Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΛΙΜΟΝΟΣ ΤΟΥ που δεν έχει νύχια να ξυστεί! Σκέφτομαι συχνά τα τελευταία δύο χρόνια τούτη την παροιμιώδη φράση. Για να ξυστεί, όπως πρέπει να ξυστεί, η πατρίδα μας, χρειάζεται ν’ αποκτήσει δικά της νύχια. Τα ξένα νύχια, αντί να την ξύσουν, τη γδέρνουν...


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο  ΚΑΥΣΩΝΑΣ από τη μια, χαράτσια απ’ την άλλη/ δε βάζω κλιματιστικό βεντάλια πήρα πάλι. Από τη μαντιναδολόγο μας τη Νεκταρία Θεοδωρουλάκη η μαντινάδα. Το θέμα είναι ότι ο καύσωνας θα περάσει, αλλά τα χαράτσια θα μείνουν, Νεκταρία!
ΤΟ ΜΑΚΡΥ του ο ένας, το κοντό του ο άλλος. Λέει ο ένας, συμπληρώνει ο άλλος. Πού μας πονεί και πού μας σφάζει. Το θέμα είναι να προλάβουν να πούνε αυτά που θέλουνε να πούνε. Φεύγουν για διακοπές, βλέπετε οι διάφοροι παράγοντες και παραγοντίσκοι του ευρωπαϊκού... μη γίγνεσθαι.
ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ, εκτός ευρώ, εντός ευρώ, εκτός ευρώ, εντός ευρώ, εκτός ευρώ... Εντός, εκτός και επί τα αυτά. Κι όπου κάτσουν τα ζάρια στο τέλος. Παίζεται κουμάρι.
ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ από την εφαρμογή του Μνημονίου δεν υπάρχει! Αυτό αναμένεται να πει σε γενικές γραμμές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που ήρθε αιφνιδίως στην Ελλάδα. Κalo kouragio!
ΑΛΙΜΟΝΟΣ ΤΟΥ που δεν έχει νύχια να ξυστεί! Σκέφτομαι συχνά τα τελευταία δύο χρόνια τούτη την παροιμιώδη φράση. Για να ξυστεί, όπως πρέπει να ξυστεί, η πατρίδα μας, χρειάζεται ν’ αποκτήσει δικά της νύχια. Τα ξένα νύχια, αντί να την ξύσουν, τη γδέρνουν...
'ΦΟΒΟΥ ΤΑΣ πληγάς των φίλων · αυτοί γνωρίζουν πού πονείς περισσότερον. Μη φοβού τας επιδημίας και τους λοιμούς· είναι οξείς, αλλά παρέρχονται· αι χειρότεροι νόσοι είναι αι ενδημικαί'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ μια μεγάλη πυρκαγιά ακολουθούν οι πλημμύρες. Εκτός και αν οι φύλακες, οι όποιοι φύλακες, γρηγορούν και προτιμήσουν τον ρόλο του Προμηθέα αντί αυτόν του Επιμηθέα. Πάντως 'πολιτική με όπλο τα αποκαΐδια και τις στάχτες της φωτιάς', όπως πολύ σωστά είπε προχθές και ο αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης δεν γίνεται.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Παρασκευές που γιορτάζουν σήμερα. Της Αγίας Παρασκευής, μεγάλη η Χάρη της, σήμερα: Κάθε αρρώστια των ματιών γιατρεύει η Αγία αυτή, πιστεύει ο λαός μας. Γι’ αυτό οι εκκλησίες της είναι γεμάτες αφιερώματα με μάτια και στις εικόνες της παριστάνεται να κρατά έναν δίσκο με ανθρώπινα μάτια.
ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ - Βαγιακη, Βαφές Αποκορώνου: Βωμός ευγνωμοσύνης στους ήρωες που βοήθησαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της Κρήτης, κατά μία έννοια, το νέο σου βιβλίο 'Εθελοντές και Φιλέλληνες στις κρητικές επαναστάσεις', που μόλις κυκλοφορήθηκε. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι όπως εσένα κα Ευμορφία, για ν’ αποδίδουν τον οφειλόμενο απ’ όλους μας φόρο τιμής γι’ αυτούς.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ αρχαιότατη παράδοση τον καιρό που οι Δελφοί ήταν ακατοίκητοι κοντά στο χάσμα στο οποίο αργότερα βρισκόταν το άδυτο του ιερού του Απόλλωνα βοσκούσαν αίγες. Οσες, λοιπόν, απ’ αυτές πλησίαζαν στο χάσμα σκιρτούσαν με τρόπο παράξενο και έβγαζαν μια φωνή διαφορετική από τη συνηθισμένη. Ο βοσκός που τις φύλαγε παραξενεύτηκε με το παράδοξο αυτό γεγονός και πλησίασε να δει την αιτία του. Τότε, όμως, συνέβη και στον ίδιο κάτι παρόμοιο με εκείνο που συνέβαινε στις αίγες: ο βοσκός σαν μάντης άρχισε να προλέγει τα μέλλοντα. Αυτό το γεγονός ήταν η αρχή της δημιουργίας του μαντείου των Δελφών (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας, εκδ. 'Σαββάλας').

'Οι ανευρέσεις ξεπηγάζουν/ σχηματισμούς μάχης/ κοντανασαίματα ψωμιού/ λιγόστεμα φυλλωμάτων./ Στη φωτοβόλο ανίχνευση/ πανηγυριών δεν μένουν/ περιθώρια κέρδους/ στην τέχνη που δεν/ εκπέμπει φλόγες/ να καίει τη φαντασία/ των σκουπιδιών που/ σωριάζονται να ξεπεράσουν/ τον Ψηλορείτη'.
Το ποίημα 'Ανευρέσεις' του Δημήτρη Κακαβελάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα 926.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου