Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΙΓΑ το πράγμα! Τι ?ναι τα 11,6 δισ. ευρώ που έπρεπε (πρέπει) να ?χει βρει η Κυβέρνηση μέχρι τον ερχομό της τρόικας για τη διετία 2013 - 2014; Ούτε 12 δισ. ευρώ δεν είναι. Εχει ακόμα ζουμί ο κάβουρας και η μύγα ξίγκι...



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ μας δεν έχει για πρότυπο τους νόμους άλλων, αλλά είμαστε μάλλον παράδειγμα παρά μιμητές. Ως προς το όνομα αποκαλείται δημοκρατία καθώς οι πολιτικές υποθέσεις δεν βρίσκονται στα χέρια ενός μικρού αριθμού πολιτών, αλλά της πλειοψηφίας. Και σχετικά με τις ιδιωτικές διαφορές οι νόμοι αποδίδουν σε όλους ίσα, ενώ για τα αξιώματα καθένας προτιμάται για τη διαχείριση των κοινών, όχι εξαιτίας της καταγωγής αλλά εξαιτίας των προσόντων, με τα οποία  διακρίνεται σε κάτι'. Αυτά απ? τον Περικλή (κατά Θουκυδίδη) στον περίφημο 'Επιτάφιο'.
ΓΙΑ ΔΕΣ μέρα που διάλεξε η τρόικα να έρθει! Σήμερα 24 Ιουλίου, που γιορτάζουμε (;) την 38η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, έρχεται η τρόικα. Τι σήμερα, τι αύριο, τι χθες, θα μου πείτε.
ΣΙΓΑ το πράγμα! Τι ?ναι τα 11,6 δισ. ευρώ που έπρεπε (πρέπει) να ?χει βρει η Κυβέρνηση μέχρι τον ερχομό της τρόικας για τη διετία 2013 - 2014; Ούτε 12 δισ. ευρώ δεν είναι. Εχει ακόμα ζουμί ο κάβουρας και η μύγα ξίγκι...
Η ΤΡΟΪΚΑ έρχεται, οι μισθοί, οι συντάξεις και το εφάπαξ κάνουν φτερά. Κανονικό ξεπουπούλιασμα!
«ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ και Τράπεζα Αίματος ίδρυσε η 'Χρυσή Αυγή', αλλά μόνο για Ελληνες. 'Ο μη Ελληνας είτε πεινά είτε έχει ανάγκη από αίμα, ας πεθάνει!'. Ασφαλώς κατά τη 'Χρυσή Αυγή' o Aπόστολος Παύλος που διακήρυξε ότι 'δεν υπάρχει Ιουδαίος ή Ελληνας, άνδρας ή γυναίκα..., αλλά όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον Χριστό', είναι ανθέλληνας και πρέπει τα κηρύγματά του να απαγορευθούν. Ο ρατσισμός ήταν και θα είναι πάντοτε στον αντίποδα των χριστιανών αξιών ζωής». Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. 'Χριστιανική', 5.7.2012), το σχόλιο.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ τιμητική διάκριση για τον εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας δάσκαλο - λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη. Από την Αντιπεριφέρεια Χανίων αυτήν τη φορά. Οφειλόμενη κι αυτή χρωστά τόσα πολλά ο τόπος μας στον Σταμάτη, γιατί κατά που λέει στη μαντινάδα που στιχούργησε ειδικά για την περίσταση ο Γεωργ. Κουτρούλης: 'Σταμάτης και παράδοση στην πλάση συμβαδίζουν/ και μ? οδηγό την ανθρωπιά τον τόπο μας πρεπίζουν'.
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Θουκυδίδης υποστηρίζει ότι τα κατορθώματα του Περικλή δεν οφείλονται απλώς στη ρητορική του δεινότητα, αλλά στη μεγάλη υπόληψη που είχε και στην εμπιστοσύνη που ενέπνεε, γιατί ήταν ολοφάνερα αφιλοκερδής και ανώτερος χρημάτων. Μολονότι έκανε την πόλη από μεγάλη που ήταν μέγιστη και πλουσιότατη, αν και απέκτησε δύναμη μεγαλύτερη από πολλούς βασιλιάδες και τυράννους, που μερικοί μάλιστα από αυτούς ό,τι άφησαν στα παιδιά τους τα είχαν αποκτήσει ως άρχοντες, εκείνος την περιουσία που του άφησε ο πατέρας του δεν την αύξησε ούτε κατά μία δραχμή (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' εκδ. 'Σαββάλας').

«Ενας σου ?δινε ποτήρι κι άλλος σου ?δινε ελιά./ Ετσι πέρασες γραμμή της γειτονιάς τα καπηλειά./ Κι αν σε πείραζε κανένας -αχ εκείνος ο Τριβέλας!-/ έκανες πως δεν ένιωθες κα πάντα εγλυκογέλας./ Χτες και σήμερα ίδια κι όμοια, χρόνος μπρος, χρόνος μετά./ Η ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο, πηχτότερα βουτά./ Τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος./ Αχ που ?σαι νιότη που ?δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!».
Από τους 'Σκλάβους Πολιορκημένους' του Κώστα Βάρναλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (24.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου