρόσβαλες εμένα και αν δεν σε συγχωρέσω θα πούνε ότι σ' εκδικήθηκα και γι' αυτό σου δίνω χάρη."

“...Μόνο το ξέφραγμα του τάφου θα φωνάξει την ανάσταση/ γιατί στα φοβερά βουνά είναι βαριά τ' αχνάρια τους/ Οι ρίζες οι πικρόριζες κρατούν το κραταίο ονείρεμά τους/ διάπυρο σαν ιστορία/ σαν θούριο εωθινό...”
Από το ποίημα "Το Λάλον Αίμα" του Γιώργου Κάρτερ

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakiw@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου