Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΤΙ "ΕΙΔΕ" Ο ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Το Ηράκλειο το είχα ζήσει από κοντά κατά την περίοδο του οργασμού έργων, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, το Καλοκαίρι του 2003. Μία χαώδης κατάσταση κι ανυπόφορη να πρέπει να κυκλοφορείς ανάμεσα στα εργοτάξια που υπήρχαν παντού. Εκτοτε και κατά καιρούς όποτε το επισκεπτόμουν, έβλεπα ορατές τις αλλαγές στην πόλη που πάσχιζε να εκμοντερνιστεί και να εξευρωπαϊστεί!
Ηταν μία πόλη με πλάτη προς τη θάλασσα που μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσε και την αντίκρυσε! Και πλέον φέρει την αύρα του κρητικού πελάγους ακόμη και έως το κενρικό σημείο της στα λιοντάρια της Κρήνης του Μοροζίνι. Τα οποία τούτη τη φορά με ενυπωσίασαν ακόμη περισσότερο! Ισως το γεγονός της -από πλευράς μου- ατυχούς σύγκρισης με το δικό μας… συντριβανάκι, να έπαιξε ένα κάποιο ρόλο. Ωστόσο δεν ήταν μόνο η εντυπωσιακή Κρήνη που τράβηξε το “ενδιαφέρον” μου!
Εχοντας τις σχετικές “αναμνήσεις” από το προ 15ετίας παρελθόν του Κάστρου, μπορούσε το βλέμμα να ανακαλύπτει όλα τα νέα εκείνα έργα που προς όφελος της πόλης και των πολιτών της πια διευκολύνουν τη ζωή των κατοικούντων αλλά και και των επισκεπτών της!
Η επίσκεψή μας δε στο εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, έφερε στον νου μου το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, μιας και τούτο το 10 ετών Μουσείο στην παραλιακή του Ηρακλείου στήθηκε σε ένα χώρο όπου υπήρχε η Παλιά Ηλεκτρική! Ενας χώρος που λειτουργεί υπέρ της Κρήτης, της Ελλάδος, μια άλλης σύγχρονης εικόνας της χώρας μας και που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα Μουσεία του εξωτερικού!
Και βέβαια δεν θα απαριθμήσω τις επισκέψεις μας σε άλλους χώρους όπου ο κόσμος προσέρρεε κατά κύματα οικογενειακώς διότι θα απολέσω την ουσία του παρόντος που είναι κάποιες λέξεις: Οραμα, προγραμματισμός, πλάνο, εργασία, αποτέλεσμα, όφελος για την πόλη του Ηρακλείου!
Στο Ηράκλειο είδα μία πόλη που σφύζει από ζωή και που ακόμη και τώρα μετά από όλες τις αλλαγές που την έχουν αναβαθμίσει, υπάρχουν ακόμη και τούτη τη στιγμή εργοτάξια και στο κέντρο της διότι  εκεί η επιδίωξη του καλύτερου είναι αυτοσκοπός!

Y.Γ. Από την άλλη, στα καθ’ ημάς… απ’ ό,τι πληροφορούμαστε το θέμα των καντινών στους Αγ. Αποστόλους έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τούτο τον καιρό!

Χανιώτικα νέα (30 Μαίου 2018)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου