Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ κλωστές του ενός... Οι κόκκινες γραμμές του άλλου... Οι κόκκινες γραμμές του παράλλου... Κόκκινες κλωστές δεμένες, στις ανέμες τυλιγμένες, δώσ’ τες κλότσο να γυρίσουν παραμύθια ν’ αρχινίσουν.

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο 'ΘΕΙΟΣ' κατά Κ.Π. Καβάφη, Ιούλιος μήνας, στις δόξες του. Τι καλά να έλειπε κι η τρόικα που περνά αυτές τις μέρες από κόσκινο την ελληνική οικονομία κι όλο σκύβαλα λέει ότι βρίσκει! Πάντως ο ήλιος κι η θάλασσα δεν κοσκινίζονται.
ΝΑ ΠΑΝΕ από ’κει που ’ρθαν! Μια κουβέντα είναι... Μια άλλη να κάνουμε διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση και όχι διαπραμάτευση, όπως επιμένουν να λένε τη λέξη μερικοί - μερικοί, τρώγοντας το τρίτο γράμμα της άλφα βήτας.
ΜΙΣΟ! ΜΙΣΟ λεπτό εννοούν, ωστόσο, χάριν συντομίας, αρκούνται μόνο στη χρήση του επιθέτου και παραλείπουν το ουσιαστικό. Αμ’ το άλλο; Η πρώτη πρωτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι... η δεύτερη πρωτεραιότητα είναι... Για 'κακοποίηση' της ελληνικής γλώσσας κάνει λόγο ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ κλωστές του ενός... Οι κόκκινες γραμμές του άλλου... Οι κόκκινες γραμμές του παράλλου... Κόκκινες κλωστές δεμένες, στις ανέμες τυλιγμένες, δώσ’ τες κλότσο να γυρίσουν παραμύθια ν’ αρχινίσουν.
'ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΣ την αμαρτίαν σου; ημάρτησες κατά το ήμισυ· αποπειράσαι να την δικαιολογήσεις; την εδιπλασίασες'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΔΥΟ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ έχει το σημερινό... μενού. Μια για τον Πλατανιά που πάει Α’ Εθνική και την οποία μου έστειλε ο γνωστός και σαν Εννιαχωριανός Γιάννης Μαλαξιανάκης και μια για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. που πάει (αυτό πια κι αν είναι άνοδος!) με τους 'Ορνιθες' Επίδαυρο και την οποία μου έστειλε το... νέο αστέρι των 'πεταχτών' Νεκταρία Θεοδωρουλάκη. Η μαντινάδα για τον Πλατανιά: Στην Εθνική ο Πλατανιάς βγήκε κατηγορία/ και θα βρεθεί αντίπαλος του χρόνου με θηρία. Η μαντινάδα για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ: Το φάρο του πολιτισμού, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. ανάβει/ ταξίδια κάνει μακρινά της τέχνης το καράβι. Σχόλιο: Ποδοσφαιρικά και θεατρικά δεν παιζόμαστε!
ΗΤΑΝ ΛΕΕΙ, στα τελευταία της. Ισα - ίσα που ανάπνεε. Με το που με είδε, όμως, να μπαίνω αναμάζωξε όλες της τις δυνάμεις, έγινε μια τεράστια αγκαλιά, με τύλιξε μέσα και με φίλησε, όπως μόνο εκείνη με φιλούσε. Να ’χεις την ευχή μου, μου είπε. Τίποτε άλλο. Υστερα έγειρε το μικρό σαν πορτοκάλι κεφαλάκι της και κοιμήθηκε. Σ’ ευχαριστώ που δεν με ξεχνάς, μάνα και μ’ επισκέφτεσαι στον ύπνο μου.
ΚΩΣΤΗ ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗ, δάσκαλο - ποιητή, Ηράκλειο: 'Είντα να πρωτοπεί κιανείς πως είν’ η μαντινάδα;'. Ο τίτλος της εισήγησης (σε ρίμα 262 στίχων!) που έκανες στο συνέδριο για τη μαντινάδα της Κρήτης που διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας στη Σητεία το 2006 και την οποία με το που βγήκε σε ανάτυπο (επιμέλεια: Κ.Δ. Μουτζούρης) μου την έστειλες. Είντα να πρωτοπώ; Απλά και μόνο τον θαυμασμό μου για τη δουλειά σου θέλω να εκφράσω, προσώρας, απ’ αυτή τη θέση. Και βέβαια τις ευχαριστίες μου! Ιδιαίτερα για τη μαντινάδα της αφιέρωσης: 'Θεμέλιο βάνω τσι ευκές σε πολυκατοικία/ για τον Βαγγέλη γκαρδιακά και για την Ευδοκία'.
'ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ μια εκδοχή ο Ξέρξης αποχωρώντας από την Ελλάδα μετά την ήττα του στη Σαλαμίνα έφτασε στην Ηιόνα κοντά στον Στρυμόνα και από εκεί μπήκε σε καράβι για να επιστρέψει στην Ασία. Ενώ, όμως, έπλεε, σηκώθηκε φοβερός άνεμος και πανύψηλα κύματα. Επειδή, μάλιστα, το πλοίο είχε πολλούς επιβάτες ο κίνδυνος να καταποντιστεί ήταν μεγάλος. Ο Ξέρξης τότε καταλήφθηκε από πανικό και ρώτησε τον κυβερνήτη αν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας. Εκείνος του απάντησε ότι, για να σωθούν, έπρεπε να μειωθούν οι επιβαίνοντες. Τότε, πολλοί Πέρσες ρίχτηκαν στη θάλασσα, το πλοίο αλάφρωσε και ο Ξέρξης σώθηκε. Οταν έφτασε στην Ασία, χάρισε στον πλοίαρχο χρυσό στεφάνι, επειδή τον έσωσε, αλλά αμέσως μετά τον αποκεφάλισε, επειδή έγινε αιτία να χαθούν πολλοί Πέρσες'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

«Ιουλιανές μέρες ολοκάθαρες./ Οι σαύρες, με έκπληκτα μάτια, λαχανιάζουν./ Λιάζονται στις άσπρες πέτρες της ξερολιθιάς./ Είναι σαν άσπρες Κυριακές οι ώρες/ και ηχούν εντός μου/ νηπιακές ευφρόσυνες καμπάνες».
Από το ποίημα 'Ιούλιος' του Βασίλη Δ. Δημουλά.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου