Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην Κυβέρνηση απ’ όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Αναμενόμενο. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και από τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν τα κόμματα που τη στηρίζουν; Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ να γράψω... στα πεταχτά τα 'πεταχτά' κι ύστερα πόδια μου βοηθάτε με! Κι αν έχω να κάμω δουλειές σήμερα. Συνταξιούχος σου λέει ο άλλος...
ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην Κυβέρνηση απ’ όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Αναμενόμενο. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και από τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν τα κόμματα που τη στηρίζουν; Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...
ΑΝΟΙΓΩ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. 'Αχλάδες' έλεγαν οι Ελληνες τα σε σχήμα αχλαδιού καράβια των Ενετών, τα οποία έσερναν πίσω τους (λες κι ήταν ουρά!) ένα μικρό καραβάκι, που έβαζαν μέσα όπλα και τρόφιμα. Ετσι όταν καμιά φορά παρουσιαζόταν στο πέλαγος κάποιο καράβι οι νησιώτες βιγλάτορες καταλάβαιναν αμέσως αν ήταν απλώς ιστιοφόρο ή 'αχλάδα'. Αν συνέβαινε το πρώτο κανένα πρόβλημα. Αν όμως επρόκειτο για 'αχλάδα' τους έπιανε πανικός γιατί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θ’ άρχιζαν μάχες, πολιορκίες, θάνατοι κι έφευγαν για να ετοιμάσουν την άμυνα. Πίσω έχει η 'αχλάδα' την ουρά, τι θα γίνει τώρα... Κλείνω την παρένθεση.
ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ είναι εδώ, τα δυσκολότερα έρχονται. Ολο και σκουραίνουν περισσότερο τα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει σαν κοινωνία να σταυρώσουμε τα χέρια μας και να περιμένουμε το μοιραίο. Αντιθέτως.
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ! Τι καλά να τα λέγαμε μόνο... αναμεταξύ μας. Να μην χρειάζεται να κουβεντιάζουμε (για να το πούμε ήπια) με την τρόικα. Να μην πηγαίναμε στο Γιούρογκρουπ και σ’ όλα τ’ άλλα γιούρο, πλην των αθλητικών. Να είμαστε στη... βολή της Βουλής μας και στη Βουλή... της βολής μας.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν μαζί ο σκύλος και ο κάτης! Ούτε πέντε ούτε δέκα αλλά πενήντα χρόνια έκλεισε η γαλλογερμανική συμφιλίωση...
'ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΗΤΤΑ, ηρωικώς υφισταμένη, αναγορεύει τον ηττηθέντα ήρωα, ίσως υπέρτερον και του νικητού'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΟΘΗΣΑΥΡΟΣ τση θάλασσας κοχύλια και κοράλλια/ λογιώ - λογιώ στολίζουνε τση Κρήτης τ’ ακρογιάλια. Είναι καμωμένοι κάποιοι άνθρωποι και να βλέπουν την ομορφιά και να μπορούν να την περιγράφουν. Οπως η φίλη Νεκταρία Θεοδωρουλάκη (δική της η μαντινάδα) για παράδειγμα.
ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΣ! Ο Μαύρος ο Θεός! Μόνον ο Θεός μπορεί να σώσει πια την ΑΕΚ. Και Θεός της είναι μόνον ο λαός της. Μαζί με τον 'αναγορευθέντα' απ’ αυτόν Θεό Θωμά Μαύρο. Αχ, βρε γείτονα Αεκτζή.
ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΗ, επ. σχολ. σύμβουλο - συγγραφέα, Ηράκλειο: Και για τη διοργάνωση της ημερίδας 'Για το Ολοκαύτωμα των χωριών της Ιεράπετρας στις 15 - 16 Σεπτεμβρίου 1943', της οποίας ήσουν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και για την έκδοση των πρακτικών της που μου στείλατε και της οποίας είχες και την επιμέλεια, τα θερμά μου συγχαρητήρια. Κατέθεσα και πριν από λίγες μέρες τον θαυμασμό μου για το έργο σου. Το κάνω και σήμερα. Πάντα άξιος!
ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ είδε στον ύπνο του ότι πάτησε ένα καρφί και έδεσε το πόδι του. Κάποιος φίλος του, αφού έμαθε τον λόγο, του είπε: 'Δίκαια μας λένε ανόητους. Γιατί κοιμάσαι χωρίς παπούτσια;'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας' (εκδ. Σαββάλας').

«Από το Χάραμα, εκεί/ τρέχουν να φτάσουν/ στα λιγοστά δέντρα/ στον καφενέ της ζωής τους./ Ξεπορτίζουν, γίνονται δέκα - δώδεκα/ εκεί φωλιάζουν και καταπιάνονται/ με την πολιτική/ με τους μισθούς και τις συντάξεις/ που όλο λιγοστεύουν./ Για τον πληθυσμό,/ τα ποσοστά επιτυχίας/ των αρχηγών και των κομμάτων/ για τη βία, την τρομοκρατία,/ για τα στοιχεία τα κακοποιά,/ ντόπια και ξένα,/ ανεξέλεγκτα να δρουν/ στην κοινωνική ζωή/ που όλα καταρρέουν».
Από το ποίημα 'Απόμαχοι' της Γιώτας Φωτιάδου - Μπαλαφούτη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα νέα (10.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου