Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ της παλιάς πόλης; Χαρά μου! Καταστηματάρχης της παλιάς πόλης; Γιατί όχι! Κάτοικος της παλιάς πόλης; Δεν σφάξανε!

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ έκτακτης ανάγκης η Αχαΐα! Στο ίδιο έργο κι εφέτος θεατές. 'Ελεος, παιδιά του βουνού και του κάμπου', όπως έγραψε η φίλη Πέρσα Χριστάκου στη σελίδα της, στο Βιβλίο των Προσώπων, χθες. 'Νωρίς ξεκινήσαμε τις φωτιές φέτος! Τι θ’ απομείνει να κάψουμε τον Αύγουστο;'.

'ΣΑΦΑΡΙ' για 11,5 δισ. ευρώ, από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Ο τίτλος του χθεσινού κύριου θέματος της εφημερίδας μας. Κι όποιον πάρει η μπάλα ή κι όποιον πάρει ο Χάρος! Και πάλι θα κλάψουν μανούλες...
ΦΟΡΟΙ, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι... Κολυμπώντας στη θάλασσα των φόρων, χειμώνα καλοκαίρι. Τα πρόσωπα αλλάζουνε ο φορομπήχτης μένει. Κι όσο μένει τόσο εξελίσσεται σε μεγαλύτερο φορομπήχτη.
ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ κάνουν πάρτι! Μέχρι και ληστείες μετά μουσικής προβλέπεται να έχουμε οσονούπω. Θα βάζουν στη διαπασών τα μουσικά όργανα που θα κουβαλούν μαζί τους οι διαρρήκτες για να διασκεδάζουν τους νοικοκυραίους, ενώ θα κάνουν τη δουλειά τους.
'ΑΛΛΟ ο εθνικισμός και άλλο η αγάπη προς την πατρίδα. Την αγάπη προς την πατρίδα την επαινούμε τον εθνικισμό τον καταδικάζουμε'. Καθαρές κουβέντες από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. 'Ορθοτόμηση της Αλήθειας', το σχετικό σχόλιο που έκανε στη στήλη του '9 μποφόρ' 'ο βοριάς' (βλ. εφ. 'Χριστιανική, Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012).
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ της παλιάς πόλης; Χαρά μου! Καταστηματάρχης της παλιάς πόλης; Γιατί όχι! Κάτοικος της παλιάς πόλης; Δεν σφάξανε!
ΜΕΣΩ Ρεθύμνου στη Νησίδα της Σούδας; Και τι έγινε, Ειρήνη! Το θέμα είναι να μην πηγαίνουμε στην Αθήνα μέσω Θεσσαλονίκης. Ακόμα κι αυτό μπορεί να το δεις και να το ζήσεις. Δύσκολο σου φαίνεται;
ΕΥΤΥΧΩΣ που υπάρχουν οι διακρίσεις στο ποδόσφαιρο να χαμογελάσουμε λιγάκι, μου γράφει η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη, αναφερόμενη στην Εθνική Νέων στο ποδόσφαιρο. Να και η σχετική μαντινάδα: 'Ο χώρος του αθλητισμού χαμόγελα χαρίζει/ ο Ελληνας για μια στιγμή μπορεί ν’ αναντρανίζει'.
Ο ΕΝΑΣ καύσωνας περνά, ο άλλος έρχεται. Εκμεταλλευτείτε το διάλειμμα της μιας μέρας που παρεμβάλλεται, για να πάρετε δυνάμεις, ν’ αντέξετε...
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Κέρκυρας αφιέρωσαν ένα άγαλμα βοδιού στην Ολυμπία. Το κακό ήταν ότι κάποτε ένα παιδάκι που έπαιζε κάτω από το άγαλμα σηκώθηκε απότομα και χτύπησε το κεφάλι του σ’ αυτό. Λίγες μέρες μετά πέθανε. Οι Ηλείοι σκέφτηκαν τότε να βγάλουν έξω από την ιερή Αλτη το άγαλμα, αφού έγινε αιτία θανάτου και να του κάνουν τους απαιτούμενους καθαρμούς. Για να είναι βέβαιοι ρώτησαν το μαντείο των Δελφών. Η Πυθία τους συμβούλεψε να κάνουν τους καθαρμούς στη θέση που βρισκόταν. Ετσι απέφυγαν την κοπιαστική μεταφορά (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'). 

«Ελα μαζί να τρέξουμε/ αδέλφι να σωθούμε,/ πίσω ακλουθάει γίγαντας/ μαύρος κι αγριεμένος./ Ξερνάει λάβα απ’ τα σωθικά/ πλοκάμια πυρωμένα/ που σφίγγουν νιους και γέροντες/ ανθρώπους, θάμνους, δένδρα./ - Πώς γίνεται να στηλωθώ/ μαζί σου για να τρέξω/ που ’χω λαβωματιές βαθιές,/ σπασμένα τα φτερά μου/ καρφιά ακόμα πύρινα/ μες στη μικρή καρδιά μου!/ - Τρέχα αδελφέ και φώναξε/ πως όλα δε χαθήκαν!/ Αρκεί μονάχα να σταθούν/ όλοι να πολεμήσουν./ Οπου ’ναι οι πολλοί μαζί/ τον ένα θα νικήσουν».
Το ποίημα 'Αδέλφι' της Αγγελικής Βαλεοντή - Δεμερτζή.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου