Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΑΝΤΕ να τελειώνουμε σήμερα με τον Ιούλη, να κάνει την εμφάνισή του αύριο ο Αύγουστος μήπως και δούμε... δροσιάς πρόσωπο. Μας τρέλανε με τους καύσωνές του ο πάλαι ποτέ επονομαζόμενος Αλωνάρης. Με το που αναμάζωνε τον έναν καύσωνα, εξαπόστελνε τον άλλο!

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ διάταξη και οι πυρκαγιές. Καλοκαίρι είναι πυρκαγιές θα ’χουμε, θα μου πείτε! Δεν συμφωνώ. Δεν είναι φυσικό και επόμενο, επειδή είναι καλοκαίρι, να έχουμε πυρκαγιές. Οπως δεν είναι φυσικό και επόμενο επειδή είναι χειμώνας να έχουμε πλημμύρες. Ομως... όμως, άλλα λέει ο ταχυδρόμος!

ΩΣΤΟΣΟ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου συνεχίζονται με καλές εμφανίσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων αθλητών και αθλητριών. Πάντα στη σκιά του αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου και της μη συμμετοχής του Δημήτρη Χονδροκούκη, γιατί πιάστηκε ντοπαρισμένος.

ΤΟ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙΣ είναι ένα... επίπεδο. Το να μη σε πιάνουν είναι ένα... άλλο επίπεδο. Κατ’ αναλογία. Το να ντοπάρεται ένας αθλητής είναι κι αυτο ένα 'επίπεδο'. Το να μην σε πιάνουν είναι επίσης ένα άλλο 'επίπεδο'. Θα μου πείτε. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις του κλέφτη, τρεις και ο κακός του χρόνος! Σωστό κι αυτό, μόνο που δεν συμβαίνει πάντα.

ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, θα μείνει, λέει στην Ελλάδα η Τρόικα. Θέλει να βοηθήσει, λέει, για να ετοιμαστεί το πακέτο των μέτρων. Αξιος ο μισθός της.

'ΦΟΒΟΥ τους όνυχας και ρόδα φέροντας'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΥΛΟ που μου ’καμες εις τη γιορτή μου δώρο/ σου γράφω μαντινάδες μου χωρίς να δίνω... φόρο! Σε μια θαυμάστριά του απευθύνεται με τη μαντινάδα του αυτή ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ωραίος, όπως πάντα!

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ Ιγνάτιο Θεμ. Χατζηνικολάου, θεολόγο - τ. λυκειάρχη - ιεροκήρυκα. Τη χαρά του κηρύσσειν τον λόγον του Θεού κάθε Κυριακή και την χαρά του συγγράφειν καθημερινώς δεν μπορεί κανείς να σας την στερήσει, πάτερ! Με αφορμή την έκδοση του νέου 23ου (!) βιβλίου σας με τίτλο 'Της ψυχής το σκότος (ήτοι το δαιμόνιον της αχαριστίας)', η αναφορά. Σας ευχαριστώ που με συμπεριελάβατε όπως κάνετε πάντοτε, στους αποδέκτες του. Ιδιαιτέρως για τα αγαπητικά σας λόγια στην αφιέρωση. Αυτά προσώρας.

Ο ΠΑΓΚΡΑΤΙΣΤΗΣ Αρραχίων από τη Φιγαλεία είχε νικήσει σε μια Ολυμπιάδα και θέλησε να νικήσει και στην επόμενη. Τα είχε σχεδόν καταφέρει, αφού είχε μείνει αυτός με έναν ακόμη για να διεκδικήσει το στεφάνι της νίκης. Ο αντίπαλός του στη διάρκεια της πάλης πρόφτασε και τον κλείδωσε με τα πόδια, ενώ ταυτόχρονα του έσφιγγε τον λαιμό με τα χέρια. Τότε ο Αρραχίων του έπιασε ένα από τα δάχτυλα του ποδιού του και του το έσπασε. Ετσι ο αντίπαλός του παρέλυσε από τον πόνο που του προκάλεσε το σπασμένο του δάχτυλο και έπεσε στο έδαφος, ενώ και ο ίδιος πέθανε πνιγμένος. Οι Ελλανοδίκες τότε ανακήρυξαν νικητή τον νεκρό Αρραχίωνα και τον στεφάνωσαν (από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Πνεύμα που στων αιώνων ταξιδεύεις την άφθαρτη την κιβωτό/ Που μες στην οικουμένη όλη ναυλώνεις τα ταξίδια σου/ Που διαφεντεύεις των ανθρώπων τις ωραίες στιγμές/ Από τον Ολυμπο του άκρατου μεγάλου Νου/ Ντύσε μ’ ακέραια την υφή σου τις μικρές μας μέρες/ Τις ασέληνές μας νύχτες/ Η μουσική σου με τις άρπες της ομόνοιας να λαλεί/ Κι ο λόγος σου μεστός, να αριστεύει πάντα/ Σ’ αγώνες νέους με του μέλλοντος τον οίστρο'.
Από το ποίημα 'Φλόγα Ομηρική'
της Ελένης Αρτεμίου - Φωτιάδου
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (30.07.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου