Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Πες το με μαντινάδες

Οπως είχα γράψει και πέρυσι, κάνοντας ποδαρικό στη στήλη, την καινούργια χρονιά, μαντιναδολόγος, όπως τον φίλο μου τον Ηλία τον Σταματάκη για παράδειγμα, ούτε είμαι ούτε πρόκειται να γίνω.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν επιδίδομαι ενίοτε στο εν λόγω άθλημα, ειδικά μάλιστα τις μεγάλες σκολάδες. Τι καλύτερο από το να στείλεις στους φίλους σου σε μαντινάδες τις ευχές σου!
Ούτως ή άλλως (κι αυτό το έγραψα και πέρυσι κάνοντας ποδαρικό) οι ευχές δεν μπαίνουν σε ανεργία. Ειδικά την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, στην ανατολή του καινούργιου χρόνου.
Ποδαρικό, λοιπόν, έτσι για το καλό με δύο απ? τις μαντινάδες που έγραψα κι έστειλα μέσω κινητού ή διαδικτύου εφέτος και μια τρίτη του μαντιναδολόγου μας. Η πρώτη δική μου: Ευχή σου (σας) στέλνω σήμερο για την καλή μου χέρα/ το μεγαλείο της ζωής να ζεις (ζείτε) την κάθε μέρα. Η δεύτερη: Ενα αηδόνι έμπεψα μήνυμα να σου (σας) δώσει/ ο νέος χρόνος που ?φτασε χαρές να σε (σας) χρυσώσει. Και του Ηλία: Το Δώδεκα στο Εντεκα εύχομαι να μη μοιάσει/ υγεία και πολλά λεφτά σε όλους να μοιράσει. Υγιαίνετε!

Χανιώτικα προϊόντα στις Βρυξέλλες

Κοίταξε τον φόβο κατάματα κι αυτός θα φοβηθεί και θα φύγει. Τη φράση αυτή του Νίκου Καζαντζάκη θυμήθηκα τις προάλλες, όταν πληροφορήθηκα για τη συμμετοχή τριών Χανιωτών που ασχολούνται με τη συσκευασία παραδοσιακών προϊόντων στη χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν εφέτος η Ελλάδα, στην προσπάθειά τους ν? αντιμετωπίσουν την κρίση παλικαρίσια.
Για τον Νίκο Μπιρουράκη της Vinolio Creta που συμμετείχε με τα βιολογικά λάδια και το αγνό ξίδι της Μονής Αγίας Τριάδας, τον Κυριάκο Αντωνάκη της Earth Flavos που συμμετείχε με τα βιολογικά λάδια της Συνεργατικής, το βαλσάμικο με μέλι Cretan Mythos, αλλά και με μαλοτήρα, δίκταμο και φασκόμηλο από τα κρητικά βουνά και άνθος άλατος από τις κρητικές θάλασσες και τον Κωστή Νικολακάκη που συμμετείχε με αγνά και εγγυημένα μέλια και ρακόμελο που κατέκτησε τους Βέλγους, ο λόγος.
'Το 2012, αν και δίσεκτο, είναι ωστόσο Διεθνές Ετος των Συνεταιρισμών, Διεθνές έτος της Αειφόρου Ενέργειας για όλους και Ευρωπαϊκό Ετος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών', υπογραμμίζει συνοδεύοντας τις ευχές του για 'ένα 2012' γεμάτο λουλούδια προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης ο και... πληροφοριοδότης μου, ανώτατος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστός στους αναγνώστες της εφημερίδας μας απ? τα άρθρα του για την Προστασία του Πολίτη και την καθημερινότητα) Παναγιώτης Αλεβαντής. Ετος ευκαιριών δηλαδή, φτάνει να τις αρπάζουμε απ? τα μαλλιά...

Γιώργος Χαβρεδάκης, ο ανθρωποαγωγός

'Ολα τα μπορεί κανείς, όσο δύσκολα κι αν είναι, όταν το θέλει'. Η φράση που ήρθε κι έκανε κατοχή στο μυαλό μου, όταν έμαθα ότι ο ιδρυτής και εκδότης της εφ. 'Η φωνή του Αποκορώνου', Γιώργος Χαβρεδάκης, έφυγε για τη Χώρα των Μακάρων. Δικά του λόγια, απ? την αντιφώνησή του στις 16 Αυγούστου 2009, στην τιμητική εκδήλωση που του έγινε, από το Καθίδρυμα Τιμίου Σταυρού 'Αγιος Ραφαήλ'.
Η εξήγηση ενός θαύματος στον χώρο του Τύπου. Ακατόρθωτος άθλος φαινόταν να είναι, εν έτει 1978, η έκδοση μιας εφημερίδας για τον Αποκόρωνα, με ειδήσεις αποκλειστικά αποκορωνιώτικες, όπως και η κυκλοφορία της στα χωριά της επαρχίας μας, αλλά και στους όπου γης Αποκορωνιώτες. Για όλους τους άλλους, όχι όμως για τον ίδιο. Το απετόλμησε κι ας μην ήταν του στενού δημοσιογραφικού χώρου και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε αλλάζοντας μάλιστα τύποις και ουσία, πρώτος αυτός, το όλο τοπίο του επαρχιακού Τύπου. Ηταν που το ήθελε πολύ. Από ανιδιοτελή αγάπη για τη γενέθλια επαρχία ορμώμενος.
Σημαία για την επαρχία μας, την αρχοντοεπαρχία μας, η 'Φωνή του Αποκορώνου' για τριάντα τρία χρόνια. Κι έπεται συνέχεια χάρις στην κόρη του την Αργυρώ. Οντως ο ορισμός του θαύματος. Και για τον επιπρόσθετο λόγο γιατί χώρια απ? όλα τα άλλα ο Γιώργος Χαβρεδάκης, που αποδείκνυε προπάντων στην καθημερινότητά του ότι ο άνθρωπος είναι σπάνιο είδος στη φύση και στην ιστορία, δεν παρεξέκλινε ποτέ στη ζωή του, υπηρετώντας τη δημοσιογραφία, από τον δρόμο του χρέους που έχουμε στις γενιές που έρχονται. Ο Γιώργος Χαβρεδάκης ο πατριώτης, ο Γιώργος Χαβρεδάκης ο αγωνιστής, ο Γιώργος Χαβρεδάκης ο ανθρωπιστής, ο Γιώργος Χαβρεδάκης ο ακαταπόνητος εργάτης του πνεύματος. Ολα αυτά. Κυρίως όμως ο Γιώργος Χαβρεδάκης ο 'ανθρωποαγωγός', όπως τον χαρακτήρισε στο εγκώμιο που έγραψε γι? αυτόν στα 'Χανιώτικα νέα' ο σοφός συγχωριανός του δάσκαλος των δασκάλων Νίκος Πετρουλάκης.
'Ολα τα μπορεί κανείς, όσο δύσκολα κι αν είναι, όταν το θέλει'. Ενα από τα μαθήματα που δίδαξε με το έργο του ο δημιουργός της Φωνής του Αποκορώνου. Ο Πάολο Κοέλιο στον 'Αλχημιστή' του έχει γράψει περίπου το ίδιο πράγμα. 'Οταν θέλει κανείς κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχει'. Ανάγκαζε με τον τρόπο του το σύμπαν να συνωμοτεί ο ωραίος ως Ελληνας Γιώργος Χαβρεδάκης. Για να είναι πάντα ψηλά η σημαία του Αποκόρωνα. Εξ αδιανεμήτου πλούτος για όλους μας η κληρονομιά του. Και εκ μέρους των 'Χανιώτικων νέων' θέλω να το επισημάνω αυτό αποχαιρετώντας τον στο Παϊδοχώρι των ονείρων του, στο Παϊδοχώρι των Χριστουγέννων...

*Επικήδειος λόγος του γράφοντος στις 19 Δεκεμβρίου 2011.

Χανιώτικα νέα (09.01.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου