Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΤΣΙ ΔΕΟΜΕΘΑ υπέρ του διαφυλαχθήναι την πόλιν ταύτην, και πάσαν πόλιν και χώραν από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού... Ο λιμός είναι ήδη εδώ, ο σεισμός κάνει κάθε λίγο και λιγάκι την εμφάνισή του, ο καταποντισμός καιροφυλακτεί...

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΑ δεχτήκαμε όλα! Αντε και κλείσαμε, και τούτη τη φορά, τα μάτια και υπογράψαμε ό,τι μας ζήτησαν να υπογράψουμε! Αντε και πήγαμε δύο, τρεις, τέσσερις, θέλετε μήνες παρακάτω τη βάρκα! Μετά; Τι κάνουμε μετά;

'ΑΣ ΦΥΓΩΜΕΝ! Ας φύγωμεν! Να κλέψη κανείς ολίγον άρτον από έναν πλούσιον είνε έγκλημα, να κλέψη κανείς ολόκληρον την ζωήν ενός πτωχού είνε νόμος. Ας φύγωμεν. Ας φύγωμεν...'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση - πρόκληση της στήλης να τοποθετηθεί για την τρόικα, ύστερα απ’ τον Ηλία τον Σταματάκη, ο... έτερος Καππαδόκης, ο δεύτερος μαντιναδολόγος μας, δηλαδή. 'Αμα δεν φύγ’ η τρόικα σύντομ’ απ’ την Ελλάδα/ φόρος φοβούμαι πως θα μπει ως και στη μαντινάδα', γράφει. Ωραίος και ο Εννιαχωριανός!

ΟΧΙ, ΔΕΝ αποτελεί συνέχεια της πλατιάς δημοκρατικής παράταξης, έτσι όπως κατά καιρούς την εξέφρασαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος της Δημοκρατίας) και ο Ανδρέας Παπανδρέου, το σημερινό ΝΕΟΠΑΣΟΚ. Ξεκάθαρος σ’ αυτό ο φίλος μου ο γερω- δάσκαλος. Αυτό δα έλειπε!
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Διορθώνω. Και την αντιμνημονιακή πίτα ολόκληρη και τον μνημονιακό σκύλο χορτάτο. Ποιον αφορά το κουίζ;

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ έχουν μετατραπεί σε διεθνείς τοποτηρητές των μεγάλων συμφερόντων. Καμία αντίρρηση. Ισχύει, όμως και το άλλο. Οι διεθνείς τοποτηρητές των μεγάλων συμφερόντων έχουν κατ’ ουσίαν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.

ΘΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΩ στις 30 του άλλου μήνα, το δίχως άλλο, του είπε και ο φίλος μου το έδεσε κόμπο. Δεν πήγε ο νους του ότι ο Φλεβάρης, που είναι ο άλλος μήνας δεν πάει παραπέρα απ’ την 29η μέρα του. Τώρα το φυσά και δεν κρυώνει.

ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΙ, δανείζεσαι, δανείζεται, δανειζόμαστε, δανείζεστε, δανείζονται... Και βεβαίως χρωστώ, χρωστάς, χρωστά, χρωστούμε, χρωστάτε, χρωστούν... Αχ ρε Μιχαλού!

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ πληρώνουν φόροι και οι σκύλοι, ενώ στην Ελλάδα πληρώνουν και οι πεθαμένοι στην Ελληνική Τηλεόραση, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Πού είναι χειρότερα;

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 'Ριζίτικο' που είναι στον Τζιτζιφέ, η κοπή της βασιλόπιτας του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία' απόψε. Οσοι πιστοί, Αποκορωνιώτες και φίλοι του Αποκόρωνα, προσέλθετε. Και για τη στήριξη του προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι' στο οποίο θα πάνε τα έσοδα.

ΝΙΚΟΛΑ, στα Σαράντα σου ριζίτικα θα πούμε/ ’πο κείνα που ’γραψες εσύ, ποτέ δεν σε ξεχνούμε! Για τον Νίκο Ψαρό που έχει μαδαρώσει για πάντα εδώ και 40 μέρες στο άλλο ημισφαίριο της ζωής και του οποίου το μνημόσυνο είναι αύριο στην Τριμάρτυρη, η μαντινάδα από τον Ηλία τον Σταματάκη.

ΛΕΝΕ ΟΤΙ κάποιος Ονησίκριτος Αιγινήτης έστειλε στην Αθήνα τον έναν από τους δυο γιους του τον Ανδρογένη κι εκείνος όταν παρακολούθησε μαθήματα του Διογένη, αποφάσισε να μείνει εκεί. Τότε ο πατέρας του έστειλε τον μεγαλύτερο γιο του, τον Φιλίσκο, για να τον φέρει πίσω, αλλά και ο Φιλίσκος αιχμαλωτίστηκε από τη δύναμη του λόγου του. Τέλος, πήγε ο ίδιος ο πατέρας να τους βρει κι έμεινε κι αυτός για να σπουδάσει φιλοσοφία μαζί με τους γιους του (Από το βιβλίο του Διογένη Λαέρτιου: 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'Γνώση').
'Να ’μουνα νέφος δροσερό και να ’ν’ Απριλομάης/ και ο Βοριάς να με λαλεί ’πο τον αλάργο κόσμο/ να ’ρθω να βρέξω μια βραδιά στου κήπου σου τα ρόδα/ να βγεις κι εσύ στον κήπο σου να βγεις ν’ αναστενάξεις/ και νέφος να μην ήμουνα...'.
Ενα από τα 'Ριζίτικα του καιρού μας' του Νίκου Ψαρού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (28.01.29120

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου