Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ όνειρα... Ζητούνται ενισχύσεις... Μόνος, απορημένος και άπορος, ανυπόδητος και πένης, πάντα σε ρόλο εξάγγελου, ωστόσο, ο Ποιητής.

Η ΑΤΥΧΙΑ να είσαι Ελληνας. Ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. 'Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Το μέλλον φαίνεται ολοένα και πιο δυσοίωνο στους Ελληνες', η αρχή του άρθρου (www.nooz.gr).

ΚΑΙ ΟΜΩΣ λεφτά υπάρχουν και παραϋπάρχουν. Για τα κόμματα απ’ τη μια άκρη ως την άλλη βεβαίως - βεβαίως. Κατά 6 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική χρηματοδότηση των κομμάτων το 2011 σε σχέση με τα ποσά που έλαβαν το 2010. Αν είναι δυνατόν.

'VIVE LA GRECE: Ζήτω η Ελλάδα και ας μην αφήσουμε τους τεχνοκράτες να ρίχνουν στα γόνατα τους φίλους και τους αδερφούς. Ακόμα περισσότερο, μην τους αφήνουμε να τους ταπεινώνουν και να ταπεινώνουν κι εμάς'. Το τέλος ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Monde και φέρει την υπογραφή του Erienne Roland, πρώην διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και επίτιμου καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Panteon - Sorbon (πηγή: http://politics.net/).

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ακόμα φιλέλληνες. Πάντα θα υπάρχουν φιλέλληνες. Οσο υπάρχουν Ελληνες...
ΕΥΤΥΧΩΣ που χιόνισε κι είδαμε άσπρη μέρα. Εστω και στην τηλεόραση. Κατά τα άλλα μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα.

'ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ Δήμος Χανίων χωρίς Αγίους Αποστόλους. Εκεί κολυμπάμε, εκεί τραγουδάμε, εκεί περπατάμε, εκεί ερωτευόμαστε. Εκεί κάνουμε τα πάντα γιατί είναι η αυλή μας, το σπίτι μας, η διέξοδός μας'. Προσυπογράφουμε άπαντες τα που είπε ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, για τους Αγίους Αποστόλους, εκφράζοντας το δημόσιο αίσθημα κόντρα στις... γερουλάνιες υπαναχωρήσεις. Να είμαστε έτοιμοι, ωστόσο, ν’ αγωνιστούμε!

'ΑΓΩΝΙΖΟΥ, κοπίαζε, μαρτύρει εν ανάγκη, αλλά τρέμε την απόλυτον ανάπαυσιν και την ησυχίαν, διότι και ταύτα ονομάζονται θάνατος· ο δε θάνατος, όταν καταβάλλη διά του απλέτου φωτός, είναι τρομερώτερος, παρ’ όταν καταβάλλη διά του σκότους'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ του να είσαι Ελληνας. Ο τίτλος του πιο γνωστού βιβλίου απ’ τα πολλά που έγραψε ο Νίκος Δήμου. Σε άλλο μήκος κύματος...

ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ο προπονητής του Α.Ο. Πλατανιά, Τίμος Καβακάς κι επαναλαμβάνει διαρκώς σ’ όλους τους τόνους ότι στόχος της ομάδας είναι η σωτηρία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται επικεφαλής στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Οχι μόνο γιατί απού έχει καεί στον χυλό φυσά και τον γιαούρτη, αλλά και γιατί ο Θεός να σε φυλάει απ’ τη γλωσσοφαγιά. Φυλάει, λοιπόν, τα ρούχα του για να ’χει τα μισά.

Ο ΟΥΛΠΙΑΝΟΣ συνήθιζε, όπου και να βρισκόταν, σε δρόμους, σε περιπάτους, σε βιβλιοπωλεία ή σε λουτρά, να κάνει σε όλους ερωτήσεις. Ποτέ του δεν πήγαινε για φαγητό, αν δεν έκανε πρώτα την ερώτηση 'κείται ή ου κείται...' (δηλαδή λέγεται ή δε λέγεται). Για τον λόγο αυτό τον αποκαλούσαν Κειτούκειτο. Το παρωνύμιο αυτό παραμέρισε το κύριο όνομά του. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' (εκδ. 'Σαββάλας').

'Αναζητούνται όνειρα/ στην πρωινή πάχνη./ Ζητούνται ενισχύσεις/ για την επόμενη νύχτα./ Η Νήσος αρμενίζει/ θάλασσα - θειάφι/ κι οι αλυσίδες γύρω της σφίγγουν./ Τα σκυλιά σε συναγερμό/ οι προμήθειες λίγες/ οι άντρες πεινασμένοι/ οι γυναίκες ανοίγουν/ η σφραγίδα μπαίνει/ οι άντρες κυνηγούν/ τους ίσκιους που αιωρούνται/ κι οι γυναίκες σφαλίζουν/ ν’ αναπαυτούν οι πολεμιστές/ στα σύνορα των ονείρων'.
Το ποίημα 'Σφραγίδα' του Δημήτρη Κακαβελάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου