Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Η  ΑΦΡΟΔΙΤΗ της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης (φωτό) και βέβαια η Μόνα Λίζα. Οι τρεις μεγάλες βεντέτες του Λούβρου, με τους περισσότερους θαυμαστές. Χιλιάδες κόσμος τις επισκέπτεται κάθε μέρα για να τις φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Φίλες και φίλοι, bonjour, καλημέρα στα ελληνικά!

ΙΟΥΝΙΟ έφυγα, δύο μέρες πριν να τελειώσει από τα Χανιά, Ιούλιο γύρισα, δύο μέρες από τότε που άρχισε, από το Παρίσι. Κατ’ αρχήν λοιπόν, καλό μήνα, bon mois στα γαλλικά και καλώς σας βρήκα.
ΙΔΑΝΙΚΕΣ οι συνθήκες για ταξίδι, σκέφτομαι, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη (είναι μεσημέρι Δευτέρας) όντας στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle και περιμένοντας την πτήση για Αθήνα. Οπως ιδανικές ήταν άλλωστε και οι συνθήκες παραμονής μας στο Παρίσι. Και λόγω καιρού, που ήταν όλες τις μέρες θαυμάσιος, κυρίως όμως γιατί είχαμε μαζί μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, σε ρόλο ξεναγού και οδηγού τον καλό μας φίλο Παναγιώτη Αλεβαντή και τη γυναίκα του την Κατερίνα, που ήρθαν για το χατίρι μας απ’ τις Βρυξέλλες, όπου μένουν.
ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ φίλα μου, στο Λούβρο σαν θα πάτε/ απ’ τον Ηλία να της πεις, πρέπει να με θυμάται. Απ’ τον Ηλία τον Σταματάκη, καλά το καταλάβατε, η παραγγελιά. Αδύνατη η εκτέλεσή της, ωστόσο. Αρκέστηκα απλώς να της δώσω τα χαιρετίσματά σου, Ηλία! πού να σε θυμηθεί, όμως!
Η  ΑΦΡΟΔΙΤΗ της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, και βέβαια η Μόνα Λίζα. Οι τρεις μεγάλες βεντέτες του Λούβρου, με τους περισσότερους θαυμαστές. Χιλιάδες κόσμος τις επισκέπτεται κάθε μέρα για να τις φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους.
ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ και να μην επισκεφθείς το Λούβρο; Να πας στο Παρίσι και να μην φτάσεις μέχρι τον πύργο του Αϊφελ; Να πας στο Παρίσι και να μην κάνεις μια βόλτα με ποταμόπλοιο στον Σηκουάνα; Να πας στο Παρίσι και να μην περάσεις απ’ την Παναγία των Παρισίων; Εκ των ων ουκ άνευ αυτά. Χώρια όλα τ’ άλλα. Το Παρίσι είναι η πόλη με τα άπειρα πρόσωπα, μην ξεχνιόμαστε!
ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΧΩΡΕΣΕΙ απ’ όλα όσα είδα, άκουσα, μύρισα, γεύτηκα, άγγιξα, σκέφτηκα, ένιωσα, διαισθάνθηκα; Ν’ αρχίσω απ’ το Παρίσι, όπως φαίνεται από ψηλά, απ’ τον Λόφο της Μονμάρτης, έξω από τη Sacre Coeur, για παράδειγμα, απ’ το Παρίσι των Προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την ιστορία και σημαδεύτηκαν απ’ αυτήν ή μήπως απ’ το Παρίσι των λεωφόρων και των δρόμων του που σφύζουν από ζωή, αλλά κι απ’ το Παρίσι των υπονόμων του, που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως τότε επί Βίκτωρος Ουγκώ; Είναι όλα τόσο μπερδεμένα μέσα μου και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να βρουν τη σειρά τους...
ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ το τελευταίο βράδυ μαζί με τους Αλεβαντήδες, στο Cafe De deux moulins (καφενείο των δύο μύλων) της Μονμάρτης, εδώ όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας 'Αμελί' με την Οντέρ Τοτού και να παρακολουθείτε τον τελικό για το Euro 2012 μεταξύ Ισπανίας - Ιταλίας. Και να πανηγυρίζεις μαζί με τους άλλους νεαρής κυρίως ηλικίας θαμώνες, που ’χουν ξετρουλιάζει το μαγαζί τα απανωτά γκολ των Ισπανών...
ΜΙΑ ΜΕΡΑ δύο διάσημες γυναίκες, μια ωραία και μια άσχημη, οι οποίες διεκδικούσαν την πρώτη θέση στην καρδιά του μεγάλου διπλωμάτη της Γαλλίας Ταλεϋράνδου, ο οποίος ήταν και μέγας καρδιοκατακτητής, τον πίεζαν να πάρει θέση σχετικά με το θέμα. Ο Ταλεϋράνδος απαντούσε με αυτές τις πονηρές φράσεις που έχει εφεύρει η ευγένεια για να αντικαταστήσει την ειλικρίνεια, ωστόσο, η άσχημη απ’ τις κυρίες προσπάθησε να τον παγιδεύσει. 'Αν βρισκόμαστε και οι τρεις σ’ ένα πλοίο και πιάσει μεγάλη τρικυμία, ποια απ’ τις δύο μας θα σώζατε, αν υποθέσω ότι είστε δεινός κολυμβητής', τον ρώτησε: 'Φυσικά τη φίλη σας, κυρία μου', της είπε. Και συμπλήρωσε γυρνώντας προς το μέρος της: 'Υποθέτω με τη σειρά μου ότι είστε κι εσείς δεινή κολυμβήτρια'.

«Στο Παρίσι κλονιζόμενος ο πύργος του Αγίου Ιακώβου/ Ομοιος με ηλιοτρόπιον/ Χτυπά καμιά φορά με το μέτωπο τον Σηκουάνα και η σκιά του/ γλιστρά ανεπαίσθητα ανάμεσα στα ρυμουλκά/ Την στιγμήν εκείνην ακροποδητί μέσα στον ύπνο μου/ Κατευθύνομαι προς την κάμαρα όπου είμαι ξαπλωμένος/ και βάζω φωτιά/ Διά να μη μείνει τίποτα από την συγκατάθεση που μου απέσπασαν».
Από το ποίημα 'Επαγρύπνηση' του Αντρέ Μπρετόν

(Μετάφραση: Ανδρέας Εμπειρίκος).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (03.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου