Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Ολοήμερο Δ. Σχ. Κουντούρας
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2012

Mε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, που θα γίνουν ως γνωστό στο Λονδίνο από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου, ασχολήθηκαν σε μια απ’ τις δραστηριότητές τους, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που μόλις τελείωσε, τα παιδιά του Ολοήμερου Τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Κουντούρας, έχοντας σε ρόλο εμψυχωτή τη δασκάλα τους στα Αγγλικά, Νάνσυ Μαυρουδή και τη δασκάλα τους στη Γυμναστική Αριστέα Χυντηράκη. 'Κάντε κάτι για τη συγκεκριμένη εργασία γιατί τα παιδιά της Κουντούρας αδημονούν', μου έγραψε ο γνωστός στους αναγνώστες της σελίδας δάσκαλος (από εργασίες μαθητών του στο Δημ. Σχολείο Αγίας Μαρίνας τη σχολ. χρονιά 2010-2011 και στο Ολ. Δημ. Σχολείο Καντάνου τη σχολ. χρονιά 2011-2012, Μύρωνας Παναγιωτάκης, που έπαιξε τον ρόλο του ταχυδρόμου, στέλνοντάς μου, πριν από δύο μήνες, τις εργασίες (κείμενα και σκίτσα) των παιδιών απ’ την Κουντούρα αλλά και μια ωραία ζωγραφιά μιας δικιάς του μαθήτριας.
Ο,τι πρέπει να φιλοξενηθούν στον Παιδότοπο, τούτο τον μήνα που αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σκέφτηκα, με το που τις είδα στον φάκελό μου! 'Κι αμ έπος, αμ έργον', όπως λέγανε οι αρχαίοι Ελληνες. Ηταν όλες ξεχωριστές, άλλωστε!
Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στις δασκάλες τους! Σ’ ευχαριστώ, Μύρωνα!
Β.Θ.Κ.

αρση βαρων
Υπάρχουν δύο κινήσεις (στυλ) άρσης βαρών και ο αθλητής ή αθλήτρια μπορεί να κάνει μόνο τρεις προσπάθειες σε κάθε κίνηση σε όποιο βάρος επιλέξει.
Οι κινήσεις είναι:
• Αρασέ: άρση σ’ ένα χρόνο: από το έδαφος απευθείας πάνω από το κεφάλι.
• Επολέ - ζετέ: άρση σε δύο χρόνους: από το έδαφος στους ώμους κι έπειτα πάνω από το κεφάλι.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται πρώτα στην κίνηση 'αρασέ' και στη συνέχεια στην κίνηση 'επολέ - ζετέ'. Το άθροισμα των βαρών δίνει τον τελικό νικητή σε κάθε κατηγορία βάρους.

Στιβος
O Στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων. Διεξάγεται από την Α’ Ολυμπιάδα του 1896 της Αθήνας και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ίδια την αναβίωση και την τέλεση των αγώνων. Ουσιαστικά χωρίς το στίβο, Ολυμπιάδες δεν νοούνται.
Στον στίβο ανήκουν πολλά διαφορετικά αθλήματα:
Α) Αγώνες δρόμου
• αγώνες ταχύτητας
• αγώνες αντοχής
• σκυταλοδρομία.
Β) Αθλήματα ρίψεων: δισκοβολία - ακοντισμός - σφυροβολία.

Ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο στις σύγχρονες Ολυμπιάδες συμπεριλήφθηκε σε όλες τις διοργανώσεις εκτός από το 1896 και το 1932. Το γυναικείο τουρνουά προστέθηκε το 1996. Σε αυτό το άθλημα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κάποιους από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές στον κόσμο να αγωνίζονται με τις εθνικές τους ομάδες.

Πυγμαχία
H πυγμαχία είναι το μοναδικό άθλημα, στο οποίο δεν διεξάγονται αγώνες γυναικών στις Ολυμπιάδες.
Υπάρχει σκέψη να συμμετέχουν και γυναίκες το 2012 στο Λονδίνο. Οι αθλητές της πυγμαχίας αγωνίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους.

Μπασκετ
(Καλαθοσφαίριση)
Η νίκη στους Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί υψηλότερη διάκριση για την καλαθοσφαίριση, ανώτερη ακόμα και από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε αντίθεση π.χ. με το ποδόσφαιρο, όπου το Ολυμπιακό τουρνουά είναι υποβαθμισμένο συγκριτικά με το Μουντιάλ. Για να συμμετέχει μια ομάδα ανδρών ή γυναικών πρέπει πρώτα να περάσει στους προκριματικούς (στους 12).

Πάλη
Στους άνδρες υπάρχουν δύο στυλ πάλης, η ελληνορωμαϊκή, στην οποία επιτρέπονται λαβές μόνο πάνω από τη μέση και η ελεύθερη, στην οποία επιτρέπονται λαβές και στα πόδια.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται σε επτά κατηγορίες στο κάθε στυλ ανάλογα με το βάρος τους. Γυναικεία πάλη γίνεται μόνο στο ελεύθερο στυλ και οι αθλήτριες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες βάρους.

Ολυμπιακος Υμνος
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι βουνά και θάλασσες φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.


Κωστής Παλαμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου