Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΝΑΜΜΕΝΗ από χθες το βράδυ η ολυμπιακή φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Εκεί θα ανεμίζει μέχρι τις 12 Αυγούστου η σημαία των ολυμπιακών αξιών. Με παραστάτη, προστάτη, επιστάτη το αρχαίο πνεύμα του ωραίου, του μεγάλου και αληθινού. Κόντρα σ' όλους αυτούς που την πολεμούν ποδοπατώντας την και την ποδοπατούν πολεμώντας την.

ΠΡΩΤΗ απ' όλες τις χώρες, όπως πάντα άλλωστε, έχοντας σημαιοφόρο τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη παρήλασε χθες η Ελλάδα μας. Στη βαριά σκιά της υπόθεσης ντόπινγκ του Δημήτρη Χονδροκούκη και του αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου, ωστόσο.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ του Λονδίνου άρχισαν, το μακελειό, ωστόσο στη Συρία, στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, συνεχίζεται. Εκεχειρία ήταν η 'μαγική' λέξη των αρχαίων Ελλήνων που σταματούσε τους πολέμους από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους. Και σήμερα χρησιμοποιείται η λέξη αυτή. Μόνο που δεν είναι πια... μαγική.
ΚΟΨΤΕ από 'δω, ράψτε από 'κει, κόψτε από 'δω, ράψτε από 'κει, κόψτε από 'δω, ράψτε από 'κει. Η... μπαλωματού, στην καλύτερη περίπτωση, σε πλήρη δράση.
ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση στο φαινόμενο του ρατσισμού παίρνει η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρουλάκη. Να η σχετική τελευταία μαντινάδα της που έστειλε στη στήλη: 'Ούλοι οι άνθρωποι τση γης μοιάζουνε σ' ένα πράμα/ όπου κι αν ζούνε γεύονται το γέλιο και το κλάμα'.
ΜΕΓΑΛΟ ποσοστό επιτυχίας στο... σπορ της φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις στην Κρήτη, διαπίστωσε, λέει, το Σ.Δ.Ο.Ε. Μεγάλη επιτυχία! Βουλωμένο γράμμα διάβασε.
'ΤΡΕΜΕ δυστυχή, τον ηθικόν θάνατον· είναι τόσον τρομερώτερος του φυσικού, ώστε η ανάστασις των ζώντων είναι έργον πολύ μεγαλύτερον από την ανάστασιν των νεκρών'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ τον ένα μετά τον άλλο τους ποδοσφαιριστές της η ΑΕΚ μήπως και μαζέψει τα χρήματα που της χρειάζονται για να μείνει στη μεγάλη κατηγορία. Απαρηγόρητος για την κατάντια της ομάδας μας ο γείτονάς μου ο Μήτσος. Δεν μιλιέται. Μεσίστια η σημαία με τον Δικέφαλο, στην καρδιά του.
ΜΙΑ ΦΟΡΑ την εβδομάδα περνά απ' τα Τσικαλαριά, όπου μένω, και όχι μόνο βέβαια, ο ταχυδρόμος. Και πολύ μας πέφτει. Πάει το συνήθισα πια. Ο,τι λαμπάδες είχα να τάξω στον Αγιο Φανούριο τις έταξα...
ΣΤΗΝ 59η Ολυμπιάδα νικητής στον δρόμο αντοχής ήταν ο Κρητικός Σωτάδης. Επειδή τα πλούσια προσόντα του έδειχναν ότι θα νικούσε και σε επόμενες Ολυμπιάδες, οι Εφέσιοι τον έπεισαν, αφού του έδωσαν αρκετά χρήματα να γίνει δικός τους πολίτης. Ηθελαν με αυτόν τον τρόπο να ακουστεί η πόλη τους στους πανελλήνιους αγώνες. Ο Σωτάδης δέχτηκε. Οι Κρητικοί εξοργισμένοι από την πράξη του τον τιμώρησαν με εξορία (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

«Οχι στη σφαγή και στην πυρκαγιά/ όχι με το μαχαίρι και το σίδερο που καίει/ όχι με τον ξολοθρεμό του ανθρώπου απ’ τον άνθρωπο/ όχι για νέους νεκρούς, νέους σακάτηδες, νέους δυστυχισμένους,/ μα για την πυγμή και το ακόντιο/ για το πήδημα, το δίσκο, το δρόμο, την πάλη/ για το τέθριππο/ για την Αρετή,/ δίπλα στον Κάστορα ή τον Αντίπατρο/ το Διαγόρα ή τον Αλκιβιάδη/ που θα σμίξει τον αρχαίο κόσμο με τον τωρινό με τον αυριανό με τον αιώνιο/ και θα νικήσει τον Αρη άλλη μια φορά/ την τελευταία».
Από το ποίημα 'Το φως της Ολυμπίας' του Τάκη Δόξα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (28.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου