Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Οι γέφυρες της Κισάμου

Η γέφυρα του Ταυρωνίτη. Η γέφυρα της Καλυδωνίας. Η γέφυρα στο Μεσονήσι. Η γέφυρα των Λουραδιανών. Η καμάρα στο Βουλγάρω. Η γέφυρα στην Πολυρρήνια. Η γέφυρα των Καλουδιανών. Η γέφυρα στα Περβόλια. Η καμάρα στο Καστέλι. Η γέφυρα της Καλυβιανής... Οι γέφυρες της Κισάμου, έτσι όπως τις παρουσιάζει στο φετινό, 22ο (!) κατά σειρά, φετινό ημερολόγιό του, ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου 'Η Γραμπούσα'. Σ’ ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ημερολόγιο, που, όπως τα προηγούμενα, έρχεται να προστεθεί στα κεφάλαια της κισαμίτικης πατριδογνωσίας που άρχισαν να γράφουν απ’ το 1992 ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας, γνωστός και ως ποιητής και ως πεζογράφος, 'αιώνιος' πρόεδρος της 'Γραμπούσας', Θανάσης Δεικτάκης, με τους συνεργάτες του. 'Από τα γεφύρια της Κισάμου, που παραθέτουμε στις σελίδες του Ημερολογίου, άλλα χρησιμοποιούνται καθημερινά και άλλα περιστασιακά, όμως, τίποτα δεν μειώνει την αξία τους και κανένα από αυτά δεν προσβάλλει την αισθητική του χώρου που βρίσκεται', σημειώνει στο ιδιαίτερα κατατοπιστικό εισαγωγικό του σημείωμα ο έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, ύστερα απ’ τον καλογραμμένο, όπως πάντα, πρόλογο του Θανάση. 'Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε ότι η ιστορική επαρχία μας διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό τέτοιων ανθρώπινων έργων', επισημαίνει ο Δεικτάκης σε κάποιο σημείο. Ούτε η επαρχία Κισάμου περίμενε ότι τα γεφύρια της θα απαθανατίζονταν από έναν ξεχωριστό φωτογράφο, πραγματικό καλλιτέχνη, τον Φάνη Μανουσάκη και θα γίνονταν θέμα ημερολογίου, Θανάση. Να ’σαι καλά, με τους άξιους συνεργάτες σου. Και του χρόνου με υγεία!

Εξ ονύχων τον λέοντα(1)

Οι δεκαεφτά (17) δράσεις που έστησε, τις περισσότερες στην ενδοχώρα του Νομού μας, βάζοντας στον χορό τους πάντες, την περασμένη χρονιά, κάτω από τη στέγη του 'Ελαιουργείου' του, που λειτουργεί και λειτουργείται στο Δρομόνερο, ο γνωστός τοις πάσι Ιωάννης Αρχοντάκης, ο λέων! Οι δυο απ’ αυτές και συγκεκριμένα η παρουσίαση των εκδηλώσεων 'Μουσεία με Πύλες Ανοιχτές' για τον εορτασμό της 'Διεθνούς Ημέρας Μουσείων', σε συνεργασία με 5 Μουσεία του Δήμου Πλατανιά και του Δήμου Καντάνου - Σελίνου και η παρουσίαση των εικαστικών δράσεων 'Βακχικά 2011' με συμμετοχή 15 διεθνών καλλιτεχνών στο Οινοποιείο του 'Κτήματος Λουπάκη', οι μόνες που μπόρεσα να παρακολουθήσω και να χαρώ, οι όνυχες. 'Μεταδίδουμε αυτό που είμαστε', ο τίλος μιας απ’ τις 'Εύφημες μνείες' που έγραψα (23-5-2011) αναφερόμενος σ’ αυτές. Τον θυμήθηκα προ μηνός, όταν πήρα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την πρόσκληση του Ιωάννη να παραβρεθώ στην τελευταία εκδήλωση του 'Ελαιουργείου', που ήταν μια βραδιά συνάντησης φίλων και συνεργατών με αφορμή τη λήξη του Πολιτιστικού έτους 2011, στην Αθήνα. Εχει τον δικό του τρόπο ο φίλος μου να μεταδίδει το πάθος του για μια πολιτιστική επανάσταση, βάζοντας στον χορό εκείνους που, αν δεν μπουν, το όποιο 'πτερόεν έπος', δεν θα γίνει ποτέ 'έργον'. Ταυτόχρονα, ωστόσο, διαβάζοντας στην πρόσκληση και τους τίτλους όλων των δράσεων, μαζί με τον τίτλο της εύφημης μνείας θυμήθηκα και τη γνωστή φράση 'εξ ονύχων τον λέοντα' (λατιν. 'ex ungue leomen). Και γιατί, βέβαια, απ’ τις δυο εκδηλώσεις που παρακολούθησα και χάρηκα, μπορώ να κρίνω τη σύνολη προσφορά του 'Ελαιουργείου', το οποίο ψυχή τε και σώματι υπηρετεί ο Ιωάννης, την περασμένη χρονιά στο πολιτισμικό και ευρύτερα στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Αλλά και γιατί εκτός από 'πρόδρομος', όπως έχει αποκληθεί ο φίλος μου, αποδεικνύεται και... λέων!

Εξ ονύχων τον λέοντα(2)

Οχι, δεν πήγα, αν και πολύ το ήθελα, στην περί ης ο λόγος, παραπάνω, αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του 'Ελαιουργείου', που έγινε με αφορμή τη λήξη του πολιτιστικού έτους 2011 και με ουσιαστική αιτία την τρυφερή επιθυμία του Ιωάννη να συναντήσει φίλους και συνεργάτες του. Τους καλλιτέχνες, τους χορηγούς και τους συλλέκτες που πρόσφεραν έργα τους για τη δημιουργία του πυρήνα της μόνιμης συλλογής του 'Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον' και όλους εκείνους που με τον οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσίαση των δράσεων του 'Ελαιουργείου'. Πού να τα προλαβαίνει κανείς όλα! Νοερά, ωστόσο, ήμουν κι εκεί παρών! Οπως και σε όλες τις άλλες... παραγωγές του 'Εργοστασίου' του. Στο 2ο Συμπόσιο Τέχνης και Πολιτισμού, στην παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης 'Αγιοι Φίλοι' του Nicholas Moore στη Βενετσιάνικη Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην οργάνωση 'Πενθήμερου προγράμματος φιλοξενίας για τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες' με στόχο τη γνωριμία τους με τον γηγενή πολιτισμό της ενδοχώρας του Νομού μας, στην παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης 'Γραφή και Ανάγνωση' με συμμετοχή 36 διεθνών καλλιτεχνών και μιας ποιήτριας στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων, στην... στην... στην... περπατώντας ξανά και ξανά τον 'Δρόμο των Μουσείων', που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των 6 Μουσείων του Δήμου Πλατανιά και του Δήμου Καντάνου - Σελίνου, περιτρέχοντας πάλι και πάλι τον 'Κύκλο των Φαραγγιών' που έγινε με τη συμμετοχή 15 χωριών της ενδοχώρας του Νομού, ακολουθώντας τον πάντα. Σε μια πορεία επιστροφής στις ρίζες μας, που είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι του παρόντος μας στο αύριο των ονείρων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου