Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, της πιο αγαπημένης Αγίας των Ελλήνων, σήμερα. Μεγάλη η Χάρη της! Ακόμα και τον δαίμονα, που τον ζωγραφίζουν δίπλα της, σε κάθε εικόνα της, έχει την εξουσία να μαραίνει, πιστεύει ο λαός μας. Και βέβαια τα ερπετά και τα ζωύφια που χαλάνε τα σπαρτά, αλλά και τους κακούς ανθρώπους, ενώ ξεμαραίνει, θεραπεύει τα άρρωστα και μαραμένα παιδιά.
Η  ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ μαραίνει και ξεμαραίνει, ο Αγιος Αιμιλιανός (Αϊ-Μιλιανός) που γιορτάζει αύριο μαθαίνει τα παιδιά να μιλούν, ο Αγιος Ελευθέριος 'ελευθερώνει' τις έγκυες γυναίκες, ο Αγιος Στυλιανός στυλώνει τα παιδιά με εύθραυστη υγεία... Κατά το όνομα του Αγίου και η Χάρη του!
ΤΗΣ ΑΓΙΑ - ΜΑΡΙΝΑΣ σύκο και του Αγιο - Λιος σταφύλι/ και τ’ Αγιο - Παντελεήμονος ξεκούτρουλο κοφίνι! Κατακόρυφα ανεβαίνει αυτές τις μέρες η ωρίμαση των σύκων και των σταφυλιών.
'ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ; Σκέφτομαι πως αν συνεχίσει έτσι η ζέστη θα μας πάρει ο γεραντοδιάολος'... έγραψε τις προάλλες στη σελίδα του στο βιβλίο των προσώπων ο φίλος Μιχάλης Ανδριανάκης. Και το σχόλιο μιας κοινής φίλης: 'Α, δεν μας πήρε ακόμα;'.
ΦΟΥΡΝΟΣ ο τόπος γύρω μας, ως το βαθύ θεμέλιο/ μα τη δροσιά τη βρίσκω ’γω στο δροσερό σου γέλιο! Και σήμερα, όπως πάντα άλλωστε, ωραίος ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ποιος καύσωνας;
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος! Κι αφού δεν τετραγωνίζεται θα ξανακυκλώσουν το τετράγωνο! Για τα μέτρα που καλείται να πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ κουβεντιάζαμε με τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο, όταν μου είπε τα περί κύκλου και τετραγώνου. Και μη μου πείτε ότι θα χαθείτε στη μετάφραση...
'ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ πλέον ανοιχτή (ελεύθερη) αγορά, έχομε «σοσιαλισμό» των ανωτέρων και ανωτάτων οικονομικών στρωμάτων. Εκείνοι παίρνουν τα κέρδη και ο φορολογούμενος παίρνει τους φόρους. Δηλαδή πηγαίνομε προς μια εξέλιξη, όπου μετατρέπονται οι πάντες σε καταναλωτές επί πιστώσει και σε δουλοπάροικους εποχής υψηλής τεχνολογίας'. Νικόλαος Σταύρου, καθηγητής στο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον (εφ. 'Χριστιανική', 21-6-2012).
ΟΤΑΝ Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ βρισκόταν ακόμα στη Φοινίκη, ο Δαρείος του έστειλε επιστολή και φίλους να τον παρακαλέσουν να δεχθεί δέκα χιλιάδες τάλαντα για την απόλυση των αιχμαλώτων, να πάρει όλη τη χώρα μέχρι τον Ευφράτη και, αφού παντρευτεί μια απ’ τις κόρες του, να είναι φίλος και σύμμαχός του. Οταν ο Αλέξανδρος ανακοίνωσε αυτές τις προτάσεις στους φίλους του, ο στρατηγός Παρμενίων είπε: 'Εγώ αν ήμουν Αλέξανδρος, θα τα δεχόμουν'. Κι εγώ είπε ο Αλέξανδρος, 'αν ήμουν Παρμενίων'. Κι έγραψε στον Δαρείο ότι θα του έδειχνε κατανόηση αν δήλωνε υποταγή, αλλιώς θα βάδιζε εναντίον του (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

«Σκίζει η πλήρη τα νερά/ κι αντηχάνε τα βουνά./ Ντούκου - ντούκου μηχανάκι/ ντούκου το παλιό μεράκι./ Τρίτη, Πέμπτη και Σαββάτο/ μες της θάλασσας τον πάτο./ Ποιος θα ρίξει, ποιος θα πάρει/ τ’ ασημένιο το φεγγάρι./ Χάιντε, χάιντε, βρε παιδιά/ πάμε στην Αγιά Μαρίνα,/ πάμε στην Αγιά Μαρίνα/ με την όμορφη μπενζίνα./ Και Δευτέρα και Τετάρτη/ ποιος θ’ ανέβει στο κατάρτι/ κι άχου την Παρασκευή/ ποιος θα κάτσει στο κουπί./ Βρε παπά το θυμιατό σου/ γύρισε το κατά ’δω/ και με το βασιλικό σου/ ράντισέ μας το νερό».
Το τραγούδι 'Ντούκου - ντούκου μηχανάκι'
(Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης. Μουσική: Λίνος Κόκοτος. Πρώτη εκτέλεση: Μιχάλης Βιολάρης και Ρένα Κουμιώτη).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (17.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου