Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ


       ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΘΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ...


Ζαχαρένια Σημανδηράκη, πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων* 

Ο χαιρετισμός της

στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ

Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 5. 5.2018




Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων σεμνύνεται ότι έχει ως Μέλος της  τον Βαγγέλη Κακατσάκη και με μεγάλη χαρά συμμετέχει στη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Όπως το ψωμί». Όταν πρόσφατα η Ένωση ζήτησε απ΄τα μέλη της να γράψουν κείμενα για τη μουσικολογοτεχνική εκδήλωση «Ωδή στην αγάπη» που πραγματοποιήθηκε τελικά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε ποιήματα από αυτό ακριβώς το βιβλίο, που πραγματικά εντυπωσίασαν με την αισθαντικότητά τους. Σε σύντομα κείμενα ξεχείλιζε η βαθιά αγάπη του για την σύντροφό του, ήταν δηλαδή ακριβώς και το νόημα και η εκπλήρωση του σκοπού της εκδήλωσης, μια ωδή στη δική του αγάπη. Και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και σήμερα γι αυτή του τη συμμετοχή, ευελπιστώντας και σε μελλοντικές συνεργασίες.

           Όπως και σε όλα του βιβλία του Βαγγέλη Κακατσάκη, στο παρουσιαζόμενο απόψε βιβλίο μας προσφέρεται μια σωστή απεικόνιση πραγματικού βίου κι' ένας βαθύς ανθρωπισμός. Με την ευαισθησία και το ευγενικό πάθος που τον διακρίνει, ο Βαγγέλης πλάθει κι εκφράζει εικόνες και συναισθηματικές καταστάσεις του αντικειμενικά ενίοτε σκληρού κόσμου με στίχους άρτιους ποιότητας, μα και ανθρωπιάς. Τα κείμενά του αναβρύζουν μια δραματική συγκίνηση ατομικής και κοινωνικής αλήθειας και προβληματισμού. Εικόνες, ποικίλες, λαγαρές, άλλες αστράφτουν, σα να θέλουν να φωτίσουν έναν κόσμο ιδανικό, χαριτωμένο, κι άλλες καταγγέλλουν κι υποβάλλουν την τραγική έκθεση του ανθρώπινου πόνου. Δυνατή αισθαντικότητα και άπειρα δημιουργικά στοιχεία, συνθέτουν θαυμάσιους ποιητικούς πίνακες. Πλούσιο συναίσθημα, ενάργεια σκέψης, λυρική διάθεση και προσωπικό ύφος μεγάλης ευαισθησίας στην καταγραφή των βιωμάτων, δοσμένων με τη μοναδική πένα του Βαγγέλη Κακατσάκη.

     Μεστά, ολοκληρωμένα τα νέα ποιήματα στο βιβλίο, με ψυχική δόνηση και πυκνό στοχασμό. Ο ποιητής απλώνεται σε ανοιχτούς ορίζοντες και αγκαλιάζει τα θέματα, με πρωτότυπους συμβολισμούς. Η μέθεξη της γραφής του μεταδίδεται αυτούσια και συγκινεί. Δίνει μια γνήσια ποίηση πού τη διακρίνει τόσο ό βαθύς λυρισμός της, όσο και η αγάπη σε κάθε ανθρώπινο, σε κάθε τι δημιουργικό. Η αγάπη για το καλό, το γόνιμο, αποτελεί το ζυμάρι πού πλάθει το στίχο του, όπως η μάνα του το ζεστό μοσχομυριστό ψωμί της ψυχής του. Παράλληλα, ξεγυμνώνει την άρνηση και προβάλλει τον κόσμο, με όλες του τις αρετές αλλά και τις σκληρές πραγματικότητες, αφήνοντας καθαρά να φανεί και η συγκίνηση του, μέσα σ' ένα αισθητικό μεγαλείο απ' το οποίο περνούν και τα ευγενικά του συναισθήματα. Είναι εκείνο που έχει πει ο Γκαίτε: το φως που καίει την ψυχή και τη σάρκα, που γίνεται πυρκαγιά μέσα στην καθάρια ατμόσφαιρα μιας πολύ συνειδητής, πολύ κρυστάλλινης πνευματικότητας, για να γίνει στο τέλος φωτεινό μετέωρο.

    Στο Βαγγέλη μας ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει και να μας μεταδίδει την αισθαντικότητα της σκέψης του μέσα στο σκληρό κόσμο μας, το νέο βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο – που σίγουρα θα είναι, κι όπως το ψωμί, να θρέψει τους πεινασμένους για πνευματικότητα και ποίηση, σε όποια πεδία και όπως κι αν την εννοεί κανείς, στη ζωή μας.

Σ.Σ. Έντονη και διαχρονική ιδιαίτερα η παρουσία της Ζαχαρένιας Σημανδηράκη στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας με μεγάλη προσφορά.  Και συγγραφέας πολλών βιβλίων η για χρόνια προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης . Τιμή μεγάλη τα όσα είπε για μένα και το έργο μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, Ζαχαρένια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου