Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Όταν κάποιος φτιάχνει μια βρύση


"Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί εμπορική επιχείρηση, αλλά προσφοράστην επαρχία Σφακίων. Γι' αυτό δεν πωλείται, αλλά διανέμεται δωρεάν." Για το βιβλίο "Ιστορία των Σφακίων και η μυθολογία τους" (τόμοι 2) του Πάρι Στ. Κελαϊδή, ο λόγος. Κατά δήλωση του ίδιου στην προμετωπίδα του Α΄ τόμου. Ενίσταμαι! Όχι μόνο για την επαρχία Σφακίων, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, μα και για ολόκληρη την Ελλάδα είναι προσφορά το περί ού ο λόγος βιβλίο. Όπως όλα τα προηγούμενα σαράντα ένα (!) βιβλία του σπουδαίου αυτού παθιασμένου σφακιανού, γνήσιου κρητικού και καλού Έλληνα συγγραφέα, εξάλλου. Δωρεάν έλαβε το τάλαντον του συγγράφειν, δωρεάν μια ζωή, και χάρις στις εκδόσεις "Καράβι και τόξο" (σ.σ.: Βαρδής Βαρδινογιάννης) βεβαίως προσφέρει τους αγλαούς καρπούς της γραφίδας του ο πρωτίστως ωραίος ως Έλληνας Πάρις, εργαζόμενος μπιστικά σαν ζευγάς, σκληρά σαν σκάφτης και πιτήδεια σαν μελισσοκόμος. Κατ' αρχήν στους Σφακιανούς μα και σε οποιονδήποτε άλλον τους αναζητήσει. Ακριβώς γιατί μπορεί τα περισσότερα βιβλία που έγραψε να έχουν σαν σημεία αφετηρίας αναφοράς και κατάληξης τα Σφακιά και τους Σφακιανούς, δεν ενδιαφέρουν όμως μόνον τους απογόνους των, τους σημερινούς Σφακιανούς. Δεν έχουν μόνο αυτοί την ανάγκη να εντρυφήσουν στις σελίδες των (αλήθεια πόσες σελίδες ιστορίας και λαογραφίας έχει συγγράψει μέχρι τώρα ο Πάρις Κελαϊδής!), βλέπετε! Όταν φτιάχνει κάποιος μια βρύση σ' ένα άνυδρο τοπίο, δεν την φτιάχνει για να πίνουν το νερό της μόνο οι γειτόνοι, αλλά και οι όποιοι διψώντες περαστικοί!

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!

Μια ανακεφαλαίωση των γεγονότων που συνέβησαν στην επαρχία Σφακίων από τους π.Χ. αιώνες μέχρι τα χρόνια μας, μας λέει στον πρόλογο του ο Πάρις Κελαϊδής, ότι είναι το 42ο σφακιανό βιβλίο του που αξιώθηκε να βγάλει στο λιακωτό της δημοσιότητας. "Καθώς συγκέντρωνα επί μισόν αιώνα υλικό για τα προηγούμενα (αλλά και ενώ διηύθηνα συγχρόνως επί δεκαετίες τη σφακιανή εφημερίδα), βρέθηκα τελικά σε μια πολύ ευχάριστη θέση, να κατέχω πολύτιμες για τον τόπο μας γνώσεις και πληροφορίες", γράφει. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: "Έτσι είμαι σε θέση να αναφερθώ στις μοναδικές ιδιατερότητες και στα προτερήματα που διέθεταν οι Σφακιανοί από την προϊστορική εποχή και μέχρι σχεδόν πρόσφατα." Έκαστος εφ’ ω ετάχθη! Ο Γρηγόριος Παπαδοπετράκης, για παράδειγμα, στο γράψιμο της πολύ σπουδαίας ιστορίας του για τα Σφακιά, όπου καταχώρησε όσα συνέβησαν μέχρι το 1877 και ο Πάρις Κελαϊδής, 120 περίπου χρόνια αργότερα, στο γράψιμο ενός μνημειώδους ιστορικού μα και λαογραφικού έργου, σε δύο τόμους, 600 σελιδών μεγάλου σχήματος, που καλύπτει τη σύνολη σφακιανή διαδρομή ανά τους αιώνες. "Μοναδικός στόχος της συγγραφικής δραστηριότητάς μου, ήταν απ' όταν ξεκίνησα, και μέχρι τώρα που ολοκληρώνω, η προβολή και εξύψωση της λαμπράς επαρχίας Σφακίων, χωρίς κανένα υλικό κέρδος μου", γράφει, κλείνοντας τον επίλογό του. Οποία ικανοποίησις!

Όσοι πιστοί της μουσικής μας παράδοσης

Όσοι πιστοί της γνήσιας κρητικής μουσικής παράδοσης ας προσέλθουμε απόψε, εκεί γύρω στις 7.30, στη φιλόξενη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης, όπου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του και συνεργάτη της εφημερίδας μας συγγραφέα, ποιητή και λαογράφου Θανάση Δεικτάκη "Χανιώτες Λαϊκοί Μουσικοί που δεν υπάρχουν πια, τόμος Β΄". Για να ακούσουμε τον συγγραφέα-εκπαιδευτικό Κίμωνα Φαραντάκη να μας ομιλεί για την συμβολή του καλλιτέχνη στη ζωή και στη συλλογική ψυχή του τόπου μας, τον επίσης συγγραφέα κι εκπαιδευτικό Μανόλη Κογχυλάκη ν' αναθιβάλλει τις απολλώνιες αναμνήσεις στη Δυτική Κρήτη και την επ. καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών να καταθέτει την άποψή της για τον χορό στην Κρήτη. Για να διαπιστώσουμε ιδίοις ωσί και ιδίοις όμμασι, ακούγοντας κρητική μουσική από το συγκρότημα του Περικλή Τζουγανάκη, ενώ θα βλέπουμε τη Λουσακιανή Παρέα να χορεύει, ότι η κρητική μουσική παράδοση δεν είναι μουσειακό είδος, αλλά μια ακόμα δυνατή πατημασιά της όλης κρητικής παρουσίας και βεβαίως για να δούμε αναστημένους με τα μάτια της φαντασίας μας, κάποιους, απ' τους 200 τόσους μπιστικούς της μουσικής μας παράδοσης, οργανοπαίχτες και χορευτές, που ζωντανεύει ο συγγραφέας και στους δύο τόμους, ακούγοντας την και συνεργάτιδα της εφημερίδας μας λογοτέχνιδα Φωτεινή Σεγρεδάκη και την τηλεοπτική παραγωγό Ζαχαρένια Μπούτζουκα να διαβάζουν σελίδες από το βιβλίο, όπως και τον επίσης συνεργάτη μας, λογοτέχνη, διευθυντή της ΑΤΕ Χανιών Γιάννη Πολυράκη να διαβάζει αποσπάσματα από κριτικές για το βιβλίο. Για να ζήσουμε μια κριτικά κρητική και μια κρητικά κριτική πανδαισία, κοντολογής. Όσοι πιστοί...

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου