Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΟΜΠΡΟΣ σας τα καλά/ πίσω σας τα κακά! Το τέλος της γητειάς, που το επαναλάμβανε τρεις φορές. Να μπορούσαμε μ’ αυτήν τη γητειά να γιατρεύαμε και την πατρίδα μας λέει! Ομπρός της τα καλά, πίσω της τα κακά! Ποιος είπε δεν έχουμε ακόμα λύχνους! Ποιος είπε πως δεν έχουν ακόμα λάδι οι λύχνοι μας!

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΙΚΟΣΙ τέσσερις του Δεκεμπριού/ αργά Χριστός γεννάται/ τούτη η ώρα και κεινηνά λογάται/ Αγιε μου Παντελεήμονα πρώτε γιατρέ του κόσμου/ απού γιατρεύεις τσι πληγές και διασκορπάς τσοι πόνους...
ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ της γητειάς που έλεγε η μάνα μου, ενώ άλειβε τον λαιμό μας, όταν πονούσε, με λάδι του λύχνου, ξεκίνησα τη στήλη. Τ’ Αγιού Παντελεήμονα (Χρόνια Πολλά στους Παντελήδες), του πρώτου στη λαϊκή παράδοση γιατρού του κόσμου, σήμερα.
ΟΜΠΡΟΣ σας τα καλά/ πίσω σας τα κακά! Το τέλος της γητειάς, που το επαναλάμβανε τρεις φορές. Να μπορούσαμε μ’ αυτήν τη γητειά να γιατρεύαμε και την πατρίδα μας λέει! Ομπρός της τα καλά, πίσω της τα κακά! Ποιος είπε δεν έχουμε ακόμα λύχνους! Ποιος είπε πως δεν έχουν ακόμα λάδι οι λύχνοι μας!
Η  ΛΙΣΤΑ των νέων μέτρων. Αχ αυτή η λίστα των νέων μέτρων! Αχ αυτή η ληστεία των νέων μέτρων!
ΣΧΟΛΙΑ επί σχολίων στο φέισμπουκ και στο τουίτερ. Απ’ τη μια πλευρά τα σχόλια κατακραυγής και απ’ την άλλη τα σχόλια συμπαράστασης. Υστερα από την απόφαση της ΕΟΕ να αποκλείσει τη Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 'κακόγουστο' αστείο της στο τουίτερ και παρά τη συγγνώμη που ζήτησε. Βρήκαμε θέμα...
ΘΩΡΩ το παντελόνι σου, θέλω να σε μαλώσω/ ήθελα ράφτης να ’μουνα για να σου το μπαλώσω. Σ’ αυτήν που φοράει σχισμένο 'μοντέρνο' παντελόνι αφιερώνει, λέει τη μαντινάδα του ο Ηλίας Σταματάκης.
ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, σήμερα. Να το σημειώσω για να μην το ξεχάσω. Στις 11 ώρα Ελλάδος, η τελετή έναρξης. 'Θαυμασταί Νήσοι', ο τίτλος της που είναι εμπνευσμένος από την 'Τρικυμία' του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Από θεάματα καλά πάμε, από άρτον όσο πάει και ξωμένουμε.
ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ Κ. Φραγκάκη, υπεύθυνο σύνταξης εφ. 'Η Φωνή του Πλατανιά': Συλλεκτικό το τελευταίο, με αρ. 107, φύλλο της εφημερίδας που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις. Η χαρά και... οι χοροί για την άνοδο του Α.Ο. Πλατανιά στην Α’ Εθνική έπρεπε να αποτυπωθούν και να απαθανατιστούν έτσι όπως αποτυπώθηκαν και απαθανατίστηκαν όχι μόνο για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά, και κυρίως για τις μελλοντικές γενιές.
Ο  ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ, μας λέει μια λεσβιακή παράδοση (Π. Νικήτα το 'Λεσβιακό μηνολόγιο'), προσφέρθηκε, όπως και οι Αγιοι Ανάργυροι, να μην πληρώνονται ως γιατροί και γι’ αυτό δεν τους πείραξαν οι ειδωλολάτρες. Κάποτε, όμως, που δέχτηκαν σαν αμοιβή ένα αβγό, εκείνοι βρήκαν πρόφαση και τους φυλάκισαν και ζήτησαν απ’ τους χριστιανούς να πληρώσουν ένα μεγάλο πρόστιμο για να τους βγάλουν. Οι Χριστιανοί, ώσπου να μαζέψουν τα χρήματα, τους έδωσαν εγγύηση ένα χρυσό φίδι, το οποίο όμως δεν τους το επέτρεψαν, όταν πλήρωσαν το χρέος τους. Τότε οι Αγιοι προσευχήθηκαν, το χρυσό φίδι ζωντάνεψε κι έπνιξε τους ειδωλολάτρες.

[...] «Είναι παιδιά που στέκονται στις βρύσες/ Κορυδαλλοί στους όρθρους ακουμπάνε/ Στις λεμονιές άγγελοι χορτάτοι/ Είναι αηδόνια που παντού ξυπνάνε/ Φλογέρες παίζουν, έντομα βουίζουν/ Είναι τραγούδια η στάχτη των νεκρών/ Και οι νεκροί κάπου αναγεννιούνται πάλι/ Ολούθε μας μαζεύει ο Θεός/ Εχουμε χέρια καθαρά και πάμε!».  
Από το ποίημα 'Πάλι ο Ουρανός' του Γιώργου Σαραντάρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (27.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου